Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

ФРАНЦИЯ ОТКАЗА УКРАЙНА ОТ ЕС
Но се предлага статус на съсед и зона за свободна търговия

Киев, 8 март 2007.- Европейският съюз не даде никаква перспектива на Украйна дори за асоциирано членство. Това стана ясно след срещата ЕС-Украйна, която се проведе на 5 март в Брюксел. Както пише немският вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "въпреки опита на геостратегически мислещите страни като Англия или Полша, Франция успя да се наложи и изключи от проекта на бъдещата нова спогодба дори намека за влизането на Украйна в ЕС". Изданието пише, че германският държавен секретар Зилберберг се обади по телефона на френския министър по европейските въпроси Катрин Колонна и предложи на Украйна да се даде поне някакво "европейско очакване", но получи категоричното "Не!". Впрочем, в позицията на Париж няма нищо странно. Франция винаги е била лоби на Русия и Румъния. А с тези две страни Киев има проблеми. Москва на всяка цена се стреми да задържи Украйна в своята геостратегическа орбита, а Букурещ има териториални претенции и съди Киев в Международния съд заради остров Змеиний в Черно море.
Какво все пак ЕС предложи на Украйна на третата година след "оранжевата" революция? Нещо ново – статус на съсед и създаване на зона за свободна търговия. Еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер заяви, че в новата засилена спогодба предвижда ЕС и Украйна да станат по-близки. Но най-напред Киев трябва да влезе в Световната търговска организация. А това се предвижда да стане през тази година. С една дума, новата спогодба с ЕС може да заработи едва след година-две.
Бившият външен министър на Украйна Борис Тарасюк остро разкритикува както ЕС, така и правителството на Виктор Янукович. Според пан Борис, Брюксел прави голяма грешка, като не желае да види Украйна в ЕС. Същевременно кабинетът на Янукович не полага достатъчно усилия, за да покаже на Европа, че евроатлантическата интеграция е приоритет на страната ни. Според премиера, Украйна не е готова за членство в НАТО, а преди да почука на вратата на Съюза, трябва най-напред да доближи стандарта си до европейския.(УБВести)

 


УКРАИНЦИТЕ РЕВАТ ЗА СССР И ХАРЕСВАТ УБИЕЦА СИ ПЕТЪР І>>>