Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО - ИЗРАБОТВАНЕ НА
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

АКО НЕ ВЛЕЗЕ В НАТО, УКРАЙНА ЩЕ ОСТАНЕ БУФЕР МЕЖДУ ЗАПАДА И РУСИЯ
Путин към Буш: "Джордж, ти не разбираш ли, че Украйна дори не е държава!"
София, 08 април 2008.- На срещата на върха на НАТО в Букурещ (2-4 април) Украйна и Грузия не бяха поканени в "антрето" на алианса – да се присъединят към Програмата за действие за членство (ПДЧ). Към този въпрос страните – членки ще се върнат в края на годината – през декември. Засега в официалния документ на алианса се споменава само, че Украйна и Грузия "ще влязат в пакта". Тъкмо тази фраза, макар и без посочване на Преди Букурещ Джордж Буш посети Киев"кога?", украинският президент Виктор Юшченко смята за победа. Пред телезрителите си той заяви, че това е "пробив" и че за първи път се споменава, че ще сме в алианса – рано или късно. Президентът дори смело сподели, че след две години преобладаващото мнозинство от украинците ще искат страната им да е в НАТО. Сега подкрепата за членството ни в алианса е едва около 30%.
Можеше ли Украйна да получи в Букурещ желаната ПДЧ? Ето какво мислят по въпроса украинските политолози:
ТАРАС БЕРЕЗОВЕЦ, директор на PR-група "Politteh": "Киев работеше предимно със САЩ и страните от нова Европа, които и без това даваха подкрепата си на Украйна. Трябваше да се работи с тези страни, които се двоумяха или директно бяха против, като Франция и Германия. А старите демокрации не искаха да направят услуга на Джорд Буш, чийто мандат изтича. Освен това, има и вътрешнополитически момент: президентът и правителството не бяха направили нищо, за да привлекат към каузата опозицията, особено Партията "Региони на Украйна" на Виктор Янукович, която публично застана против членството на страната в пакта и даже организира в няколко града в Източна и Южна Украйна протестни акции. Смятам, че тук не мина без Москва, която успя да мобилизира украинската опозиция за защита на… руските интереси. Въпреки всичко, въпреки "шамара", Украйна трябва да продължи да работи за членството на страната в НАТО".
В Киев Джордж Буш се срещна с премиера Юлия Тимошенко
ОЛЕКСАНДЪР МЕДВЕДЕВ, Център за изследване на политическите ценности "Аксиа": "В Букурещ не искаха да се промени статуквото на европейската комплексна система на сигурността. НАТО е военно-политическата безопасност на Европа, а Русия – енергийната европейска сигурност. Просто Москва може да затвори газовото кранче за Европа, а Европа не е готова да играе в такива игри с Русия. Резултатите от срещата в Букурещ говорят, доколко е сериозно Русия при подкрепата на Германия и Франция да претендира за ролята на геополитическия опонент на САЩ".
МИХАЙЛО ПОГРЕБИНСКИЙ, Центр за политически изследвания и конфликтология: "Основната причина за отказа Украйна да се присъедини към ПДЧ е нежеланието на Европа да се засилват позициите на САЩ не само чрез Полша, но и чрез Украйна. А втората причина е вътрешнополитическата ситуация в самата Украйна, липсата на политически консенсус относно ключовите въпроси за развитие на страната".
ОЛЕКСИЙ ГАРАН, научен директор на Школа за политическа аналитика: "В Букурещ е направена силна заявка, че Украйна ще стане членка на НАТО. Докато преди това Брюксел е използвал съвсем други формулировки, например, "приветстваме евроатлантическите стремежи на Украйна", "вратите на НАТО са отворени", "Русия няма право на вето" и др. Освен това смятам, че важна роля, за да не бъдем приети сега, изигра съпротивата на Русия, която съумя да внуши същото на Германия и Франция. А и вътрешната опозиция положи максимум усилия, за да провали президента Юшченко и правителството на Юлия Тимошенко".
Михайло Самус, Център за изследване на армията, конверсия и разоръжаване: "Включването в заключителния документ на срещата в Букурещ на клаузата за положителното решения относно членството на Украйна и Грузия е голяма дипломатическа победа. Досега Украйна се разглеждаше изключително като обект на отношенията между Русия и САЩ, които помежду си са решавали "украинския въпрос". Причина за отказа е позицията на Германия и Франция. Освен това, през декември вече ще се знае, кой е новият президент на САЩ, а на Буш не искаха да му правят услуга".
Възможно ли е през декември тази година Украйна да получи покана за ПДЧ? Напълно е възможно, защото тогава ще заседават министрите на външните работи на страните – членки, а не главите на държавите и правителствата, които са по-склонни към политическа конюнктура.
Но все пак Киев не може да бъде сигурен. Защото украинците ще трябва да накарат Париж и Берлин да променят позицията си. Президентът Юшченко вече смени посланика в Германия (и Русия). Освен това, украинските управляващи да не мислят, че Москва ей така ще чака да дойде краят на годината и Украйна да влезе в НАТО. Според някои експерти, Русия, въпреки че не е член на НАТО, наложи все пак вето на присъединяването на Украйна към ПДЧ. Сега Кремъл се радва на временен успех. И е повече от сигурно, че Москва ще мобилизира достатъчно ресурси с помощта на Берлин и Париж още веднъж да блокира позитивното решение за Украйна. Още повече, че в Европа ще започне отопителніят сезон…
В САЩ пък ще има предаване на властта. Да, там всички кандидати за президент подкрепят влизането на Украйна в НАТО (украинската диаспора в САЩ наброява над 1 млн. души). Но в постизборната ситуация там надали ще могат да привлекат необходимите ресурси за успешното решаване на украинския въпрос.
Между другото, в заключителния документ от Букурещ също така се казва, че през декември ще бъде направен първият преглед на постигнатото от Украйна. Кой може да гарантира, че след първия няма да последва трети, четвърти преглед, пише киевският в."Дзеркало тижня". Затова най-вероятно ПДЧ за Украйна ще се разглежда на юбилейната среща през април 2009 г. (тогава НАТО навършва 60 г.), която ще се проведе в два града – Страсбург и Кил. Но точно през 2009 г. Украйна ще навлезе в президентската надпревара. Практиката сочи, че в този период в Украйна дори привържениците на евроатлантизма не обичат да говорят за НАТО, за да спечелят някой друг глас в антинатовската Източна и Южна Украйна и Крим. И не се знае кой ще е новият президент (ако е Виктор Янукович – на НАТО може да се каже "бай, бай!"). Плюс това, не трябва да се забравя руският фактор, който не само активно присъства в украинското информационно пространство, но и де-факто не смята Украйна за държава, за него тя е просто временно изгубена територия.
Владимир ПутинВчера в."Коммерсант Ъ" разпространи една информация, като се позова на достоверен източник. Та този източник сподели следното: "Когато (по време на закритото заседание НАТО-Русия в Букурещ) стана дума за Украйна, Путин направо почервеня. Той се обърна към Буш: "Джордж, ти не разбираш ли, че Украйна дори не е държава! Какво е това Украйна? Една част от нейната територия е Източна Европа, но другата, по-значителната, - дарена от нас!" Путин даде да се разбере, че ако Украйна бъде поканена в НАТО, тя ще се разцепи и ще прекрати съществуването си – Русия ще започне да си прибира източната част и Крим.
Между другото, на Интернет-форумите това изказване на Путин (ако то наистина е имало място) предизвика остра реакция от страна на украинците, включително и от споменатата Източна Украйна ("Само НАТО ще ни защити", "НАТО е нашата сигурност" и т.н.). Затова, вероятно, за Киев все още не всичко е загубено. За да се пребори с предизвикателствата на сърмеменния свят и да не остане буферна зона между демократичния Запад и авторитарната и трудно предсказуема Русия, украинският елит трябва да намери компромис и да се обедини около евроатлантическите ценности. Украинските новобогаташи, които директно участват в политиката, трябва да осъзнаят, че е по-добре да си пръв на село, отколкото последен в града (в Москва, или в Сибир), и да работят за националните интереси, които могат да се реализират само в Европа и по европейските правила. В противен случай Украйна ще остане сива зона, буфер, разменна монета между великите сили, каквото е била в продължение на последните над 300 г.(УБВести)

 

 

 


МОСКВА МОЖЕ ДА УДАРИ УКРАЙНА, АКО КИЕВ ВЛЕЗЕ В НАТО
>>>

УКРАИНЦИТЕ РЕВАТ ЗА СССР И ХАРЕСВАТ УБИЕЦА СИ ПЕТЪР І
>>>

РУИНА>>>

ДЕМОКРАЦИЯТА ПРОВАЛЯ КИЕВСКА РУС?
>>>

ТАЙНИЯТ ЗАМИСЪЛ НА ИВАН МАЗЕПА>>>

ЮЛИ В УКРАЙНА Е БЕЛЯЗАН С ГОЛЕМИ СРАЖЕНИЯ>>>

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УБИЙСТВА В УКРАЙНА ПРЕЗ ХХ ВЕК
>>>