Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 НАКЪДЕ ЩЕ ЗАВИЕ УКРАЙНА – КЪМ ЕВРОПА ИЛИ КЪМ РУСИЯ?
Брюксел и Москва с ултиматум пред официален Киев

Киев, 22 септември 2011.- В събота, сиреч, след два дни, украинският президент Виктор Янукович ще посети Москва. Там го чакат тежки преговори. Може би от тях зависи, накъде ще завие Украйна – към Европа или към Русия?
В момента Киев приключва да преговаря с Брюксел за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия. През декември, когато ще се състои форум ЕС-Украйна, всички документи трябва да бъдат подписани. Е, има едно но. И то е свързано с Юлия Тимошенко, която се води лидер на опозицията, т.е. става дума за спазване на човешките права. Миналата седмица Щефан Фюле, който в Европейската комисия отговаря за разширяване, даде да се разбере, че пани Юлия не само трябва да бъда освободена от ареста, но и да бъде оправдана и да участва в следващите парламентарни избори през октомври 2012 г. За същото настоява и Европейската народна партия. С други думи, Европа казва: "Ще сте с нас, ако спазване нашите ценности".
Твърди се, че и украинският бизнес елит, който подкрепя президента Янукович, също предпочита Украйна да е в Европа, на която в стокообмена се падат малко над 30%.
В събота, обаче, на Виктор Янукович ще бъде предложен, при това също ултимативно, алтернативен вариант – вместо асоцииране към ЕС - Митнически съюз, в който членуват Русия, Беларус и Казахстан.
От известно време Киев настоява "Газпром" да намали цената на природния газ за Украйна от $400 до $200, защото не може украинците да плащат толкова, колкото и немците – разстоянията за доставката били съвсем различни. По тази причина и съдят Юлия Тимошенко, която през януари 2009 г. сключи този – неизгоден, газов договор. Москва, обаче, не вярва на сълзи. "Договорът е до 2020 г. и бъдете добри да го спазвате", - казва Кремъл. С тези пари ние решаваме нашите социални, образователни и други програми, демагогски заяви вчера един от лидерите на путинската партия "Единна Русия". Но Москва е готова да направи компромис, но при определени условия: или Киев дава на "Газпром" газотранспортната си система, и то не заедно с ЕС в състава на тристранния консорциум – Украйна, ЕС, Русия, а само и единствено на Русия (засега Киев отказва, защото примерът на Беларус е още пресен – там "Газпром" най-напред купи 51% от "тръбата", а после принуди Минск да продаде и останалото), или Украйна да се присъедини към вече споменатия Митнически съюз. Официален Киев се опъва, защото се надява да бъде приет в Европа и допуснат до нейния пазар.
Затова в събота в Москва за Виктор Янукович денят се очаква да бъде труден. Според в."Комерсант", в преговорите ще участва не само руският му колега – Дмитрий Медведев, но и Владимир Путин. Вестникът твърди, че насаме на Янукович ще бъде категорично предложено: а) цялата "тръба" или нищо; и б) или ние или Запад. В противен случай ще плащате по $400 за газ и ние ще затворим руския пазар за украинската стока, включително за машиностроителната (в украинския стокообмен на Русия също се падат 30%)!
Експертите казват, че кремълският дует ще атакува Киев с аргумента за мъглява перспектива на членството на Украйна в ЕС. А парламентарните избори в Украйна - ето ги, вече чукат на вратата – те ще са след една година. Рейтингът на Янукович и на неговата партия "Региони на Украйна" пада, техният електорат се топи като пролетен сняг дори в Източна и Южна Украйна. А цените в страната са европейски при средната заплата от 230 евро. Неотдавна Върховната Рада прие и непопулярния Пенсионен кодекс, според който жените ще се пенсионират на 60 г. вместо на 55 (за мъжете остават 60 г.), а МВФ настоява Киев да повиши цената на природния газ за битовия сектор. Всичко това поражда социално напрежения в страната и, съответно, сериозно удря по преговорните позиции на украинския президент, за които е нужна обществена подкрепа. И какво ще избере той – не се знае. Или може би всичко вече е договорено в дълбока тайна, както в случая с т.н. Харковска спогодба, според която Черноморският флот остава в Севастопол още 25 г. (но и тук Кремъл е изпързалял Киев)?
При всички положения въпросът стои остро: или Украйна ще тръгне напред, към демократична Европа, или – назад, към авторитарна Русия.(УБВести)

 

    

УКРАИНСКИЯТ ПРЕМИЕР МИКОЛА АЗАРОВ ПУБЛИЧНО СЕ ОПЪЛЧИ
СРЕЩУ ПУТИН
>>>

В КИЕВ СЪДЯТ ТИМОШЕНКО ЗА ЛОШ ГАЗОВ ДОГОВОР>>>

ВСЕ ПОВЕЧЕ УКРАИНЦИ НЕ ХАРЕСВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ>>>
УКРАЙНА НЕ ДАВА ГАЗОВАТА СИ ТРЪБА НА "ГАЗПРОМ".
ЗАСЕГА
>>>

ЗА ЕДНА ГОДИНА РЕЙТИНГЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В УКРАЙНА СЕ СРИНА>>>