Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ЗА ЕДНА ГОДИНА РЕЙТИНГЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В УКРАЙНА СЕ СРИНА
Почти 60% от украинците не одобряват президента Янукович, над 75% - премиера Азаров

Киев, 18 февруари 2011.- Почти 60% от украинците не одобрявам дейността на президента Виктор ЯнуковичВиктор Янукович. Това сочат данните от допитването, проведено от Центъра "Украински демократичен кръг". И едва 30,9% са на мнение, че държавният глава, концентрирал в ръцете си цялата власт в Украйна, добре върши работата си. Спрямо май 2010 г. броят на тези, които одобряват работата на държавния глава, намаля с 30,4%.
Данните на социолозите сочат, че Виктор Янукович е "най-мразен" в Западна Украйна, където 70,7% не одобрявам дейността му, и в Централна Украйна – 69,8%. Електоратът на партията на президента "Региони на Украйна" е предимно в Източна и Южна Украйна, но и там вече не го "обичат", съответно, 45,8% и 50,5%.
Микола АзаровОще повече се сгромоляса рейтингът на премиера Микола Азаров, който, за разлика от президента, дори не знае украински език. Не одобряват дейността му 75,1% от допитаните. Спрямо май 2010 г. броят на тези, които не одобряват работата му, се увеличи с 28,4%.
Защо така се срина авторитетът на управляващите в Украйна?
Под натиска на МВФ правителството е принудено да провежда болезнени реформи както в икономическата, така и в социалната сфера и това сериозно удря по рейтинга им. В момента, например, правителството налага мнението си, че Украйна не може да се оправи без да увеличи пенсионната възраст най-напред за жените, а после и за мъжете. Сега украинките се пенсионират както при социализма – на 55 г., а украинците – на 60 г.
Освен това, постоянно се увеличават цените на основните хранителни стоки и горивата. Очаква се през пролетта с 50% да скоси цената на природния газ (преди една година "синьото гориво" вече поскъпна с 50%, въпреки че сделката Янукович-Медведев за Севастопол).
Напомним, че Виктор Янукович дойде на власт преди една година, като спечели на балотажа срещу Юлия Тимошенко едва с 1 млн. гласа, като за него са гласували по-малко от 50% от избирателите. Т.е., президентът няма достатъчна обществена подкрепа за политиката си. Върховна Рада - парламентОсвен това, той успя със съмнителни средства да сформира парламентарно мнозинство и да върне страната към старата Конституция от 2004 г., според която Украйна отново става президентска република. Янукович ограничи свободата на словото и митингите, организира съдебно преследване на опозицията, обърна се с гръб към Европа и с лице – към Русия, което също намали рейтинга му. Плюс огромна корупция в страната, плюс безпардонно, еничарско държание на депутатите от управляващото мнозинство. Всичко това хората виждат и оценяват. Те дори наричат сегашната власт "промосковска окупационна власт".
Според Конституцията от 2004 г., към която се върна страната, парламентарните избори трябва да се проведат през март тази година, но, отново, къде със заплахи, къде с облаги управляващите са съумели да съберат 2/3 от депутатите и да отсрочат изборите за октомври 2012 г.
Накратко, Украйна все повече се отдалечава от демокрацията, които е имало преди една година, и се превръща в авторитарна държава по примера на Русия или Беларус. Европа, уморена от политическия хаос по време на управлението на Виктор Юшченко – Юлия Тимошенко, предпочита сегашната уж политическа стабилност и отказа на официален Киев от членството в НАТО и слабите напъни за влизане в ЕС.
Тежестта на вътрешните реформи, отказът от демокрацията, налагането на авторитарния стил на управление и затоплянето на отношенията си в Русия за сметка на Европа са причините, които водят до срива на рейтинга на управляващите в Украйна.(УБВести)   

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ>>>


"НОВИНАР": ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?
>>>