Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ДРЕБНИЯТ И СРЕДНИЯТ БИЗНЕС ТРЪГНА СРЕЩУ ВЛАСТТА
В Украйна искат да ликвидират зараждащата се средна класа, защото става самостоятелна и независима

Киев, 19 ноември 2010.- Дребният и средният бизнес в Украйна предяви ултиматум към властта. Или президентът Виктор Янукович налага вето върху новия Данъчен кодекс и уволнява премиера, или предприемачите тръгват да събират подписи за Общоукраинския референдум с цел провеждане на предсрочни избори за президент и парламент.
Тези искания съдържа обръщението на Координационния съвет на предприемачите, прието вчера. Също вчера, въпреки острите протести из цялата страна, Върховната Рада все пак прие новия Данъчен кодекс.
Дребният и средният бизнес твърди, че кодексът облагодетелства едрия бизнес (олигарси), спонсорирал предизборната кампания на Виктор Янукович, и лишава милиони еднолични търговци от възможността да свързва двата края. "Данъчният кодекс ликвидира средната класа като основа на демокрацията и гражданското общество, - се казва в обръщението. – Той е приет в интересите на едрия капитал, който сваля от себе си социалната отговорност". Твърди се, че олигарсите държат капиталите си в офшорките, а цялото фискално тегло се прехвърля върху малкия и средния бизнес.
Предприемачите призовават всички да се съберат на протестен митинг пред сградата на президента на 22 ноември в Киев. Само в столицата, когато парламентът е приемал Данъчния кодекс, се бяха събрали над 30 хил. протестиращи. А в Хмелницкий, където се намира най-голямото в Украйна тържище, собствениците на павилиони и сергии щурмуваха сградата на държавната администрация, когато губернаторът отказа да приеме петицията с техните искания. В Харков хиляди предприемачи се бяха организирали на централния площад.
Какво не харесват украинските предприемачи от дребния и средния бизнес?
- тотално въвеждане на касови апарати;
- увеличаване на месечния плосък данък от 200 грн. (20 евро) до 600 грн. (60 евро);
- пълна отмяна на патент;
- драстично увеличаване на осигуровките (т.е., ако преди от месечния плосък данък – 200 грн., 42% отиваха за здравни и социални осигуровки, то сега последните трябва да се заплащат отделно извън тези 600 грн.);
- плащане на външни услуги (например, ток, вода, телефон) вече няма да се смята за разход;
- отмяна на опростено данъчно облагане спрямо 25 дейности, например, външнотърговска, търговия на едро, предоставяне на правни услуги или счетоводни услуги, консултиране, рекламна дейност, търговия чрез Интернет и др.]
- данъчен тормоз – данъчните получават право извършват ревизии неограничено.
През 2009 г. МВФ отпусна на Украйна кредит в размер на почти $15 млрд. за 2,5 години, но при условие, че официален Киев ще извърши непопулярни реформи, например, да повиши цената на природния газ за хората, да вдигне пенсионната възраст, да реформира данъчната сфера.
Затова през април тази година правителството увеличи с 50% цената на природния газ за населението, а през април 2011 г. ще има още едно 50% увеличение.
Дискусията за пенсионната възраст в Украйна зацикли: над 70% от хората не искат да се пенсионират, съответно, жените – на 60 г. (сега – 55 г.), а мъжете – на 65 г. (сега – 60 г.). Но, вероятно, властта ще наложи своето, защото не може да обслужва толкова голяма армия на пенсионерите. Дупката в Пенсионния фонд възлиза на 60 млрд. грн. (6 млрд. евро).
За реформата в данъчната сфера, за която настоява МВФ, вече стана дума.
Въпреки масовите протести, които се очакват, Киев няма друг начин, освен да накара украинците да плащат повече данъци и осигуровки, за да задържи бюджетния дефицит в рамките на 3,5% (изискване на МВФ) и редовно за изплаща заплати в бюджетната сфера и пенсии. Държавата почти не връща ДДС на предприемачите. Намаляват се и чуждестранните инвестиции: за десет месеца те са $3,4 млрд., което е с 14% по-малко спрямо кризисната 2009 г.
С други думи, в момента Украйна се нуждае от пари, които може да взема или като кредит, или от хората, т.е., от бизнеса. Оттук идва и недоволството, защото президентът Виктор Янукович, избран с по-малко от 50% от украинците и с превес едва от 1 млн. гласа, не е обявявал, че ще предприеме непопулярни мерки. По-скоро обратното – обещавал едва ли не е рай. Затова и рейтингът му пада стремглаво: от 61,3% през май до 43% през септември. Какъв ще е той след влизане в сила на този Данъчен кодекс и протеста на предприемачите, плюс прекален реверанс в посока Кремъл, отказ от демокрацията, тотална цензура, изграждане на полицейска държава, фалшифициране на местните избори през октомври, опасения на Брюксел, не е трудно да се предвиди.
Васил Жукивский   

СМЕШЕН ПЛАЧ: КОНСТИТУЦИОНЕН ПРЕВРАТ
В УКРАЙНА
>>>


РЕЙТИНГЪТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ "РЕГИОНИ НА УКРАЙНА"
ПАДНА С 10%
>>>