Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG

 

НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ЗА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 МОСКВА МОЖЕ ДА УДАРИ УКРАЙНА, АКО КИЕВ ВЛЕЗЕ В НАТО
Юлия Тимошенко настоява от двустранните газови отношения да бъде изхвърлен посредник "РосУкрЕнерго"

Москва, 13 февруари 2008.- Русия може да бъде принудена да пренасочи ракетите си към Украйна, ако Владимир ПутинКиев се присъедини към НАТО, съобщава украинската агенция УНИАН. На обща пресконференция в Москва с украинския си колега Виктор Юшченко Владимир Путин отбеляза, че влизането на Украйна в НАТО е нейна вътрешна работа. "Но ви моля да се замислите за последиците от тази стъпка, - предупреди той. - Представете си база на НАТО в Севастопол – града на руско-украинската бойна слава!"
Владимир Путин също така добави: "Ние никога не сме смятали да влизаме в НАТО, защото това означава ограничаване на суверенитета на страната. Ако Украйна иска да ограничи своя суверенитет – това е работа на Украйна, ние нямаме право да се намесваме, но обръщаме внимание на това, че ограничаването на суверенитета води до такива последствия като разполагане на бази или на елементи на противоракетна отбрана, което поставя Русия пред необходимостта от ответни действия". Путин емоционално възкликна, че е дори страшно да се помисли, че Русия ще насочи към Украйна своите ударни ракетни системи, но веднага уточни: "Теоретически не трябва да се изключва тази възможност и именно това ни безпокои".
От своя страна Виктор Юшченко заяви, че Киев изхожда от позицията, че всяка страна сама формира отбранителната си политика. Той припомни, че конституцията на Украйна не предвижда разполагане на бази на чужди държави и блокове на територията на страната. Но Украйна възнамерява на срещата на НАТО в Букурещ през март да подаде молба за членството в алианса, твърдят украинските експерти. Поради тази заявка проруската опозиция блокира работата на Върховната Рада.
По време на преговорите, които започнаха вчера в Москва, страните подписаха план за действие Украйна-Русия през 2008 г. Предвижда се да се извърши демаркиране на украинско-руската граница в Азовско и Черно море, активизиране на сътрудничеството в космическия отрасъл, износа на оръжия за трети страни, в хуманитарната сфера (украински език в Русия и руски език в Украйна, архиви, 200 г. от рождение на Николай Гогол и др.). Стана дума и за статута на Черноморския флот в Украйна, който трябва да напусне Севастопол през 2017 г.
Страните се разбраха и за украинския газов дълг, който възлиза, според руските оценки, на $1,5 млрд., а според украинските – $1,0. "Газпром" няма да спре "синього гориво" за Украйна, както беше се заканил. Премиерът Юлия Тимошенко настоява от двустранните газови отношения да бъде изхвърлен посредник "РосУкрЕнерго" и да се премине към директно разплащане между "Газпром" и "Нафтогаз".(УБВести)


 УКРАИНЦИТЕ РЕВАТ ЗА СССР И ХАРЕСВАТ УБИЕЦА СИ ПЕТЪР І
Но младото поколение не помни нито СССР, нито 7 ноември
>>>