Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
 ФИРМИ ЗА ПРЕВОД НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ Е ИЗБРАН ЗА ПРЕМИЕР НА УКРАЙНА
Край на политическата криза в страната, продължила от април
Киев, 04 август 2006.- С 271 гласа "за" и 9 "против" Виктор Янукович беше избран за премиер на Украйна. Виктор ЯнуковичОсвен от своята партия "Региони на Украйна", той бе подкрепен и от коалиционните партньори – социалистите и комунистите, а така също от 30 депутати от пропрезидентската коалиция "Наша Украйна" и деветима от опозиционния блок на Юлия Тимошенко. Останалите не гласуваха. Общо украинският парламент има 450 депутати.
Новият премиер представи кабинета си. В него външен министър е Борис Тарасюк, министър на отбраната е Анатолий Гриценко, а вътрешен министър е Юрий Луценко – тримата са от квотата на президента и същите длъжности са заемали и в предишния кабинет на Юрий Ехануров. Това би трябвало да означава, че външнополитическият курс на Украйна – интеграцията в ЕС и НАТО, ще бъде запазен.
В кабинета на Виктор Янукович "Наша Украйна" има още няколко портфейла. Но икономическият блок от министерствата изцяло е предоставен на "Региони Украйна".
Янукович е бил премиер през 2002-2004 гг. В края на 2004 г. се кандидатира за президент, но се проваля. През 2005 г. съумява да мобилизира партията си и на парламентарните избори през март 2006 г. побеждава с над 32% (8 млн. души). В парламента "Региони на Украйна" – партията, която териториално покрива предимно Източна и Юго-Източна Украйна и представлява интересите на рускоезичното население и се подкрепя от олигарсите, създаде странно мнозинство със социалистите и комунистите (според някои, социалистическата партия се
продаде срещу $300 млн.). След много сложни преговори, "кръгла маса" и под заплаха парламентът да бъде разпуснат управляващите и президентът подписаха компромисен Универсал за национално единство.
Преди да бъде избран премиерът, парламентът избра своята квота от конституционни съдии. Така че сега Украйна има и правителство, и КС. Смята се, че с това политическата криза, продължила от април тази година, е преодоляна. "Вярвам, че моето правителство ще изкара целия си мандат – пет години", - заяви новият премиер. Но някои анализатори са на мнение, че това коалиционно правителства (от капиталисти, социалисти, комунисти и либерали) ще се задържи на власт най-много една година. И то ще бъде остро критикувано от амбициозната Юлия Тимошенко, която в общественото съзнание единствена запазва марката на "оранжевата" революция и ще отстоява идеалите на Майдана.
САЩ са признали демократично избраното правителство на Янукович. Той получи поздравления и от Русия. В най-близко време новият премиер ще направи три важни посещения – в Брюксел, Вашингтон и Москва. На въпроса, в каква последователност ще бъдат визитите, Янукович отговори: "Още не знам".(УБВести)

 ОЩЕ ЗА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ
ЧЕТЕТЕ ТУК:
БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА