Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ВИКТОР ЮШЧЕНКО СПОКОЙНО И ДОСТОЙНО ОТГОВОРИ НА АГРЕСИЯТА НА КРЕМЪЛ
Украинският президент не падна до нивото на руския държавен глава Медведев
Киев, 13 август 2009.- Днес Виктор Юшченко отговори на агресивното писмо на руския си колега Дмитрий Медведев. Отговори спокойно, добронамерено. Но руският зрител няма да го разбере, защото в основната вечерна новинарска емисия на "Канал 1" – трибуна на Кремъл, за него изобщо не стана дума. Докато за атаката на Медведев против Украйна същата телевизия задели половина от времето на новините в прайм-тайма.
"Ще кажа откровено: разочарован съм от недружествения характер на писмото ви, - пише Юшченко. – Съгласен съм, че в отношенията между нашите страни има сериозни проблеми, но е странно, че Вие напълно изключвате отговорността за тях и на Русия".
После пан Виктор отговаря на всяка нападка на Медведев.
Грузия. Позицията на Украйна е същата, както и на много страни по света. Трябва да се уважава суверенитетът и териториалната цялост както на Грузия, така и на всяка друга държава. Грузия не е обект на никакви международни санкции и забрани от страна на ООН, ОССЕ, ЕС и други организации, затова Украйна не е нарушавала нищо, като продавала оръжието си на Тбилиси.
НАТО. Русия няма право да определя, в какви международни организации да влиза Украйна с цел да осигури своята национална безопасност. Този курс – сътрудничество и пълно членство в НАТО, е взет още през 2003 г. от Върховната Рада и страната и президентът стриктно го спазват. Освен това, членството на Украйна в НАТО не е насочено против Русия, а и то ще стане факт едва след като украинците ще кажат "да" на всенародния референдум.
Флот
. Според чл.17 от Конституцията, на територията на Украйна е забранено да има чужди военни бази. През 1997 г. ние се разбрахме вашият флот да стои в Севастопол до 28 май 2017, сиреч, 20 г. Не остава много време, затова просто ви напомняме.
Газопровод. Започнахме да го модернизираме, привличаме потенциал на европейските страни и други участници. Ние сме надежден партньор в енергетиката, което неведнъж сме доказвали. И би било добре и Русия да се присъедини към Енергийната харта.
История. В писмото си вие намеквате, че ние не трябва да имаме своя поглед върху собствената си история, да нямаме свои национални интереси и приоритети във външната политика. Но няма ли де се съгласите, че историята, езикът, културата, роднинската етика са основите, върху които се формира държавата и се идентифицира украинската нация?
Голодомор. Като повдигаме пред света въпроса за признаване на Голодомор през 1932-1933 г. като геноцид на украинския народ, ние почитаме паметта на милиони руснаци, белоруси, казахи и представители на други националности, умрели от глад в Поволжието, Северен Кавказ, Казахстан и други региони на екс-СССР.
Руски език. Не съм съгласен, че руският език се избутва от обществения живот в Украйна. По-скоро обратното: в Русия украинското малцинство е лишено от възможността да реализира правото си за удовлетворяване на национално-културните потребности. Това се потвърждава и от много международни организации.
Посещение на руския патриарх. Кирил ни благодари за добра организация на визитата му, като не изказа нито една критична забележка. Защо казвате, че посещението му е преминало лошо? Същевременно смятам, че е неуместно тази визита да се свързва с двустранните политически отношения.
Изгонване на дипломати. Ние три пъти сме ви уведомявали, че тези хора вършат дела, които не се вписват в дипломатическия им статут. Предоставихме ви и доказателствата, че с дейността си те вредят на националните интереси на Украйна. Надявам се, че занапред такива случаи няма да се повторят.
Посланик. Имаме достатъчно проблеми, затова моля час по-скоро да изпратите посланика си.
"Украйна продължава да бъде привърженик на широко сътрудничества с Руската Федерация на базата на взаимното уважение и равноправието чрез поддържане на конструктивния диалог, включително на най-високо ниво. През тази година поне три пъти съм ви писал, че съм готов да водим диалог на масата на преговори. Този призив остава актуален и днес. За съжаление, получавах покани да присъствам на надбягвания в чест на президента на Русия и други многостранни прояви. Надявам се, че този път Вашата реакция ще бъде конструктивна.
Уверен съм, че украинско-руските отношения имат добро бъдеще, защото те се базират върху дълбоките традиции на дружба и добросъседство между нашите два народа, и очевидно, те са по-здрави, отколкото интереси на отделни политически кръгове и не зависят от ситуативната конюнктура на политическия момент. С уважение, Виктор Юшченко".(УБВести)

   

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ>>>


"НОВИНАР": ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?
>>>