Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАЙНА НЕ ДАВА ГАЗОВАТА СИ ТРЪБА НА "ГАЗПРОМ". ЗАСЕГА
Киев, 11 април 2011.- Украйна възнамерява да пусне на пазар 25% от акциите на компанията си "Нафтогаз", сред активите на която е и газотранспортната система (ГТС). Киев възнамерява по този начин да привлече $5-6 млрд., необходими за модернизацията на "тръбата".
"Жалко", - заяви източник в "Газпром", съобщават украинските сайтове. Оказа се, че руснаците имат апетит именно към ГТС на Украйна, а не към акциите на "Нафтогаз". "Ние се надявахме, че в смесеното предприятие, което Киев и Москва смятат да създадат, Украйна ще влезе с "тръбата" си, а не с акциите на "Нафтогаз", - заяви източник. - Едно е да влезеш с имущество, друго – с акции".
Същевременно съвсем официално и ултимативно Валерий Голубев – един от ръководителите на "Газпром", заяви, че ако Украйна не се откаже от идеята си да пусне на пазар акциите на "Нафтогаз", Москва няма да преразглежда сегашната цена на природния газ за Украйна. Киев смята, че предишното правителство на Юлия Тимошенко подписа неизгоден договор, и сега полага неимоверни усилия да го предоговори, но безуспешно. През 2011 г. Украйна ще внася руския газ средно по около $300 за хиляда куб.м. Според шефа на "Газпром" Алексей Милер, компанията и без това много евтино продава газ за украинците.
През май 2010 г. руският премиер Владимир Путин подхвърли, че ако "Газпром" и "Нафтогаз" създадат смесено предприятия и Украйна ще влезе в него с "тръбата" си, Москва може да намали цената на газ. Но правителството на Украйна, въпреки че се смята за проруско, засега не желае да допусне руснаците до своята ГТС. За целта то привлече в качество на консултант фирмата "McKinsey&Co" и по нейната препоръка, за да противодейства на напъните на "Газпром", пуска акциите на "Нафтогаз" на пазар и се надява интерес към тях да проявят както украинските, така западните бизнесмени. Според някои анализатори, 100-те най-богати украинци притежават състояние в размер почти на $93 млрд., което е значително повече от разходната част на държавния бюджет на Украйна.
Всяка година през ГТС на Украйна за Западна Европа и Балканите преминават до 120 млрд. куб. м руски газ. В случай на модернизацията капацитетът на "тръбата" може да се увеличи до 200 млрд. куб. м. Москва много иска да се докопа до украинската ГТС, за да не влага капиталите си в "Южен поток", който ще струва 4-5 повече, отколкото е необходимо за модернизацията на украинската газова магистрала.
На 12 април в Киев пристига руският премиер Владимир Путин. Очаква се преговорите да бъдат съдбоносни за Украйна и нейните национални интереси.(УБВести)

Още по темата: УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

    

ПУТИН УНИЗИ УКРАЙНА, ОФИЦИАЛЕН КИЕВ НЕ
КОМЕНТИРА
>>>

В БЕДНА УКРАЙНА ИМА 21 МИЛИАРДЕР В ДОЛАРИ>>>