Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ
Алиансът се притеснява допълнително да дразни Москва

Киев, 01 декември 2008.- НАТО ще окуражи Украйна и Грузия да продължат по пътя на реформите, които накрая може да ги доведат до членство в алианса, но на започващата днес среща на външните министри в Брюксел ще се въздържи да им отправи формална покана за членство, съобщават украинските медии.
На срещата на върха в Букурещ през април тази година Франция и Германия блокираха поканата за двете страни, опасявайки се от реакцията на Русия. Все пак под американски натиск алиансът обеща да разгледа отново казуса през декември и да им предложи пътна карта за присъединяване.
От април досега обаче ситуацията се промени съществено поради войната в Грузия през август и политическата криза в Украйна през последните месеци. Твърди се, че в момента всички страни - членки на НАТО, включително САЩ, са на мнение, че Киев и Тбилиси не са готови да формализират пътя си към членство и същевременно цари съгласие, че в по-далечна перспектива те трябва да бъдат приети в алианса. "Ясно е, че в края на краищата Украйна и Грузия ще влязат в НАТО, но също така е ясно, че в момента изобщо не сме близо до тяхното ефективно членство", казват в Брюксел.
Програмата за подготовка за членство включва съвети и практическа подкрепа в политическата, икономическата и отбранителната сфера, които да доведат кандидатите близо до покриване на желаните стандарти, за да станат членки на алианса. САЩ признават, че Украйна и Грузия са далеч от готовност, но припомнят, че има и други начини за подготовка освен стандартната програма. Според държавния секретар Кондолиза Райс, ако работата с двете страни продължи през комисии на НАТО, това ще бъде важен сигнал, че на някакъв етап те могат да получат желаното членство.
В интервю за в. "Ханделсбалт" обаче външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Берлин не е променил позицията си от април досега. "На срещата в Букурещ ние дадохме на Украйна и Грузия перспектива за НАТО, но и подчертахме, че те не покриват условията за членство. Ние ще им помагаме, но не виждам причина сега да прекрачим договореното," – казва той. Същевременно американски представител сподели, че засега не е ясно какво ще се случи на срещата в Брюксел, но вероятно обещанията към двете страни ще бъдат повторени. Най-вероятно външните министри ще изработят нова формула, която да държи Украйна и Грузия близо до НАТО, но без формално да ги вкарва в пътя на пълноправното членство.
Откакто на власт в Русия дойде Владимир Путин, Москва полага неимоверни усилия, дори се стига до газов шантаж, за да убеди Запада, че Украйна и Грузия не трябва да влизат в НАТО, защото те непременно трябва да останат в сферата на руското влияние. Нещо повече, Владимир Жириновский заявява, че в алианса може да влезе само 1/3 от Украйна, като визира Западна Украйна. ”Останалата част е наша територия”, - казва руският националист. А според представителя на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, ако Украйна тръгне към НАТО, тя ще се разпадне, защото населението в източната и южната й част са против и са проруски настроени.
Членството на Украйна в НАТО се подкрепя от 30% от украинците, като в западната й част подкрепата е 69%. В Грузия ситуацията е много по-добра – там за членството в алианса ратува почти 70% от грузинците.(УБВести)

 


НАД 62% ОТ УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ НА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ВЪРХОВНАТА РАДА
Въпреки политическата нестабилност, БВП се увеличи със 7,1%, а чуждестранните инвестиции – с 2,7 пъти
>>>


КРАЙ НА УПРАВЛЯВАЩАТА "ОРАНЖЕВА" КОАЛИЦИЯ
>>>

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТА, ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ
Ако до 30 дни не се сформира ново мнозинство, държавният глава може да разпусне парламента
>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: "СВОБОДАТА ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕК ДА СЕ БОРИ ЗА НЕЯ!"
Украинският политически елит е раздвоен по грузинско-руската криза
>>>