БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 КОМЕНТАР

ЮШЧЕНКО ОТМЕНЯ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА
Руските петролни компании правят опит да поставят Украйна на колене
Киев, 19 май 2005.- Днес украинският президент заяви, че властта се отказва от администрирането на цените на горивата. "Пазарът трябва да определя цените на бензин", - заяви Виктор Юшченко. Правителството реши административно да задържи цените през март, когато руските компании, работещи в Украйна, започна да внасят по-скъп петрол.
Предишната власт е получава руския петрол по преференциалните цени, понеже такава е била политиката на Москва - на президентските избори да спечели проруският кандидат. Но когато това не става, руските петролни компании, които държат около 70% от пазара на горивата в Украйна, просто са преминали към световните цени. През март Русия е увеличила износното мито върху петролните продукти за Украйна с 20% (до $81,4 за тон), а върху суровия петрол - с 30%.
Нямаше как този скок да не повлече след себе си и увеличаването на цените на вътрешния пазар и да породи недоволството на хората от новата власт. Затова правителството на Юлия Тимошенко реши административно да се намеси и заплаши петролните компании, че ще имат неприятности (реприватизация), ако, например, А-95 ще струва повече от 3,20 грн. (0,5 евро). Вследствие възникна дефицитът на горивата.
Според "Вашингтон пост", новата украинска власт се натовари с много социални програми (повиши пенсиите и заплатите в бюджетна сфера, помощите по майчинство, например, са скочили 10 пъти и др.), което има за цел спечелване на избирателя през март 2006 г., когато ще се проведат парламентарните избори. ЕС също се обърна към Киев да се откаже от администрирането на цените и да зачита пазарните закони, както и да се откаже от мерака да реприватизира предприятията, понеже така плаши чуждестранните инвеститори.
Днес Виктор Юшченко се срещна с ръководителите на руските компании, които работят в Украйна, и предложи "да се забрави миналото". Същевременно президентът намекна, че не разбира, защо в разгара на пролетните селскостопански работи изведнъж спират за ремонт две най-големи рафинерии?
Президентът се разпореди в най-кратки срокове правителството да стабилизира ситуацията с горивата. В Прибалтика и Молдова Киев вече закупи 70 хил. т бензин, очаква се през юни от Казахстан да пристигнат 350 хил. т петрол. Същевременно парламентът отмени вносното мито и рязко намали акциза върху високооктановите видове бензин и дизеловото гориво. Освен това, украинските емисари по спешност са заминали за Либия и Азербайджан в търсене на петрол, за да елиминират монополното положение на руските компании в Украйна - наследство на предишната власт.
Очевидно, отпускането на цените на горивата ще повлече след себе си поскъпването на цените на потребителските стоки, ще вдигне инфлацията и ще направи повишаването на заплатите и пенсиите нищожно. Но това е пазарът, казват някои анализатори. Украйна очаква да получи статут да страна с пазарна икономика, а през септември да влезе в Световната търговска организация. Затова Киев не може да залага на ръчно управление на икономическите процеси, дори ако са налице опитите на Русия да го постави на колене.
Някои коментатори също така отбелязват, че петролът сериозно е скарал президента и премиера, защото държавният глава директно (и безцеремонно) се е намесил в изпълнителната власт и е разкритикувал действията на Юлия Тимошенко. Това са първите дълбоки между "оранжевите", откакто са на власт. А на власт те са само 100 дни. Впрочем, 52% от украинците харесват новата власт.(БУВести) КРАЙНА НАСТОЯВА ДА ПОЛУЧИ СВОЯ ДЯЛ ОТ СЪВЕТСКОТО НАСЛЕДСТВО>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>

УКРАЙНА И РУСИЯ СА НА РЪБА НА ВОЕНЕН КОНФЛИКТ>>>

НОВА ЯЛТА РАЗДЕЛЯ УКРАЙНА И Я ОТДАЛЕЧАВА ОТ ЕВРОПА>>>