Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ХРОНИКА НА ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО ЕЗИКА

КАК В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ВЕКОВЕ ”ТЕ” СА МАЧКАЛИ И ЗАБРАНЯВАЛИ РОДНАТА НИ РЕЧ ”ОМАЙНА СЛАДКА” (виж го тук - УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК) И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ ДО ДЕН ДНЕШЕН!

УКРАЇНЦІВ ЗАГАНЯЮТЬ У ГЕТТО НА РІДНІЙ ЗЕМЛІ!

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ВСЕ ПАК ПОДПИСА ЕЗИКОВИЯ ЗАКОН

09 август 2012.- Президентът на Украйна все пак подписа закона "За държавната езикова политика", който предизвика многобройните протести в страната. Защото сега де-факто руският се превръща във втори държавен език. Но де-юре уж малцинствата, които на дадена територия наброяват над 10%, имат право да получат административно обслужване на следните т.н. регионални езици: руски, белоруски, български, арменски, гагаузки, идиш, татарски, молдавски, немски, гръцки, полски, ромски, румънски, словашки, унгарски, русински, караимски и кримчацки.
Българският език, например, ще се ползва в Болградския район, унгарският - в Закарпатска област, румънският в – Чернивецка област. Но руският като регионален се въвежда чак в 13 от общо 27 административно-териториални единици, а именно: области - Днепропетровска, Донецка, Запорожка, Луганска, Миколаивска, Одеска, Сумска, Харковска, Херсонска, Черниговска; Автономна република Крим; в градове Киев и Севастопол. Тъкмо това е била целта на управляващата партия "Региони на Украйна" – да узаконят руският на територията, която се води техният електорат.
Виктор Янукович обеща на есен да ремонтира подписания закон, за да свали напрежението около него. От опозицията заявиха, че след парламентарните избори през октомври, които тя възнамерява да спечели, езиковият закон в този си вид ще бъде отменен.(УБВести)

ТЕТЯНА ЧОРНОВИЛ: "ЯНУКОВИЧ – НЕ ПОДПИСВАЙ!"
Киев, 01 август 2012.- Днес съдът освободи журналистката Тетяна Чорновил, която преди два дни на асфалтовия път, по който всеки ден пътува президентът на Украйна Виктор Янукович, написа: "Янукович – това е твоята присъда, не подписвай!" Според съдиите, извършеното дори не е дребно хулиганство, за което се полага наказание до 15 денонощия арест. "По този начин изразих гражданската си позиция", - заяви журналистката.
В понеделник Върховната Рада прекъсна ваканцията си, за да гласува няколко законопроекта и проекторешения. Едно от тях беше за отмяна на т.н. езиков закон, приет на второ четене в началото на юли и с който руският може да стане втори държавен език в страната. Парламентът отказа да отмени спорния закон, както и отказа да освободи председателя на Радата Володимир Литвин, подал оставка по-рано. Сега последният заявява, че е притиснат и е принуден да подпише "езиковия" закон, за да бъде изпратен на подпис към президента.
С други думи, всички са си измили ръцете и сега остава единствена надежда на Виктор Янукович. И написаното на пътя между Киев и резиденцията му "Межигиря" около столицата е едно напомняне, че той все пак е президент на цяла Украйна, а не само на рускоезичната част.
Вчера един от съветниците на Янукович заяви, че законът за езика противоречи на Конституцията и президентът едва ли ще го подпише. Украинската интелигенция спешно поиска среща с държавния глава.
Управляващото мнозинство прие този закон, за да предизборно мобилизира електората си, който е предимно в рускоезичната част на Украйна – Източна и Южна.
На 31 юли в Украйна стартира преизборната кампания за нова Върховна Рада. Изборите са насрочени за 28 октомври тази година.(УБВести)

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА: ПОДПИСВАЙКИ ТОЗИ "ЗАКОН", ВИЕ РАЗРУШАВАНЕ УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ

Киев, 17 юли 2012.- Над 70 обществени организации в Украйна се обръщат към президента на Украйна с отворено писмо, в което молят той да не подписва спорния закон за езика, приет на второ четене на 11 юли тази година.
Писмото от тяхно име е написано от трима уважавани професори в един от най-престижните украински вузове Киево-Могилянска академия.
В няколко точки учените доказват, че от юридическата гледна точка този закон де-юре не е закон и президентът няма какво да подписва, защото нарушенията, с които той е приет, са фрапантни и в бъдеще новата власт ще може да подведе Виктор Янукович дори към наказателна отговорност.
Освен това, експертите се позовават и на становището на Венецианската комисия. А според нея в този "закон" са заложени такива механизми, които водят до доминиране на руския език в ущърб на държавния украински език.
В края на писмото си професорите от "Могилянка" подчертават: "Ако искате да бъдете президент на Украйна, а не играчка в ръцете на антиукраинските сили, трябва да престанете да заигравате с тях и да се въздържате да участвате в действията, насочени към подкопаване на основите на независимата държавност на Украйна. Вярваме, че вие не желаете вашето президентство да доведе до разрушаване на украинската държавност".(БУВести)

В оригинал отвореното писмо може да се види ТУК.

СЕГА НАС ТРЯБВА ДА НИ БРАНЯТ ОТ РУСКИ ЕЗИК...
Киев, 12 юли 2012.- Под това заглавие популярният сайт "Українська правда" публикува статията на Сергий Стефаненко, в която се твърди следното: скандалният езиков закон, приет в Украйна на второ четене, но не подписан от председателя на парламента, лансира единствено руският език и съвършено не защитава интересите на малцинствата в Украйна, в частност, българско, татарско, полско, румънско, словашко, унгарско и др. Защото законът "се грижи" не за етническа група, а за езикова група, което не е едно и същото. Според Хартата за езика на малцинствата, ратифицирана от Украйна през 2004 г., правото да говорят и да получават административно обслужване на роден език, защото са над 50% на дадена територия, имат: Крим - 58,3% руснаци, и Севастопол - 71,6% росіяни; в Закарпатска област – Берегивски район - 76,1% унгарци; в Чернивецка област – Герцаивскии район - 91,5% румънци, Новоселицки район - 57,5% румънци, Глибоцки район - 51,4% румънци; в Одеска област – Болградски район - 60,8% българи, и Ренийски район – 49% румънци. И край! Но вместо това авторите на закона, както и руската телевизия ОРТ, претендират на 13 области от 25. Защото в основата на тяхната идея, ще се повторим, не етническа група, а езикова група. Това е първо. И второ – те не бранят езиците на малцинствата, а под благородния лозунг – защита на изчезващите езици, прокарват единствено руския с цел той да бъде доминиращ.(УБВести)
С цялата статия в оригинал може да се запознаете ТУК:


ВЪРХОВНАТА РАДА ИЗЛЕЗЕ ВЪВ ВАКАНЦИЯ. ЗАКОНЪТ ЗА "ЕЗИКА" УВИСВА ДО ЕСЕНТА
Киев, 06 юли 2012.- Скандалният закон за "езика", предизвикал парламентарна криза, остана неподписан. Председателят на Върховната Рада Володимир Литвин, чиято оставка депутатите не поискаха да разглеждат, отказа да го подпише и да изпрати за подпис на президента. "Езикът" увисна до есента, защото днес парламентът излезе във ваканция.
Вчера украинските сайтове разпространиха стенограма от заседанието на Върховната Рада от 3 юли. Според нея, законът за държавната езикова политики е приет с нарушение на процедурата за гласуване. "В този си вид той не може да бъде подписан", - заяви Литвин.
Засега протестите и страстите, свързани с бруталното поведение на парламентарното проруско мнозинство, трябва да се успокоят. Есента в Украйна се очаква да бъде бурна – изборите за Върховната Рада са насрочени за 28 октомври.(УБВести)


ПОЧТИ ПОЛОВИНА ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ УКРАИНСКИЯТ ДА БЪДЕ ЕДИНСТВЕН ДЪРЖАВЕН

Киев, 05 юли 2012.- Над 44% от украинците искат украинският език да бъде единствен държавен и официален език в Украйна. Това сочат данните на представителното социологическо проучване, направено от авторитетния Център "Разумков". Около 24% от допитаните заявяват, че руският език трябва да има статут на втори държавен език наред с украинския, а 25% - руският да бъде официален само в отделни региони на страната.
А сега данните за това, какви са настроенията на украинците по региони: в Западна Украйна – 84,4%, и Централна Украйна – 59,7%, искат украинският да бъде единствен държавен език в страната; Южна Украйна – 47,7%, и Източна Украйна – 40,4%, искат и двата езика да бъдат държавни.
На 3 юли Върховната Рада без обсъждане прие закон, с който руският език де-юре става втори държавен език в Украйна. Това предизвика парламентарна криза и масови протести. Над 65% от анкетираните от Центъра "Разумков" смятат, че с езиковия закон управляващата партия "Региони на Украйна" си прави PR с прицел на парламентарните избори през октомври т.г. и че това не е грижа за рускоезичната част от украинците.(УБВести)

Нашият коментар: Някои български масмедии с позоваване на кремълската агенция ИТАР-ТАСС разтиражираха информацията за това, че руският език става №1 в 13 области на Украйна. Такива данни не намерихме в нито един украински сайт. А както сочи горното допитване, този език най-вече се използва в Южна и Източна Украйна, това са: Луганска, Донецка, Харковска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска, Одеска области и Крим, т.е. само 7 области и една автономна република, а не 13. Общо в Украйна има 25 области. Разликата е осезателна! Затова ползвайте украинските източници. Има ги и на руски, и на английски език.

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: "С ВАС СЪМ, БОРЕТЕ СЕ!"

Родният език е бастионът, който не можем на предадем, защото след него – тотална пустиня!
Киев, 05 юли 2012.- "С вас съм, борете се! А всички, който може, тръгвайте към Украинския дом – там е фронтовата линия на Украйна", - пише в обръщението си Юлия Тимошенко. Тя съжалява, че не може лично да участва в протестните акции. Според нея, "Украйна се управлява от хора, на които тази страна с нейния език, култура и история, с нейния дух е чужда и непотребна". Янукович обяви война не на опозицията, не на отделни демократични ценности, а на независимата Украйна като такава, смята Тимошенко.
Тя уверява хората, че първото нещо, което ще направи нов парламент (изборите са насрочени за 28 октомври т.г.), това е анулиране на всички престъпни закони, приети от сегашната Върховна Рада.
"Родният език е бастионът, който не можем на предадем, защото след него – тотална пустиня!", - пише Юля Тимошенко.
Юлия Тимошенко – експремиер и лидер на украинската опозиция, излежава 7-годишната присъда за лош договор, сключен с "Газпром" през януари 2009 г.(УБВести)

УКРАЇНЦІ В УСЬОМУ СВІТІ, В ЄВРОПІ ЗОКРЕМА, ОБУРЕНІ "МОВНИМ" ЗАКОНОМ. В БОЛГАРІЇ ТАКОЖ

Софія, 05 липня 2012.- "Українці в усьому світі обурені "мовним" законом", - йдеться у зверненні Української всесвітньої координаційної ради (УВКР), поширеному Медіа-порталом української діаспори. Вони вважають, що депутати, які проголосували за цей закон, вкотре виступили проти національних інтересів України. Українці закордоння стурбовані, що відбудеться повільне витіснення української мови з ужитку та її занепад.
"Ми, представники українських організацій Європи, виловлюємо наш протест проти політики діючої влади, зокрема, проти "мовного" закону та деукраїнізації країни. Працюючи на чужині для забезпечення мінімальних умов для існування наших родин в Україні та будучи найбільшим інвестором в українську економіку, ми докладаємо неймовірних зусиль для популяризації української мови та культури, натомість чинна українська влада робить все для їх знищення,”- зазначається у зверненні, опублікованому на сайті УВКР.
Українці Болгарії приєднуються до своїх земляків у Європі та світі. Зокрема, свою підтримку та обурення висловили у ЗАЯВI наступні українські товариства: "Мати-Україна" – Софія, "Діаспора – Україна" – Бургас, "Пловдів" – Пловдів, "Український дім" – Сілістра, "Добруджа – Україна" – Добріч
.(УБВісті)

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ БОЛГАРІЇ ЩОДО "МОВНОГО" ЗАКОНУ

ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ: "АКО И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ЗАМЪЛЧИМ, ЗНАЧИ, НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ УКРАЙНА ДА БЪДЕ НЕЗАВИСИМА!"

Киев, 04 юли 2012.- "Това, което става в парламента ни, е по поръчка на Москва", - твърди известният украински писател Юрий Андрухович. Държавният статус на украинския език е едно от малкото, което ни все още остава. "Ако и този път замълчим, значи, не заслужаваме Украйна да бъде независима", - смята той. Според него, очевидно, дори тази бавна и трудна украинизация на Украйна, която е исторически оправдана и справедлива, изплаши Кремъл и т.н. "русский мир". Писателят призова украинците да излязат на протест, както през есента на 2004 г. по време на Оранжевата революция. Но днес административният съд в Киев забрани масови събирания в града от 4 до 9 юли.
Същевременно председателят на Върховната Рада Володимир Литвин се срещна с демократичната опозиция и заяви, че няма да подпише приетия вчера скандален закон за езика. А без подписа му той не може да отиде при президента за подпис и обнародване. Днес Литвин подаде оставка, но тя все още не е гласувана.
Разколебан е като че ли и президентът Виктор Янукович, чието парламентарно мнозинство вчера брутално прие закон, с който разделя страната и с който руският де-юре се превръща във втория държавен език. На съвещание днес с висшите длъжностни лица в държавата той призова Върховната Рада да потърси компромис и намекна, че, ако изходът няма да бъде намерен, ще разпусне парламента предсрочно.
Редовните парламентарни избори в Украйна са насрочени за 28 октомври тази година.(УБВести)

СПРЯ ЩУРМЪТ НА УКРАИНСКИЯ ДОМ, ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА СЪВЕЩАНИЕ

Киев, 04 юли 2012.- Специалните части спряха да щурмуват Украинския дом в центъра на Киев, който опозицията брани. От сълзотворен газ пострадаха няколко души, включително и Виталий Кличко – лидер на партията "УДАР", която се подкрепя от 10% от избирателите. Вчера Кличко остро разкритикува приетия закон за езика.
Президентът Виктор Янукович отмети своята пресконференция, която трябваше да започне в 11:00 Украинския дом и след оставката на председателя и заместник-председателя на Върховната Рада спешно свиква съвещание на висшите длъжности лица в държавата.
"Засега победихме!", - заяви лидерът на украинската крайна десница "Свобода" Олег Тягнибок. Неговата партия също може да влезе в парламента след изборите, насрочени за 28 октомври. Тя се подкрепя от цялата Западна Украйна.
Законът за езика, който вчера беше приет от парламента и предизвика парламентарна криза, е на 30 място сред приоритетите на украинците. Според социолозите, хората най-вече искат да имат работа, да са здрави и да получават добра заплата и пенсия, да изучат децата си.(УБВести)

ПАРЛАМЕНТАРНА КРИЗА В УКРАЙНА

Киев, 04 юли 2012.- Председателят на Върховната Рада Володимир Литвин и неговият заместник опозиционер Микола Томенко подадоха оставка.
Днес преди малко, в 10:30, специалните части започнаха щурм на Украинския дом, където се събра опозицията и киевчаните, а някои от тях започнаха гладна стачка.
Вчера парламентът, без обсъждане и в нарушение на правилника си, с измама, прие на второ четене закон, с който руският става де-юре втори държавен език.(УБВести)
Нашият коментар: Евро-2012 свърши! И Киев днес: специалните части против демокрацията. Така е, когато за държавен глава избират бивш затворник и мутрите се докопват до властта.
Между другото: БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА?

ЛИДЕРЪТ НА МНОЗИНСТВОТО В ПАРЛАМЕНТА ЗА ОПОЗИЦИЯТА: "МЫ ИХ РАЗВЕЛИ, КАК КОТЯТ"

Киев, 04 юли 2012.- Ето как един от лидерите на управляващото мнозинство във Върховната Рада Михайло Чечетов коментира пред журналистите процедурата, с която парламентът вчера прие на второ четене спорния закон за езика:
(в оригинал): "Оцените красоту игры. Мы их развели, как котят. Я не знаю, что они будут делать на выборах".
(в превод): "Оценете красотата на играта. Изпързаляхме ги като котенца. Не знам, какво те ще правят на изборите".(УБВести)
P.S.Руската думата "развели" (както и "кинули") е жаргонна, използва се предимно от мутрите и се превежда още като "излъгахме", "преметнахме" и т.н.

КРАЙ НА УКРАЙНА – ДНЕС ТЯ ОФИЦИАЛНО СТАВА ДВОЕЗИЧНА!?

Киев, 03 юли 2012.- С 248 гласа "за" Върховната Рада, прегазвайки регламента си, без обсъждане, без да обърне внимание на над 2000 поправки, регистрирани между двете четения, с всевъзможни процедурни финтове, насилие и използване на чужди карти прие на второ четене закон, с който в Украйна руският език де-юре става втори държавен. Демократичната опозиция отново, както и на първо четене, не можа да попречи на това. Украинският език, както и при царизма и комунизма, ще отстъпи пред руския. Окупационната власт на "януковичи", "азарови", "колесниченкови", "кивалови" окончателно превръща Украйна в Малорусия и руска губерния. Край на националното Възраждане, продължило само 20 години! Сега може да се очаква руският ПРИРОДЕН ГАЗ на поевтинее за Украйна!
Къде е Констнитуционният съд? Къде е духът на Майдана? Къде е енергията на Оранжевата революция?
Къде е нашият Паисий, най-сетне?О, НЕРАЗУМНИ И ЮРОДЕ! ЗАЩО СЕ СРАМУВАШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ... УКРАИНЕЦ?(УБВести)

Още по темата: В УКРАЙНА УПРАВЛЯВАЩАТА "ОКУПАЦИОННА" КОАЛИЦИЯ ПРОКАРА ЗАКОН ЗА РУСКИ ЕЗИК
Разколът между украиноезичната и рускоезичната част на страната може да се задълбочи


УКРАЇНСЬКА МОВА>>>

 

    


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ