Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 СМЕШЕН ПЛАЧ: КОНСТИТУЦИОНЕН ПРЕВРАТ В УКРАЙНА
От днес Украйна от парламентарна отново става президентска република
Киев, 01 октомври 2010.- Днес с решението си Конституционният съд на Украйна отмети конституционната реформа от 2004 г. и върна страната към Конституцията от 1996 г., според която Украйна е президентска република. С други думи, днес президентът Виктор Янукович, избран в края на 2009 г. с 48,95% от избирателите (или едва с 3,5% преднина пред Юлия Тимошенко), получава пълномощия, които имат неговите колеги в Русия, Беларус или Казахстан.
Мотивът на магистратите е, че законът, с който през 2004 г. в разгара на "оранжевата" революция са внесени поправки в Основния закон от 1996 г., е приет с процедурни нарушения. Експертите отбелязват, че – да, наистина, такива има. Обаче се пита: защо КС не уважи същото желанието на "оранжевите" депутати през 2005 г. – да се отмени конституционната реформа, защото има процедурни нарушения. Отговорът, очевидно, е, че тогава, по време на Виктор Юшченко, магистратите са били професионалисти и независими, докато сега съставът на КС почти изцяло е променен и в него са хората на сегашните управляващи – Партия "Региони на Украйна". От 18 души само 2 членове на КС са се дистанцирали от днешното решение.
От днес Виктор Янукович получава почти неограничени права – да управлява с укази и разпореждания, да сменя и назначава премиера и министри без да се консултира с парламента, и т.н. Върховната Рада пък се превръща в едва ли в говорилня и толкоз.
Възникват, обаче, и много проблеми. Всички закони и други нормативни актове, приети след 2005 г., трябва да бъда приведени в съответствие със старата Конституция. А това е огромен труд и с тази слаба и авантюристическа юридическа мисъл Украйна може да се превърне посмешище за света и да настъпи правен хаос. Защото всичко се прави конюнктурно и в угода на един човек – Виктор Янукович. А ако след известно време някой друг, опозиционер и проевропейски настроен, ще стане президент на страната? "Регионалите" ще се радват ли, че са му дали такива пълномощия?
Има още един въпрос: сегашният парламент и президент са избрани по новата Конституция, и тъй като тя от днес вече е невалидна, означава ли, че Върховната Рада и държавният глава трябва да подадат оставка и страната да тръгне на нови избори, защото вотът на народа тотално е подменен?
Смешен плач!(УБВести)
   

РЕЙТИНГЪТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ "РЕГИОНИ НА УКРАЙНА" ПАДНА
С 10%
>>>


100 ДНИ НА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ: "ТРОЙКА" НА РЕЛСИ.>>>