Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

ДНЕС ВИКТОР ЮШЧЕНКО МОЖЕ ДА РАЗПУСНЕ ВЪРХОВНАТА РАДА
При нови избори конфигурацията в парламента може да се повтори, твърдят експертите
Киев, 02 април 2007.- Днес президентът Виктор Юшченко може да подпише указ за разпускане на Върховната Рада. Това той заяви вчера на конгреса на неговата партия "Наша Украйна". "В понеделник, съгласно Конституцията, ще започна преговори за предсрочно прекратяване на пълномощията на сегашния състав на парламента", - заяви той.
През миналата седмица държавният глава се среща със съдиите от Конституционния съд и, очевидно, получи тяхната негласна благословия. Според Основния закон и редица закони, депутатите индивидуално нямат право да преминават от една парламентарна група в друга. Но точно преди две седмица осем народни представители начело с лидера си Анатолий Кинах, които представляват Украинския съюза на индустриалците и предприемачите и които са били избрани по списъка на коалицията с "Наша Украйна", се присъединиха към управляващото мнозинство от партията "Региони на Украйна", социалистите и комунистите. А пан Кинах дори стана министър на икономиката в правителството на Виктор Янукович. Точно този трансфер президентът смята не само за аморален, но и антиконституционен, и затова по този начин сформираната управляваща коалиция се смята за нелегитимна. Освен това, променя се вотът на народа. "Кинах влезе в парламента, защото беше с "Наша Украйна", - негодуват "оранжевите".
С една дума, твърди се, че президентът има всички политико-правни основания Върховната Рада да бъде разпусната. А новите изборите могат да се проведат в края на май. Според социологическите проучвания, в новата Върховна Рада ще влязат същите формации: "Региони на Украйна" – 18,6%, блок на Юлия Тимошенко – 15,4%, "Наша Украйна" – 7,3%, комунисти – 5,5%, социалисти – 3,3%, т.е. конфигурацията се повтаря. Обаче социолозите все още не отчитат рейтинга на новата дясна политическа формация – "Народна самооборона" на бившия министър на МВР Юрий Луценко, която след удачно проведената кампания може да прескочи 3-процентната бариера.
Сегашният състав на Върховната Рада е избран през март 2006 г. (УБВести)

 


УКРАИНЦИТЕ СА РАЗДВОЕНИ: ПО 38% СА "ЗА И "ПРОТИВ НОВОТО МНОЗИНСТВО>>>

МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
>>>