Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

УКРАИНЦИТЕ РЕВАТ ЗА СССР И ХАРЕСВАТ УБИЕЦА СИ ПЕТЪР І
Но младото поколение не помни нито СССР, нито 7 ноември
Киев, 11 януари 2007.- Очевидно, трябва да минат библейските 40 г., за да могат украинците да преценят, що е то независимост и правилно да оценяват събитията и личностите от родната история. Поне това сочат данните от социологическото проучване на Киевския институт за политика "Украински демократически кръг".
Странно, но на 15-та годишнина от независимостта си повечето от украинците изпитват носталгия по СССР. Според директора на института Микола Томенко, 63% от допитаните се отнасят положително към пребиваването на Украйна в състава на СССР от 1922 до 1991 гг. И това при положение, че именно през този период болшевиките са уморили от глад 10 млн. украински селяни (1932-1933 гг. и 1947 г.), Сталин е превърнал Украйна в основен театър на военните действия през 1941-1944 гг., били са репресирани и убити стотици хиляди украински патриоти и на всичко отгоре през 1986 г. е гръмнал "Чернобил"… Нещо повече, 54% от украинците смятат, че разпадането на СССР е негативен акт.
Сериозен шанс да стане независима Украйна губи през 1654 г. Тогава след войната с поляците хетманът Богдан Хмелницкий прави фатална грешка – търси закрила от Москва и сключва с нея договор за протекторат. През следващите десетилетия къде с подкупи, къде с интриги, къде с клане московецът успява да превърна Украйна в своя богата провинция. И това събитие – Переяславската рада, гласувала за договора с Москва, сега положително се оценява от 60% от украинците, а Хмелницкий, както личи, се смята за национален герой, а не предател на националните интереси.
Още един шанс да станат суверенни украинците получават след Октомврийската революция (или преврат) през 1917 г. Тогава се обявява Украинската народна република със столица Киев (царство България признава УНР през 1918 г.). Но част от населението, насилствено русифицирано през няколко века московско иго, особено в Източна и Южна Украйна, не възприема независимостта (от Русия) и в Харков се създава Украинската ССР. Местните болшевики зоват на помощ Червената армия, която после тръгва към Киев и превзема цялата страна (освен Северна Буковина и Западна Украйна). И това събитие – Великият Октомври, се оценява положително от 42% от украинците.
Преди 15 г. населението на Украйна е било 51 млн. Сега то е с 3 млн. по-малко. Някой е умрял, някой е заминал – на Запад или в Русия. Радостното е, че раждаемостта се увеличава, особено в западните области. Расте ново поколение, което не помни нито СССР, нито 7 ноември. И това дава някаква надежда. Защото от украинците на възраст до 30 г. едва 55% имат положително отношение към Переяславската рада, 34% - към Октомврийската революция, 52% - към пребиваването на Украйна в състава на СССР и само 41% реве за разпада на СССР.
А ето как украинците оценяват личностите в своята история. За един патриот (български, испански или френски) тук също има шокиращи моменти.
Още геният Тарас Шевченко е казал, че "Първият е започнал да ни мачка, а Втората ни е довършила". Първият – това е руският император Петър І (Втората е Екатерина ІІ). Та на въпроса, след Богдан Хмелницки, който се одобрява от 70% от украинците, с най-много евалла – 60%, върви… Петър І. А какво е направил той за нас? През 1709 г. под Полтава успя да победи шведско-украинската войска начело с Карл ХІІ и хетмана Иван Мазепа. Верният сатрап на Петър Меншиков изкла всичко живо в града-седалище на Мазепа – Батурин. Сега президентът Виктор Юшченко търси средства, за да възстанови това селище. А защо Мазепа се опълчи срещу Петър І? Защото искаше да откъсне Украйна от азиатската Московия и да я направи суверенна и като такава да я приобщи към Европа. Факт е, че красавецът Санкт-Петербург – Северната руска столица, е построен в блатиста местност върху костите на десетки хиляди пленени украински казаци. За съжаление, според социолозите, отношението към Хмелницкий и Петър І не се влияе от възрастовата категория.
За украинците славният "застой" – 60-70-те години на ХХ в., се олицетворява със земляка Леонид Брежнев. Той се оценява положително от 52% от нашенците. Но спрямо 2002 г. популярността му е намаляла с 1%. А Михаил Горбачов, който даде известна свобода в СССР, но пък забрани водката, се харесва едва от 29% от украинците. Личността на ръководителя на Украйна през 1917-1918 г. историка проф.Михайло Грушевский се одобрява от 49% от анкетираните, а на лидера на РУХ – първата демократична антикомунистическа организация в Украйна (1989 г.), Вячеслав Чорновил – от 47%.
Към първия и втория президент на Украйна – Леонид Кравчук и Леонди Кучма, украинците се отнасят отрицателно. Кравчук е мразен от 57%, а Кучма – от 71% от допитаните.
Кой каквото ще да казва, но и това проучване показва, че Украйна е разделена страна. Например, в проевропейски настроената Западна Украйна Иван Мазепа се одобрява от 62% от украинците, а в русифицираната Източна Украйна – едва от 17%. Ако в западната част Владимир Ленин е харесан от 12%, то в източната – чак от 51%. Положителното е, че и тук, и там младите еднакво не харесват Ленин и Сталин. Затова, вероятно, след още 25 библейски години (15 вече са минали) украинците ще станат нормален народ и не със сърцето си, както призовава Путин, а от гледна точка на националния си интерес ще оценяват събитията и личностите в родната история.(УБВести)

 


ЖАЛОНИ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА УКРАЙНА>>>

ТАЙНИЯТ ЗАМИСЪЛ НА ИВАН МАЗЕПА>>>

ЮЛИ В УКРАЙНА Е БЕЛЯЗАН С ГОЛЕМИ СРАЖЕНИЯ>>>

БЪЛГАРИЯ ПРИЗНАВА УКРАЙНА ПРЕЗ 1918 г. И ПРЕЗ 1991 г. >>>

ГАЛИЧИНА Е ПРОКЛЯТИЕТО ЗА ВСИЧКИ НАШЕСТВЕНИЦИ>>>

ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА: "МЫ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИМ!">>>

ПРЕЗ 1919 г. УКРАЙНА Е КРАЙ, КОЙТО ЛЕСНО СЕ ПРЕВЗЕМА, НО ТРУДНО СЕ ЗАДЪРЖА

СИМОН ПЕТЛЮРА: ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ


ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ