БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 Коментар

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ОБЕДИНЯВА УКРАИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ

Киев, 30 май 2002.- Лидерът на "Наша Украйна" Виктор Юшченко Виктор Юшченкозаяви, че време е опозицията да се обедини. Това особено е наложително след като начело на на парламента застана Володимир Литвин - човек на президента, заедно със социалдемократите на родните олигарси Виктор Медведчук и Григорий Суркис. Твърди се, че те се контролират от Леонид Кучма и че по този начин той ще узурпира и законодателната власт. Според Юшченко, избирането на Литвин за шеф на Върховната Рада ще наруши баланса между отделните власти и ще създаде ситуацията, при която представителите само на две политически формации ше контролират страната. "Украйна ще изпадне в международна изолация, а реформите ще спрат", - категоричен е лидерът на "Наша Украйна".
Ще припомним, че на парламентарните избори в края на март по партийните списъци коалицията "За единна Украйна" и социалдемократите са спечелили общо само 19%, докато Юшченко, Юлия Тимошенко, социалистите и комунистите взимат 57%. Но за сметка на мажоритарния вот пропрезидентската партия "За единна Украйна" получава най-много места във Върховната Рада. "Със заплахи, подкуп и шантаж от народа е открадната победата",- твърди Мороз.
Виктор Юшченко смята, че до "Наша Украйна" трябва да се присъединят формацията на Юлия Тимошенко, социалистите на Олександър Мороз и може би комунистите. "Необходимо е да се подпише програмата за съвместни действия",- казва Юшченко. Засега идеята се подкрепя от социалиста Мороз и формацията на Тимошенко.
Според анализаторите, засега Леонид Кучма може да спи спокойно. Контролираното от него ръководство на парламента няма да допусне той да бъде подложен на импичмънт (а такава заплаха е съществувала в предишната Върховна Рада) или пък чрез поправки в Конституцията да бъдат ограничени неговите пълномощия. Очевидно, Украйна ще остане президентско-парламентарна република. Но същевременно крехкото мнозинство - само 226 гласа (т.е. точно 50%+1), не може да гарантира на държавния глава спокоен сън продължително време, смятат наблюдателите.(БУВести)