Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

ЮШЧЕНКО И ЯНУКОВИЧ СЕ РАЗБРАХА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ
Мотото "Двама Викторовци – една Украйна" може да се реализира в новия парламент
Киев, 5 май 2007.- Вчера след едночасов разговор президентът Виктор Юшченко и премиерът Виктор Янукович стигнаха до единодушното мнение, че предсрочни парламентарни избори все Виктор Юшченкопак трябва да има. Но кога, не се съобщава.
Хора от обкръжението на премиера твърдят, че октомври е най-подходящият месец за това. Дотогава Върховната Рада трябва да се събере и да внесе поправки в Конституцията и в редица закони – за изборите, за съдебната власт, за бюджета. Предвижда се да се създаде работна група, която да подготви всички документи по излизане от кризата и на 8 май да ги предложи за подпис на Юшченко и Янукович.
Премиерът Янукович, който е и лидер на управляващата партия "Региони на Украйна", заяви пред масмедиите, че неговата формация приема предизвикателството и е готова да участва в изборите преди Конституционният съд да се произнесе но въпроса за легитимността на указа на президента за разпускане на парламента. "Правим го заради целостта на Украйна, спокойствието в Виктор Януковичобществото и нашата икономика", - каза той.
На 2 април президентът разпусна Върховната Рада, която е нарушила закона за формиране на парламентарно мнозинство, и насрочи нови избори за 27 май. Радата отказа да се подчини и сезира КС. В страната възникна политическа криза, в Киев на улиците излязоха привържениците на президента и премиера. В края на април държавният глава издаде нов указ, с който изборите се пренасрочват за 24 юни. Междувременно Европа призова двата лагера в Киев да се споразумеят, за да се намали напрежението в обществото. Докато руската Дума направо обвини президента в "узурпация" на властта.
Според социолозите, шансовете да влязат във Върховната Рада имат четири формации: партия "Региони на Украйна" – 35,9%, блок на Юлия Тимошенко – 20,9%, коалиция "Наша Украйна" – 11,6%, и комунистическа партия – 3,4%. Засега десноцентристката "Народна самоотбрана" на Юрий Луценко и социалистите на шефа на парламента Олександър Мороз набират по 2,1%, "Украинска десница" – 1,6%, а ултралявата формация на Наталия Витренко – 1,5%, т.е. те не преминават бариерата от 3%.
Засега е ясно, че блокът на Юлия Тимошенко и комунистите тръгват на изборите самостоятелно. "Наша Украйна" прави коалиция и обединява около себе всички десни формации. Що се отнася до "Региони", то най-вероятно към тях ще се присъединят социалистите. Анализаторите твърдят, че не се изключва в новия парламент управляващо мнозинство да направят "Региони" и "Наша Украйна" и по този начин да се реализира мотото "Двама Викторовци – една Украйна".(УБВести)

 


"ТОВА, КОЕТО СТАВА В УКРАЙНА СЕГА, НЕ Е ЗАГУБА НА "ОРАНЖЕВИТЕ", А ПОБЕДА НА ДЕМОКРАЦИЯТА">>>

МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
>>>