Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНЕ ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА
На хората им е писнала "войната" между институциите, както и пропорционалната система
Киев, 11 февруари 2007.- Едва 9% от украинците ще протестират, ако Конституционният съд отмени промените в Основния закон, въведени през декември 2004 г. Според тях, Украйна от президентска стана парламентарна република. И тъй като било направено на бърза ръка, сега между президента, от една страна, и Върховната Рада и премиера, от друга, ту затихва, ту се изостря "войната" за пълномощията. Например, наскоро парламентът напук прие закон, с който де-факто отнема редица функции на президента, да речем, правото на държавния да номинира министъра на отбраната и на външните работи. Но въпреки президентското вето, тъй като законът противоречи на Конституцията, парламентът го обнародва в "Държавен вестник". Преди две седмици Съветът на Европа изготви доклад, в който призова украинските институции да прекратят борбата за власт и да се концентрират върху реформите. А според опозиционерката Юлия Тимошенко, с тази "война" страната се излага пред света.
За това, че украинците искат президентска република, говори и следния факт: 49,9% от тях настояват правителството да се формира от президента и да се одобрява от парламента, твърдят от Центъра "Олександър Разумков". Така е било до 2005 г. След парламентарните избори през март 2006 г. кабинетът се избира от парламентарно мнозинство. Очевидно, след няколко политически предателства (например, на сегашния шеф на Върховната Рада Олександър Мороз, който, както се твърди, срещу $300 млн. е преметнал "оранжевите" буквално пред прага на властта), хората са разочаровани от политическата класа и морала в политиката. А 76,6% са категорично против постът на президента да бъде премахнат, за което пледират комунистите (заедно със социалистите и партията "Региони на Украйна" те образуват управляващо мнозинство).
Над 33% от анкетираните твърдят, че за Украйна най-добра е мажоритарната избирателна система. През март миналата година украинците за първи път са избирали по чисто пропорционална система и тя не даде добри резултати – извън парламента, например, са останали национално отговорни формации като Организацията на украинските националисти, Народната партия и др.(УБВести)

 СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПА ПРИЗОВА ЮШЧЕНКО И ЯНУКОВИЧ ДА СЕ ПОМИРЯТ>>>

МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА>>>

И ЮШЧЕНКО ПРЕДАДЕ МАЙДАНА>>>