КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНКАТА АННА ДЕМЯНЧУК С ИЗЛОЖБА В ПЛОВДИВ
Пловдив, 01 октомври 2017.- «МОИТЕ ГРАДОВЕ» - това е темата на изложбата на украинския млад художник Анна Демянчук, открита на 25 септември в Градска художествена галерия - Пловдив.

Пани Анна работи в техника «витинанка» – художествено изрязване от хартия. По този оригинален начин в картините й се проследяват мотивите на Пловдив и Лвов – двата града, еднакво близки на автора, еднакво скъпи. Преди една година Анна се мести да живее от Украйна в Пловдив, напускайки своя невероятно красив старинен Лвив, за да се установи за постоянно в не по-малко чаровен Пловдив - град с история от хиляди години.
Творбите на украинката впечатлиха почетен консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и той реши да подпомогне младия талант и с неговото съдействие изложбата се реализира.
В едно от произведенията, наречено «Изгубени градове. Донецк», е засегната темата за войната в Източна Украйна. «Ставащото в Донбас не е вътрешен конфликт, а руско-украинска война», - категорична е Анна.

Откриването на изложбата почетоха Генералния консул на Турция Хюсейин Ергани, активът на украинската диаспора в Пловдив, българите - приятелите на Украйна. Председателят на Украинско-българското сдружение «Пловдив» Маряна Имреорова – една от организаторите на проявата, използва случая и от името на украинската диаспора и сдружението в частност дари на Димитър Георгиев (на снимката) украинска «вишиванка» – бродирана риза, символ на Украйна. Пани Маряна благодари на инж.Георгиев за всичко, което той прави на Украйна и украинците в България, за развитие на културните и икономическите връзки между двете страни, за постоянната подкрепа на ранените украински войници, които идват тук за рехабилитация.
Трябва да споменем, че съорганизаторите на изложбата на Анна Демянчук са също така Градската художествена галерия и общината Пловдив.
Експозицията ще работи до 09 октомври.
Маряна Имреорова

Още за културата:
ПЕТРИКИВСКАТА ЖИВОПИС В ГАЛЕРИЯТА "МИСИЯТА"

СТИХОВЕТЕ НА ВАСИЛЬ СТУС НА ПЛОВДИВСКАТА СЦЕНА