БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 КОМЕНТАР

УКРАЙНА ВЪВЕЖДА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ
България и Румъния засега не са сред тях
Киев, 1 април 2005.- От 1 май Украйна въвежда безвизов режим със страните от ЕС и Швейцария. Указ за това вече подписа президентът Виктор Юшченко.
С този жест официален Киев иска да покаже, че се стреми да осигури откритостта на украинското общество, да реализира стратегическия курс на страната за интеграция в Европа, да създаде условия за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика, активно да развива човешките контакти, т.н. народна дипломация и туризма. Между другото, премахването на визите ще помогне за успешното провеждане и на конкурса "Евровизия'2005" в Киев през май.
Безвизовият режим ще действа от 1 май до 1 септември тази година. Твърди се, че Украйна го въвежда пробно - за да види какъв ефект ще има. Но, според експертите, малко е вероятно украинските власти отново да се върнат към визите през есента. Няма да е красиво. По-скоро Киев ще иска ЕС да облекчи визовия режим за отделни категории украински граждани - студенти, журналисти, културни дейци, спортисти. За това настояваше президентът Юшченко и в Брюксел, и в Страсбург.
Същевременно външният министър на Украйна Борис Тарасюк заяви, че облекчаването на визовия режим с ЕС ще премине на четири етапа. Първият е асиметричният визов режим, сиреч, това, което ще стане на 1 май. На втория етап Киев се надява ЕС да отмени визите, както вече стана дума, за отделни категории украинци. Третият етап е ЕС да отмени визите за украинските граждани, които искат да пътуват за страните от Шенгенската зона за срок от 30 до 90 дни. Последният - четвърти, етап предполага премахването на визовия режим и от двете страни. Но, според Тарасюк, той е свързан с членството на Украйна в ЕС, което се планира в по-далечна перспектива.
А къде са България и Румъния - без пет минути членки на ЕС? Първата побърза да въведе визов режим с Украйна още през октомври 2001 г., а втората малко по-късно - през юли 2004 г. Може ли Киев да третира тези две държави като пълноправни членки на ЕС? Както е известно, в края на април 2005 г. България подписва договора за постоянното си членство в Общността. Засега няма индикации българите и румънците да пътуват за Украйна без визи. Поне, доколкото е известно на "БУВести", официална София не бърза да извлече дивиденти от украинската аванта. Може би за това ще стане дума през май, когато Соломон Паси ще посети Киев. А какво пречи, например, на България да въведе асиметричен визов режим с Украйна - както това направиха Полша, Унгария и Словакия. Тогава визите за украинците ще бъдат безплатни, а за българите изобщо няма да има визи. Край на опашките, край на мъките.
Между другото, според някои сведения, Букурещ е готов да въведе асиметричния визов режим с Украйна и дори да отмени транзитните визи за украинците, защото най-вече иска да създаде благоприятни условия за връзката си с румънската диаспора в Северна Буковина и Одеска област и да поддържа добри връзки з големия си съсед. В края на април в Букурещ ще се проведат украинско-румънските преговори за границата.(БУВести)


 


ВСИЧКО ЗА УКРАИНСКАТА ВИЗА>>>

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА ПРИЕ ПРОМЕНИ ЗА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ С БЪЛГАРИЯ>>>

УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ ВЗАИМНО ОБЛЕКЧАВАТ ВИЗОВИЯ РЕЖИМ>>>

ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО:
НАМАЛЯВАМЕ КОНСУЛСКИТЕ ТАКСИ И ТРАНЗИТНИТЕ ВИЗИ ЗА БЪЛГАРИТЕ>>>


ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО: УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПРЕМАХНЕ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИ>>>


ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО:
ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРИГЛАШЕНИЯТА>>>