Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 МЕДВЕДЕВ БЕЗПАРДОННО СЕ НАМЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СУВЕРЕННА УКРАЙНА
София, 11 август 2009.- Днес руският "Канал 1" – официален ТВ-канал на Кремъл, над 50% от 30-минутната си вечерна новинарска емисия посвети на откритото писмо и видеообръщението на Дмитрий Медведев до украинския му колега Виктор Юшченко. Руснакът обвини украинските власти, че провеждат антируска политика, и обяви, че отлага изпращането на новия руския посланик в Украйна.
"Създава се впечатление, че "в Киев последователно се стремят към скъсване на установилите се икономически връзки с Русия, преди всичко в областта на енергетиката", посочва Медведев. В резултат на това, според Кремъл, "под заплаха е поставено стабилното използване от нашите страни на единната газопреносна система, осигуряваща енергийната безопасност на Русия, Украйна и много европейски страни" (газопреносната система не е единна, а на всяка от страните - б."УБВести). "Висшето политическо ръководство на Украйна, заобикаляйки Русия, се договаря с Европейския съюз за доставките на газ в Европа, между другото на нашия, руски, газ (тук газът е руски, а по-горе "тръбата" е била единна – б."УБВести"), и подписва документ, който противоречи на януарските руско-украински договорености", пише Медведев. Той изразява "дълбока загриженост от днешното, без преувеличение, кризисно състояние на руско-украинските отношения" и посочва, че по време на президентството на Юшченко украинската страна се е отдалечила от принципите на приятелство и партньорство с Русия и положението се влошава.
"Негативен отзвук в обществото предизвика антируската позиция на Украйна във връзка с "варварското нападение на режима на Саакашвили" срещу Южна Осетия. Година след трагичните събития днес отново стои остро въпросът, че мирни жители и руски миротворци в Цхинвали са били убивани с украинско оръжие (а южноосетинските партизани Кремъл с какво е въоръжавал, с американските пушки М-16 или с руския "калашников", в който са убивани грузинците; за Грузия оръжие е продава и България, например, защото Грузия не е ембаргова страна – б."УБВести). Онези в Киев, които доставяха въоръжения на грузинската армия и, впрочем, нямат намерение да спрат това и сега, изцяло споделят с Тбилиси отговорността за извършените престъпления", пише Медведев.
"Пренебрегвайки мнението на украинските граждани и позицията на Русия, политическото ръководство на Украйна упорито продължава курса за влизане на страната в НАТО. Като "аргумент" се използват намеци за "руска заплаха" срещу сигурността на Украйна, а както чудесно знаете, такава няма и не може да има", отбелязва руският президент (стратегическата програма за влизане на Украйна в НАТО е приета още през 2004 г., когато президентът е Леонид Кучма, а премиерът е Виктор Янукович – сегашно протеже на Кремъл, Виктор Юшченко е бил в опозицията; освен това, Русия отказва да прокара границата с Украйна, поради което тя се смята за потенциален агресор – б."УБВести").
"Логично продължение на тази деструктивна линия", според Медведев, са "неспиращите опити да бъде затруднена практическата дейност на руския Черноморски флот", базиран в украински Крим (Украйна настоява Москва да започне подготовката за напускане на Севастопол, планирано за пролет 2017 г., Кремъл отговаря, че още е рано и се надява политическата ситуация в Украйна да се промени и договорът за черноморския флот да бъде удължен; Киев остро протестира, например, и против транспортирането на боеприпаси по улиците на Севастопол без разрешение на местните власти и милиционерски съпровод – б."УБВести").
Нищо не е направено, за да не бъдат нарушавани повече имуществените права на руските инвеститори в Украйна, посочва също руският президент (откакто президентът е Виктор Юшченко, стокообменът между двете страни се увеличи над 2,5 пъти – б."УБВести").
"Изпитание за двустранните отношения е и политиката на администрацията на Юшченко към преразглеждане на общата история на двете държави, към героизация на помагачите на нацистите (същите тези "помагачи" са се борили за независима Украйна, което сега е факт, а СРСР, чийто наследник е Русия, през 1939 г. сключи пакт Молотов-Рибентроп и нападна Полша; впрочем, в Русия сега се твърди, че не е Германия е започнала Втората световна война, а Полша, която се разреши Берлин да има директна връзка с анклава си Източна Прусия (сега Калиниградска област, Русия) – б."УБВести"). Управляващите натрапват на международната общност националистически тълкувания на масовия глад в Съветския съюз през 1932-1933 г. като геноцид на украинския народ" (тогава от глад, създаден от Сталин, само в Украйна умират между 7 и 10 млн. селяни, целта е оцелелите да бъдат вкарани в колхози; според руското допитване "Герой России" от 2008 г., Сталин е на трето място сред най-популярните исторически личности на Русия – б."УБВести"), допълва той, след което изтъква и "пагубната намеса на държавната власт в Украйна в работите на православната църква" (в Русия още от времето на Иван Грозни, да не говорим за Петър І, църквата се е сляла с държавата, в частност, в по-новите времена, с КГБ; а украинската власт иска Украйна да има единна самостоятелна (автокефална) църква, а не подчинена на Московския патриарх, отделна държава – отделна църква – б."УБВести").
Руският президент заявява, че поради "антируския курс на украинското ръководство" е решил да отложи изпращането на новия руски посланик Михаил Зурабов в Киев. Очакваше се Зурабов да смени на поста бившия руски премиер Виктор Черномирдин, освободен през юни, след като едва не стана персона нон грата в Украйна заради неучтиви коментари във връзка с украински лидери.
По повод предстоящите на 17 януари 2010 г. в Украйна важни президентски избори, които ще изправят едни срещу други прозападните и проруските личности, Медведев казва, че Русия се надява новото политическо ръководство на Украйна да е готово да гради "отношения, които ще отговарят на очакванията на нашите народи и ще са в интерес на укрепването на европейската сигурност (как ще реагира София, ако Москва намекне, че иска на власт в България до дойде "проруски" лидер? – б."УБВести").
От секретариата на Виктор Юшченко съобщиха, че той проучва писмото и ще отговори лично.
Според украински анализатори, писмото (всъщност, изявление, защото епистоларният стил предполага известна конфиденциалност) на Медведев най-вероятно ще добави към рейтинга на Юшченко, но в никакъв случай няма да повлияе на рейтинга на Виктор Янукович – лидер на партията "Региони на Украйна", който се смята за проруски кандидат. Според социологическите допитвания, направени преди изказването на Медведев, за втори тур ще се класират премиерът Юлия Тимошенко и Виктор Янукович, като последният печели. Но какви са настроенията сред украинците сега, не се знае.(УБВести).


   

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ>>>


"НОВИНАР": ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?
>>>