Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАИНСКИЯТ ПРЕМИЕР МИКОЛА АЗАРОВ ПУБЛИЧНО СЕ ОПЪЛЧИ СРЕЩУ ПУТИН
Киев настоява "Газпром" да преразгледа газовия договор, сключен от Юлия Тимошенко

София, 08 юни 2011.- След вчерашната среща в Москва между премиерите на Украйна и Русия стана ясно едно: украинско-руската любов приключи, започва застудяване след известно затопляне преди една година. Така украинските експерти образно коментират ново начало в отношенията между двете страни.
Микола АзаровУкраинският премиер Микола Азаров замина за Москва с една цел: да постигне намаляване на цената на природния газ, защото с $297 родната икономика се задъхва, а се очаква през третото тримесечие "синьото" гориво да струва $400 (сега България плаща почти толкова). То щеше да струва със $100 повече, но през 2010 г. Киев подписа т.н. Харковска спогодба, според която Черноморският флот остава в Севастопол още 25 г. (през 2017 г. той трябваше да напусне Крим), а Москва намалява цената на газа.
Но, както се оказа, Харков не помогна. Химическата промишленост и металургията, където бизнес интереси имат няколко украински олихарси – спонсори на управляващата в Украйна партия "Региони на Украйна", и които са основно перо в украинския износ, са толкова енергоемки, че в условията на сегашната криза трудно връзват двата края. А и социалното недоволство нараства.
Междувременно в Киев започна следствие против експремиера Юлия Тимошенко, която през 2009 г. е сключила с "Газпром" супернеизгоден договор въпреки протестите на тогавашния президент Виктор Юшченко. Защо "газовата" принцеса направи това, засега не се знае. Може би е била шантажирана от Кремъл за делото, заведено против нея през 90-те години за опит за подкуп на висши чинове в руската армия? Очевидно, ФСБ – наследник на КГБ, разполага с някакъв компромат, с който направи Тимошенко сговорчива и приятел на Путин във войната срещу русофоба Виктор Юшченко.
Та на този фон – следствие против надробеното от пани Юлия в газовата сфера, украинският премиер Микола Азаров тръгна за Москва. Но нищо не постигна. Затова пък за първи път публично възрази на руския си колега. Според последния договорът между "Газпром" и "Нафтогаз" е идеален. "Не, не е идеален!, - заяви Азаров на пресконференцията в Москва.- Съседните с Украйна страни плащат по-малко, отколкото ние".
Владимир Путин "Това не е вярно!" - се възмути Путин. И тази караница стана пред публиката, пред очите на журналистите. Може да си представим, как са разговаряли двамата по време на двучасовия контакт тет-а-тет?
Експертите предричаха, че Москва няма да се съгласи да намали цената за Украйна. Тя разполага с железни аргументи и дори е готова да се съди. "Венецът на всякакви преговори е договорът!" – каза Путин. И Кремъл няма никакви причини да го преразглежда. "Цената на газа е изчислена по специална формула, която е еднаква за всички наши партньори", - твърди руският премиер. Киев пък настоява в тази формула вместо газьола да бъдат вкарани въглища, които къде-къде по-активно се използват в Украйна, отколкото газьолът.
Повече от ясно е, че Тимошенко вкара Украйна в една газова примка, от която Киев трудно може да се измъкне. Путин директно намекна, че цената за Германия може и да е друга, защото с Берлин Москва има по-дълбока кооперация. Става дума за "Северен поток", който скоро ще започне да функционира. И тук руският премиер се изтърва: "Влизайте в Митническия съюз и вие ще имате изгодна цена", - каза той.
Митническият съюз е създаден от Русия, Беларус и Казахстан – нещо като руския вариант на ЕС. Сега Украйна води активни преговори с Брюксел за създаване на Зона за свободна търговия и асоцииране. Очаква се през септември те да бъдат приключени и тогава Киев става много сериозно обвързан с Европа. Именно от това се опасява Москва, защото Украйна се измъква от руското влияния, а и за евентуален безвизов режим за украинците могат да завидят много обикновени руснаци. Затова на всички нива Кремъл зове Украйна да се присъедини към Митническия съюз и обещава $10 млрд печалба годишно. В украинския стокооборот делът както на този съюз, така и на ЕС е еднакъв – по 30%. Но ЕС – това е перспективен пазар, там са високи технологии, докато Митническият съюз е олицетворение на изостаналост и вчерашния ден. Очевидно, в Киев това разбират и затова е такава съпротива. Неотдавна президентът Виктор Янукович предложи варианта 3+1 - по-интензивно да се развива търговията на Украйна с Русия, Беларус и Казахстан на двустранна основа, но страната да продължи да се движи към ЕС.
Митническият съюз е само един аргумент на Кремъл в газовия спор. Алексей Милер – шеф на "Газпром", обнародва второ предложение. Той заяви, че цената може да се намали, ако Украйна предаде на "Газпром" газотранспортната си система, сиреч, "тръбата", по която 120 млрд. куб. м газ отиват за Европа, като Киев взима $2,8 за транспортиране на всеки 1000 куб. м на 100 км (това са няколко милиарда долари). Руският монополист вече контролира беларуската "тръба". Остава само за превземе и украинската. В случай, че ще се сдобие и с нея, Кремъл най-вероятно ще се откаже от скъпоструващия "Южен поток" (20 млрд. евро). Но при това положение Украйна престава да бъде независима и в най-близка перспектива ще се превърне във втора Беларус – руска губерния, изолирана от Запада.
Днес във Виена по време на енергиен форум Микола Азаров сподели, че Украйна търси възможности за намаляване от руската газова зависимост (Киев внася най-много от всички страни - 50 млрд. куб., и 20 млрд. добива от собствени находища). Строим терминал за втечнен газ за 10 млрд. куб. м, водим преговори с Туркменистан за внос на 20 млрд., но засега "Газпром" не разрешава това количества да премине по неговата "тръба", каза Азаров.
"С Русия трябва или да се преговаря, или да се воюва", - подхвърли един украински експерт. Очевидно, на второто Украйна няма да се осмели, а за първото... Остава да видим, какво ще предпочете украинският елит: дали да допусне руската неоимперска експанзия и да даде украинската "тръбата", дали да предложи някакви други лакоми активи от още непродаденото или да влезе в Митническия съюз и да каже бай-бай на свободата си ("гъз срещу газ", пардон!) или да предпочете евроинтеграцията плюс диверсификацията на източници на енергия заедно с тотално внедряване на енергоспестяващи технологии – от икономиката до бита?
Васил Жукивский

Още по темата:
УКРАЙНА НЕ ДАВА ГАЗОВАТА СИ ТРЪБА НА "ГАЗПРОМ". ЗАСЕГА>>>
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

    

ПУТИН УНИЗИ УКРАЙНА, ОФИЦИАЛЕН КИЕВ НЕ
КОМЕНТИРА
>>>

В БЕДНА УКРАЙНА ИМА 21 МИЛИАРДЕР В ДОЛАРИ>>>