Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

НАД 62% ОТ УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ НА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ВЪРХОВНАТА РАДА
Въпреки политическата нестабилност, БВП се увеличи със 7,1%, а чуждестранните инвестиции – с 2,7 пъти
Киев, 17 септември 2008.- Над 62% от украинците ще гласуват за Върховната Рада, ако президентът насрочи извънредни избори. Това сочат данните от допитването, проведено от Киевския международен институт по социологията.
Вчера в парламента окончателно се разпадна управляващата коалиция и ако след 30 дни не се създаде нова, държавният глава има право да го разпусне и да насрочи нови избори.
Ако изборите се провеждаха сега, то на най-много гласове може да разчита проруската партия "Региони на Украйна" – 20,2%. На второ място се нарежда коалицията на Юлия Тимошенко – 17,3%. Пропрезидентската формация "Наша Украйна" заета трето място със 7,9%. В парламента могат да влязат също така комунистите и центристката коалиция на Володимир Литвин, ако бариерата остане 3%.
На 30 септември преди една година в Украйна вече се проведоха извънредни парламентарни избори. Тогава 450 места във Върховната Рада бяха разпределени по следния начин:
"Региони на Украйна" – 34,37% или 175 места;
Блок на Юлия Тимошенко – 30,71% или 156 места;
"Наша Украйна – Народна самоотбрана" – 14,15% или 72 места;
Комунистическа партия – 5,39% или 27 места;
Блок на Володимир Литвин – 3,96% или 20 места.
Тогава "оранжевите" съратници: блокът на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна" създадоха управляващо мнозинство с 226 депутати. Но, тя обаче, не издържа под натиска на предизвикателствата, които стоят пред Украйна, и година по-късно, след редица бурни скандали се разпадна.
Като цяло политическият елит в страната се провали с неадекватното си поведение, което най-ярко пролича по време на руска-грузинската война. Виктор Янукович – лидер на партията "Региони на Украйна", бивш премиер, дори призова Киев да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия, както това сториха Венецуела, Боливия, Буркина-Фасо и Хамаз. Юлия Тимошенко пък запази мълчание и едва когато ЕС се изказа по въпроса, заяви, че е солидарно с позицията на Европа.
Експертите не изключват новите избори да родят и някоя изненада. В парламента, разбира се, освен същите политически формации може да влезе и, например, партията "Свобода", която се смята за умерена националистическа формация. Тя най-вече ще привлече електората на Юлия Тимошенко в Западна Украйна, където рейтингът на лейди Ю рязко спадна и за нея се заговори като за руска марионетка.
Въпреки политическата нестабилност, през 8-те месеца на годината БВП се увеличи със 7,1%, като само през август растежът е бил 10,9%. Но пък инфлацията надхвърли 15%.
През първото шестмесечие на тази година преките чуждестранни инвестиции в Украйна се увеличиха с 2,6 пъти и стигнаха $6,9 млрд., в т.ч. $5,6 млрд. – от страните от ЕС. Отливът на капитала възлиза на $512 млн. Откакто е независима (1991 г.), Украйна е привлякла $36,450 млрд. чуждестранни инвестиции или $786 на всеки украинец.(УБВести)

 


КРАЙ НА УПРАВЛЯВАЩАТА "ОРАНЖЕВА" КОАЛИЦИЯ>>>

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТА, ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ
>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: "СВОБОДАТА ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕК ДА СЕ БОРИ ЗА НЕЯ!"
>>>