Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
СТУДЕНТИТЕ-УКРАИНИСТИ ПРЕДСТАВИХА "МЕЖДУ ДВА СТОЛА – НА ЗЕМЯТА"
София, 30 март 2017.- Днес в театъра на Софийския университет "Св.Климент Охридски" студентите-украинисти заедно с преподавателите си представиха една известна украинска пиеса - "От два стола – на земята" (в оригинал – "За двома зайцями").
Тя е написана през 1883 г. от Михайло Старицкий. И нея той разказва за бръснаря Свирида Голохвостов, който иска да забогатее, като омайва богаташката Проня Сирко, но, същевременно, "сваля" бедно, красиво момиче Галя. В крайна сметка, Голохвостов остава с пръст в устата. Обявен е за фалирал и е арестуван.
Действието се развива в Киев. Авторът повдига проблема за социално неравенство, но най-вече излага на показ живота на украинските русифицирани еснафи в Киев.
Украинистите прекрасно се превъплътиха в ролите си и чудесно се справиха с колоритния украински език, доставяйки огромно удоволствие на публиката.
Да поставят пиеси е добра традиция на украинистите в СУ. В днешната постановка участваха: Димитър Филипов, Моника Маринова, Албена Стаменова, Владимир Колев, Стефани Стоянова, Ралица Стойкова, Веселина Маринова, Зейнеп Реджебова, Слави Кръстев, Антоан Найденов, Андриана Коева, Петя Стоева, Елена Тенева. Консултантите на постановката са Мария Гюзелева, вече завършила украинистиката, и драматургът Валентин Христов.

Олга Сорока, преподавател-украинист: Трябва да обичаме това, което правим. И така учим украински, така репетирахме нашата пиеса. В нея украинският език е много специфичен, от края на ХІХ – началото на ХХ вв., и студентите се справиха много добре. Въпреки че имаха известни притеснения.
Защо се спряхме върху "За двома зайцями" ли? Защото тя прилича на българската пиеса "Криворазбраната цивилизация" и посланията, които съдържа украинската пиеса, биха били разбираеми за българския зрител. Опитахме се да прокараме паралел, да изпъкнем езика.

Райна Камберова, ръководител на профила "Украинистика": Представлението е по случай 20 г. от украинистиката в Софийския университет "Св.Климент Охридски". И ние организираме прояви, посветени на тази годишнина. Традицията – да поставяме пиеси, е от самото начало, от 1996-1997 гг. Играехме "Мина Мазайло", части от творбите на Тарас Шевченко, други украински класици. А тази година се спряхме върху една такава емблематична пиеса, като "Между два стола – на земята" от Михайло Старицкий. Показвахме и откъсите от едноименния украински филм, за да могат зрителите по-добре да разберат, каква е историята. С една дума, днешната постановка е комплексна работа на всички.

Видеорепортаж от проявата може да се види ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский