Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
МОСКВА ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМИРИ, ЧЕ УКРАЙНА Е НЕЗАВИСИМА
Кремъл има проблеми със всичките си съседи, дори с Беларус, и всички те са набедени, само той е "беленький и пушистый"
София, 12 август 2009.- Вчера от Сочи на фона на военен кораб в писмо до украинския си колега и във видеобръщение на своя интернет-сайт президентът на Русия Дмитрий Медведев обвини украинските власти, че провеждат антируска политика. Според Кремъл, единствено Киев и конкретно – президентът Виктор Юшченко, е виновен за влошаване на украинско-руските отношения. Въпреки че, например, именно по време на управлението на Юшченко стокообменът между двете страни се увеличи над 2,5 пъти и, според ЕС, за газовата "война" в началото на 2009 г. е виновен не Киев, а Москва. А и "Газпром" дори не намери как да глоби Украйна, въпреки информационните си закани.
Медведев казва, че в Украйна се провежда украинизацията. И какво лошо има в това! След векове потискане на украинския език и култура крайно време е Украйна да стане украинска по дух, като зачита правата на всички етноси, които я населяват. Например, българите де-факто имат културна автономия – гимназия в Болград, културно-информационен център в Одеса, български вестник "Роден край", финансиран от Върховната Рада, свои организации. А що се отнася до руснаците в Украйна, то те не са 17 млн. (населението на страната е 46 млн.), какво веднъж заяви Путин на срещата си с Джордж Буш, а 17%. Има разлика, нали? И не трябва да се слагат в един кюп етническите руснаци и рускоезичните украинци. Между другото, за сведение на Медведев: сега в Украйна има почти 1500 руски училища и всяка година украинската държава харчи 3 млрд. грн. за руски учебници, докато в Русия, където живее около 5 млн. етнически украинци, няма нито едно (!) украинско училище. Защото според Жириновски, украинците в Русия нямали нужда от украински език.
Не е вярно и твърдението на Медведев, че Киев създава напрежение в Севастопол около руски черноморски флот. Просто Украйна иска руснаците да спазват правилата, приети и от двете страни през 1997 г. Например, до пролетта на 2017 г. този флот трябва да го няма вече на територията на Украйна. И за това е необходимо да се мисли сега. А и Конституцията на Украйна забранява пребиваването на чужди бази на украинската територия. Или пък руските моряци нямат право да превозват боеприпасите из улиците на Севастопол без разрешение на местните власти. Но само през последните 2 месеца МВР регистрира два такива случаи. По тази причина Киев помоли руският дипломат, отговарящ за черноморския флот, да напусне Украйна. Същото трябваше да стори и консулът в Одеса, който е финансирал проруските организации в града. И това вбеси Москва.
Между другото, Медведев внесе в парламента на Русия законопроект, в който предлага на руските въоръжени сили да бъде разрешено да действат извън пределите на Русия, за да:
- отразяват нападение против въоръжените сили на Русия, дислоцирани извън територията на Русия;
- отразяват или предотвратяват агресията против друга държава;
- защитават гражданите на Русия в чужбина;
- противодействат на пирати.
Да речем, утре неколцина пияници, подстрекавани от руските спецслужби, нападнат руски кораб в Севастопол, - и това ще даде ли повод на Москва да нападне Украйна, за да си възвърне Крим? Или пък ако хиляда-две жители на Крим, които по примера на Южна Осетия и Абхазия са се сдобили с двойно гражданство (въпреки че Конституцията на Украйна го забранява), насърчавани от Москва, се вдигнат на бунт, това също ли ще даде пълно право на Кремъл да нападне Украйна и да брани "своих соотечественников"?
Впрочем, сега, когато Украйна ще отбелязва 18 г. от Независимостта си (24 август), руският елит все още не може да преглътне, че Киев все повече се отдалечава от Москва. Дори Леонид Кучма – втори украински президент, известен със своята дружба с Борис Елцин, в книгата си "Україна – не Росія" доказва, че ние сме доста различни. Но по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ през декември 2008 г. Путин се осмели да заяви на президента на САЩ Джордж Буш, че "Украйна – не е държава". Според идеолозите на руския империализъм, например, Александър Дугин, "Украйна е неестествена геополитическа формация, държава-тапа, специално създадено от американците, за да противодейства на интеграцията ни с Европа". Затова не е странно, че, според руския център "Левада", около 90% (!) от руснаците негативно се отнасят към Украйна. Това е резултат на кремълската пропаганда от епохата на Путин-Медведев. Или вижте само, каква литература с огромни тиражи излиза в Русия:
* Украина. Перезагрузка, 2009 г., - Жильцов С.
* Фашизм в Украине: угроза или реальность?, 2008 г.
* Куда идем? Беларусь, Россия, Украина, 22 июня 2009 г., Редакторы: Кара-Мурза С.Г., Мусиенко С.Г.
* Независимая Украина. Крах проекта, Калашников М.
* Поле боя - Украина. Сломанный трезубец, 6 февраля 2009 г., Савицкий Г.
* НАТО в Украине. Секретные материалы, 2006 г.
* Проект "Украина", или Звездный год гетмана Скоропадского, 16 октября 2008 г., Смирнов А.С.
* Россия и Украина. Когда заговорят пушки, 2007 г., Широкорад А.Б.
* Бандеризация Украины - главная угроза для России, 18 января 2008 г.
* Заявка на самоубийство. Зачем Украине НАТО?, 2009 г., Крючков Георгий, Табачник Дмитрий, Симоненко Петр, Гриневецкий Сергей, Толочко Петр
* Пропавшая грамота. Неизвращенная история Украины-Руси, 2008 г., Дикий А.
* Нации без дураков. История Украины и ее соседей, 2009 г., Дубовис Г.
* Красная свитка: Неизвращенная история Украины-Руси от запорожцев до коммунистов, 16 января 2008 г., Дикий А.
* Большая охота: борьба с вооруженным подпольем ОУН в Западной Украине, 2008 г., Санников Г.З.
* Пособники Холокоста. Преступления местной полиции Белоруссии и Украины, 1941-1944, 2008 г., Дин М.
* Россия и ее "колонии": как Грузия, Украина, Молдавия, Прибалтика и Средняя Азия вошли в состав России, 2007 г.
Същият Дугин твърди, че винаги оцеляването на Русия е било свързано с нейния стремеж да бъде империя. Всичко друго на нея е противоестествено.
Затова ден след яростната атака на руския президент Дмитрий Медведев срещу уж антируската политика на Киев Украйна обвини Кремъл в "неоимпериалистически комплекси". "Агресивният тон в изявленията на руския лидер е насочен не само срещу Виктор Юшченко и неговата политика, но и срещу цялата ни държава и нация", се посочва в декларацията на секретариата на украинския държавен глава.
Анализаторите напомнят, че Кремъл има проблеми не само с Украйна и Грузия, които се стремят към НАТО. Белорусинът Лукашенко, например, се възмути, че Москва не дава обещания кредит и не пуска белоруското мляко в Русия. Минск така и не призна Абхазия и Южна Осения за суверенни държави. Бацька (сиреч, тато по белоруски) отказа да включи своите юнаци в колективните сили на руското "НАТО" – ОДКБ (Организация на договора за колективна безопасност). Същото стори и Ислам Каримов от Узбекистан. Курманбек Бакиев отново покани американците да направят базата си в Киргизстан. Илхам Алиев, въпреки позицията на Москва, смело включва Азербайджан в западните проекти, в частност, "Набуко". Президентът на Армения Серж Саргсян пък награждава с най-високия орден на страна си "приятеля на Кремъл" Михаил Саакашвили. Емомали Рахмонов реши, че в Таджикистан трябва да се засилят позициите на таджикския език за сметка на руския. А Туркменистан начело с Гурбангулъ Бердъмухаммедов, както заобикаля Русия, води преговори с Китай и Запада за доставки на природния газ.
Според украинските анализатори, писмото на Медведев адресирано не само към Украйна и към лидерите на други бивши съветски републики, останали извън НАТО и ЕС, но и към САЩ и Европа. Москва иска да каже, че територията на бившия СССР е нейната сфера на влияние и иска отново да ги събере в мини-Съветския съюз. И ще бъде много тъжно и даже опасно, ако Вашингтон и Брюксел задкулисно (с надежда Русия да помогне в Афганистан, Ирак, с ядрената програма на Иран) са се разбрали с Кремъл да оставят тези страни под руското господство?(УБВести)


   

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ>>>


"НОВИНАР": ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?
>>>