Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТА, ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ
Ако до 30 дни не се сформира ново мнозинство, държавният глава може да разпусне парламента
Киев, 03 септември 2008.- Бурно започна парламентарната есен в Украйна. Блокът на Юлия Тимошенко, който
заедно с коалицията "Наша Украйна" управлява страната, реши да атакува президента Виктор Юшченко. Заедно с опозиционната партия "Региони на Украйна" и комунистите (по време на кризата на Кавказ тези две формации подкрепиха Русия) "тимошенковците" сформираха конституционно мнозинство и гласува намаляване на правомощията на държавния глава, както и по-лесна процедура за импийчмънт.
Президентът Виктор Юшченко заяви, че това е политически и конституционен преврат, и заплаши, че може да разпусне парламента. Той каза още, че ще наложи вето на приетите закони. Но най-вероятно то ще бъде преодоляно.
Президентът в обръщението си към народа обвини премиера Юлия Тимошенко, че алиансът с проруските "Региони" е планиран предварително, за да попречи на Украйна да се консолидира и да реагира на конфликта в Грузия, да попречи на Украйна да се интегрира в НАТО и ЕС. А това е целта на Русия. Някои анализатори твърдят, че Москва разполага с огромно досие на Тимошенко още от времето, когато тя е търгувала с руски газ. Може би затова по време на руско-грузинската война пани Юлия запази пълно мълчание.
В обръщение по телевизията Юшченко заяви, че се създала де-факто нова коалиция в парламента между блока на Юлия Тимошенко (БЮТ), партията "Региони на Украйна" и КПУ (над 370 депутати от 450). Те са гласували закон, установяващ диктатура на премиера, сиреч, от парламентарно-президентска Украйна става парламентарна република. Законът дава право на премиера да води преговори и да подписва международни договори без съответен акт от президента, да издава постановление и разпореждания, без да се позовава на актове на президента, правителството не трябва да съгласува с него уволнение на министри (сега президентът предлага министри от т.н. силов блок). В отговор Юлия Тимошенко заяви, че някой един трябва да отговаря за страната и че "двоевластието" е пагубно за Украйна. Юшченко пък смята, че по този начин властта се разбалансира.
Президентската партия "Наша Украйна" гласува да излезе от управляващата коалиция. "Съжалявам, че президентът се държи безотговорно. По негово искане коалицията беше разрушена", каза Тимошенко. Вярно е, че администрацията на президента положи доста усилия, за да критикува Тимошенко.
Коалицията "Наша Украйна - Народна самоотбрана" е готова да преразгледа решението си да напусне управляващото мнозинство, но поставя условия, заяви депутат от фракцията Роман Зварич. Сред тях било гласуването на съвместна декларация за събитията в Грузия, Тимошенко да обещае да не оборва президентското вето върху законите.
Ако управляващото мнозинство наистина ще се разпадне, парламентът ще има 30 дни, за да сформира новото. В случай, че това не стане, президентът трябва да разпусне Върховната Рада и да насрочи избори.(УБВести)

 


ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>

АКО НЕ ВЛЕЗЕ В НАТО, УКРАЙНА ЩЕ ОСТАНЕ БУФЕР МЕЖДУ ЗАПАДА И РУСИЯ>>>