Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

"НАША УКРАЙНА" ПРЕМИНАВА В ОПОЗИЦИЯ
Някои анализатори прогнозират, че в страната са възможни предсрочни парламентарни избори
Киев, 05 октомври 2006.- Вчера пропрезидентската формация "Наша Украйна" реши да не влиза в управляващата коалиция. Формалната причина е, че правителството, начело с Виктор Янукович, не спазва договореностите, заложени в Универсала за национално единство. Например, при посещението си в Брюксел премиерът каза "стоп" на влизането на Украйна в НАТО, което противоречи на Универсала, подписан от президента Виктор Юшченко, лидерите на партията "Региони на Украйна" Виктор Янукович, на социалистите Олександър Мороз и на комунистите Петро Симоненко.
Но истинската причина е друга. Според експертите, "Наша Украйна", която е десноцентристка формация, просто ще загине политически, ако влезе в управляващата коалиция, в която са и комунистите, и социалистите (последните се смятат за предатели на "оранжевата" идея).
"Ние ще бъдем конструктивна опозиция", - заяви Роман Безсмертни, лидер на парламентарната група на "Наша Украйна". Той призова правителството да напуснат министрите, влезли там от президентската квота. Става дума за външния министър Борис Тарасюк и военния министър Анатолий Гриценко. Най-вероятно поста си ще напусне само Тарасюк, който е лидер на националистическия РУХ и радетел за членството на Украйна в НАТО (и по тази причина е неприемлив за Москва).
С преминаването на "Наша Украйна" в опозиция страната ще влезе в поредния цикъл на политическа нестабилност. Експертите прогнозират изостряне на противоборството между президента, от една страна, и правителството и парламента, от друга страна. Нещо повече, с това двувластие разцепването на Украйна на прозападна и проруска ще се засили. Зад президента застава Западна, Централна и Северна Украйна, зад премиера – Южна и Източна Украйна и Крим. Някои анализатори прогнозират, че в страната са възможни предсрочни парламентарни избори.
Във Върховната Рада правителството се крепи на гласовете на "Региони на Украйна", социалистите и комунистите – общо около 240. Опозицията – блокът на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна", ако се обедини, ще наброява почти 200 депутати. При такава крехка подкрепа и толкова силна (както се очертава) опозиция правителството трудно ще управлява. Освен ако "Региони" не задействат механизма, отлично сработил при социалистите и комунистите. Както се твърди в украинските медии, последните са се продали за $300 млн.(УБВести)

 


ВИКТОР ЯНУКОВИЧ Е ИЗБРАН ЗА ПРЕМИЕР НА УКРАЙНА>>>

МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА >>>