Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 РЕЙТИНГЪТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ "РЕГИОНИ НА УКРАЙНА" ПАДНА С 10%
Вотът на украинците се радикализира до крайно дясно и до крайно ляво

Киев, 16 септември 2010.- За управляващата партия "Региони на Украйна" ще гласуват 29,5% от избирателите, ако парламентарните избори бяха днес, което е с 10% по-малко спрямо юни, сочат данните на социологическата служба "TNS".
Очевидно, има разминаване между обещанията, с които президентът Виктор Янукович – бивш лидер на "Региони", дойде на власт в началото на годината, и реалния живот. Например, от 1 август природният газ на населението е поскъпнал с 50%. И това въпреки "продажбата" на Севастопол, в който руският флот ще остане поне още 25 г. А именно тази сделка беше вързана с договора за доставката на руския газ. Освен това, правителството упражнява невиждан натиск върху бизнеса, особено среден и дребен. Международните организации констатират засилване на цензурата, ограничаване на свободата на словото и събранията. Украйна опасно се отдалечава от европейските ценности в посока Русия, предприема се опит за въвеждане на авторитаризъм по примера на Кремъл.
Впрочем, украинците тотално са разочаровани в цялата си политическа класа, а не само в "Региони" – партията без идеология, която експлоатира съзнанието на рускоезичното население от Източна и Южна Украйна.
Партията "Баткивщина" ("Родина") на експремиера Юлия Тимошенко също се срина – сега тя се харесва една от 10,7% (през юни – 12,3%). Рейтингът на "Силна Украйна" на вицепремиера Сергий Тигипко падна от 9,2% на 8,8%. Популярността на "Фронт за промени" на Арсений Аценюк е 5,8%.
За сметка на това растат симпатиите на украинците към две радикално противоположни партии. За крайнодясната формация "Свобода" вече искат да гласуват 2,2% (спрямо 1,5% през юни), а за комунистическата партия – 2,8% (спрямо 1,7% през юни).
Същевременно привържениците на партията "Наша Украйна" на бившия президент Виктор Юшченко се съкратиха до 1%. Не преминава 3-процентната бариера и "Народна партия" на председателя на парламента Володимир Литвин – тя има само 0,6%.
Според експертите, ако парламентарните избори бяха днес, много от партиите, като "РУХ", "Наша Украйна", "Народна партия", ще бъдат изхвърлени от авансцената на политическия живот. В обществото цари силна апатия, но има запитване за нови лица и нови формации. Трябва да се очаква и вотът на украинците да се радикализира, което едва ли ще доведе до стабилността в страната, за което ратува ЕС.
Парламентарните избори в Украйна трябва да се проведат през 2012 г. Но мнозинството във Върховната Рада предприема законодателни мерки, с които да потъпче Конституцията и да удължи мандата си.
За 31 октомври са насрочени местните избори, които също се очаква да бъдат доста интересни.(УБВести)
   

100 ДНИ НА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ: "ТРОЙКА" НА РЕЛСИ>>>

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ
>>>