Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: "СВОБОДАТА ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕК ДА СЕ БОРИ ЗА НЕЯ!"
Украинският политически елит е раздвоен по грузинско-руската криза
Тбилиси, 12 август 2008.- "Свободата заслужава човек да се бори за нея!" – заяви украинският президент Виктор Юшченко в Тбилиси. Той заедно с президента на Естония Томас Илвес, президента на Литва Валдас Адамкус, президента на Полша Лех Качински и премиера на Латвия Ивар Годманис участва в грузинската столица в митинг, събрал над 200 хил. души.
"Ние изминахме хиляди километри, за да бъдем с вас в този труден момент. Ние казваме: Грузия е наш приятел, грузинците са наши приятели. Ние сме солидарни с вас. Вие имате право да сте свободни, да сте независими! Вие никога няма да бъдете сами. Виждам тук украински знамена. Това означава, че ние сме милиони! Слава на всеки от вас, слава на Грузия!"
Същевременно от външното министерство на Украйна заявиха, че на корабите от Черноморския флот, блокирали Грузия от морето, няма да бъде позволено да се върнат в Севастопол. В противен случай това превръща Украйна в страна в конфликта.
През последните дни Грузия е станала тема №1 и в Украйна. Анализирайки кавказката криза, украинските политолози стигат до извода, че сценарият, задействан в Южна Осетия, може да бъде разигран и в Украйна – в Крим. Масмедиите излизат с материали, в които Украйна се разглежда като следващата бивша съветска република, против която може да бъде насочен руския удар. Защото тя, както и Грузия, правят опит да излязат от сферата на влияние на Кремъл и да се интегрират към западната система за сигурност.
Също така се набляга върху военното строителство. Прави се изводът, че при агресия от страна на Русия, Киев не трябва да разчита на ефективна подкрепа на ООН, НАТО, ЕС или САЩ. Случаят с Грузия е красноречив – Запад се оказа безсилен пред "мутрата" Русия.
Но въпреки бруталността, с която Москва се намеси във вътрешните дела на Грузия, украинският елит не показа стремеж към единство по външнополитическите приоритети. Премиерът Юлия Тимошенко изобщо не се изказа по въпроса за грузинско-руската криза, а най-голямата опозиционна формация – "Региони на Украйна", чрез своя говорител заяви горе-долу следното: "вижте докъде водят напъните за членство в НАТО, по-добре да си останем неутрална страна". Само десните и пропрезидентските сили бяха еднозначни – случилото се в Грузия трябва да ускори придвижването на Украйна към евроатлантическите структури.
Интернет-допитване на агенция УНИАН показва, че почти 90% от украинците не подкрепят действията на Русия в Грузия.(УБВести)

 


ВИКТОР ЮШЧЕНКО СПЕШНО ЗАМИНАВА ЗА ГРУЗИЯ>>>

АКО НЕ ВЛЕЗЕ В НАТО, УКРАЙНА ЩЕ ОСТАНЕ БУФЕР МЕЖДУ ЗАПАДА И РУСИЯ
>>>

МОСКВА МОЖЕ ДА УДАРИ УКРАЙНА, АКО КИЕВ ВЛЕЗЕ В НАТО>>>

УКРАИНЦИТЕ РЕВАТ ЗА СССР И ХАРЕСВАТ УБИЕЦА СИ ПЕТЪР І>>>