Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 В УКРАЙНА УПРАВЛЯВАЩАТА "ОКУПАЦИОННА" КОАЛИЦИЯ ПРОКАРА ЗАКОН ЗА РУСКИ ЕЗИК
Разколът между украиноезичната и рускоезичната част на страната може да се задълбочи

Киев, 06 юни 2012.- Управляващата партия "Региони на Украйна" заедно с комунистите и депутатите, напуснали преди две години групите на Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко, успя да финтира опозицията и да гласува на първо четене закон, с който руският де-факто става втори държавен език. "За" бяха 236 народни представители при необходими 226.
Демократичната опозиция, която нарича сегашната власт "окупационна" и която преди месец уж се обедини за предстоящи парламентарни избори (октомври тази година), не съумя да се противопостави на мнозинството. Някои радикално настроени десни депутати твърдят, че ръководството на групата на Юлия Тимошенко направо предаде и тях, и украинския народ. В Интернет се появи информацията, че лидерите на опозицията умишлено се забавиха да дадат знак в залата да започне бой и в суматохата картите за гласуване на "предателите" да бъдат извадени. Говори се, че това е втора сериозна загуба на опозицията след т.н. Харковско споразумение от април 2010 г., според което руският газ за Украйна уж поевтинява със $100, но Черноморският флот остава в Севастопол още 25 г. (през 2017 г. той трябваше да напусне базата).
Според конституцията на Украйна, държавният език в страната е украинският. Обаче със закона, минал вчера на първо четене, неговата сфера за прилагане се смалява до такава степен, че той ще бъде натикан във втора глуха. Руският език в Украйна има много силни позиции, на него говори почти половина от населението. Тези хора са продукт на мощна русификация.
С идване на власт на рускоезичния Виктор Янукович (2010 г.) тази тенденция – налагане на езика на чужда държава, особено се засили и вече представлява огромна заплаха за украинския език и за украинската идентичност и самобитност. "Ние сме нация, чиято държава не брани езика на украинците, – казва известният украински юрист и представител на Украйна във Венецианската комисия Сергий Головатий. – Това е парадокс!" Според него, става дума за КГБ-истката и путинската стратегия за унищожаване на Украинската държава, нейното пълно поглъщане. Москва вече почти превзе украинското информационно пространство, сериозно навлиза в икономиката на Украйна, домогва се до украинската газова "тръба", подхранва църковния разкол. "Над 300 г. сме били руска колония, - казва пан Сергий. – Но последните две години бият рекорд по русификацията!"
Разбира се, в Украйна на никого не се забранява да ползва руския, той се учи, с него се преподава. Почти всички телевизии са двоезични, има повече рускоезични вестници, отколкото украиноезични. В Интернет е същото. Но е очевидно, че украинският, мачкан с векове и от царете, и от комунистите, се нуждае от подкрепа и закрила, ако искаме да не сме руснаци, а украинци. Дори вторият украински президент – Леонид Кучма, абсолютен хомосоветикус, осъзна "своя род и език" и написа книгата "Украйна не е Русия".
С приетия във Върховната Рада закон (на първо четене) руският става т.н. регионален език уж заедно с редица други езици на малцинствата в Украйна – български, полски, румънски, татарски и др. Но на всички е ясно, че това е "димка" и никой няма да брани тези езици. Просто руският (култура, империя, финанси) като много силен език ще се наложи и ще маргинализира всички останали, включително и украинския.
Интересното е, че езиковата тема се повдига изключително в предизборния период. За сегашните управляващи тя е особена важна, защото след като рейтингът на Виктор Янукович и партията "Региони на Украйна" се срина под 20%, а успехите в икономиката и социалната сфера са никакви, езикът е единствената карта, с която те могат да отидат при своите избиратели в рускоезичните райони – Източна и Южна Украйна, и лакейски да се явят пред "царя" Путин за подкрепа. Управляващите не се интересуват от това, че с този закон задълбочават разкола на страната по река Днепър – на проевропейската и проруската част. За тях не е важно, че с този закон Украйна се превръща в Беларус, където под мъдрото ръководство на Александър Лукашенко белоруския почти изчезна. За тях е важно да мобилизират електората си и да влязат във Върховната Рада и да продължат да плячкосват страната, да бъдат "елит". Между другото, официално в сегашното правителство на руснака Микола Азаров, който изобщо не знае украински, има 8 министри милионери, като най-бедният сред тях е самият премиер с около 1 млн. грн ($125 хил.).
Социолозите твърдят, че протестните настроения в страната нарастват, но засега няма кой да ги "яхне". И от двете страните на Днепър хората са разочаровани. Дори вчера пред Върховната Рада управляващите (в подкрепа на руски език) и опозицията (в подкрепа на украински език) привлякоха само по няколко хиляди души симпатизанти и то за пари. И ще проявят ли хората мъдрост (все пак, Украйна не е Русия!) и да продължат да съжителстват мирно, като няма да уйдисват на акъла на тотално загубили доверие депутатите, ще покаже най-близко бъдеще. А иначе второто четене на проектозакона за езика е насрочено след две седмици.
Васил Жукивский

Текст под снимките:
1."Без езика няма нация"
2."Има език - има бъдеще"

P.S.За това, как украинският език е бил забраняван в царската Русия и СССР, виж тук:
УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК>>>

И още по въпроса, но на украински език:
ЗВІДКИ ВЗЯЛАСЯ РОСІЙСЬКА МОВА?
Якби не християнство, то російська мова була б невпізнанно іншою, стверджує к.ф.н.ВОЛОДИМИР ІЛЬЧЕНКО>>>   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ