Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА КАСПИЙСКИЯ ГАЗ ОТ БЪЛГАРИЯ
Москва не отстъпва в газовата сфера, стреми се да възроди СССР
ГТСКиев, 20 март 2012.- Украйна може да получава каспийския газ през газотранспортната система на Турция, България и Румъния, съобщава авторитетният украински в."Дзеркало тижня". Изданието твърди, че Киев проведе разговори с Анкара и София и получи принципно съгласия част от тяхната тръба да работи в т.н. реверсен (обратен) режим. Този режим Украйна успешно приложи по време на "газовата война" с Русия през януари 2009 г. Тогава природният газ от хранилищата в Западна Украйна е бил пренасочен към източните региони на страната и Москва остана с пръст в устата.
Вече една година Украйна и Русия преговарят за намаляване на цената на природния газ, но безуспешно. Сега Киев плаща над $400, като смята това за несправедливо. Същата цена плащат и немците, въпреки че разстоянието на транзита е различно.
В началото на годината от "Укрнафтогаз" заявиха, че през 2012 г. ще бъдат закупени само 30 млрд. куб м. руски газ, което с 20 млрд. по-малко от обикновеното. Още 20 млрд. годишно Киев добива от собствените находища. "Ако ни потрябва още, ще купуваме на европейския спотов пазар, където "синьото гориво" е по-евтино от руското", - казват в Киев. При този вариант Украйна разчита на тръбата, свързващата й със Словакия.
Новината, че премиерите на Турция и България Реджеп Ердоган и Бойко Борисов се разбраха да ускорят изграждането на газовата връзка между двете страни, е посрещната в Украйна с голяма задоволство.
Между другото, Украйна е против "Южен поток". Тя смята, че той е политически, а не икономически проект. Вместо да се влагат в него най-малко $20 млрд., по-добре с $5 млрд. да се модернизира украинската "тръба" и ефектът ще е същият – Европа и Балканите ще получават своите 120 млрд. куб. м руски газ годишно. А това, че Киев е надежден партньор, се потвърди и през тази, най-студена от доста време насам, зима. Киев безпроблемно транспортира всичко, което подаде "Газпром".
Неотстъпчивостта на Кремъл в газовата сфера преследва една цел – Украйна да влезе в политическо-икономическите проекти на Москва, а това са т.н. Митнически съюз и Евразийско икономическо пространство. Но те не са като ЕС. Те се създават в тях да доминира единствено Москва. С други думи, Владимир Путин преследва имперски амбиции и се стреми на всяка цена да реанимира СССР, но малко в друг вариант, и да се противопоставя да влиянието на САЩ, ЕС и Китай.(УБВести)

 

    


УКРАИНСКИЯТ ПРЕМИЕР МИКОЛА АЗАРОВ ПУБЛИЧНО СЕ ОПЪЛЧИ
СРЕЩУ ПУТИН
>>>


УКРАЙНА НЕ ДАВА ГАЗОВАТА СИ ТРЪБА НА "ГАЗПРОМ".
ЗАСЕГА
>>>