Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ФИРМИ ЗА ПРЕВОД НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

УКРАИНЦИТЕ СА РАЗДВОЕНИ: ПО 38% СА "ЗА И "ПРОТИВ НОВОТО МНОЗИНСТВО
Виктор Юшченко няма шанс да се сдобие с втори президентски мандат, засега
Киев,18 юли 2006.- Украинците са раздвоени в политическите си предпочитания, сочат данните от социологическите проучвания на "ФОМ-Украйна". Новото странно мнозинство, създадено от партията на капиталистите "Региони на Украйна", социалистите и комунистите, се подкрепя от 38,5%. Почти толкова – 38,0%, са против него. Същевременно, над 50% от хората не искат нови парламентарни избори. Но все пак ако президентът Виктор Юшченко разпусне Върховната Рада след 25 юли (тогава изтичат 60 дни - срок, в продължение на който депутатите трябва да сформират мнозинство и да излъчат правителство), то украинците биха гласували по следния начин:
"Региони на Украйна" – 36,5% (през март партията получи 32,14%);
Блок на Юлия Тимошенко – 19,8% (22,29%);
"Наша Украйна" – 9,3% (13,69%);
Комунисти – 3,1% (3,66%)
Социалисти – 2,7% (5,59%)

С други думи, във Върховната Рада ще влязат същите формации, както и след парламентарните избори на 26 март. Но – без социалистите, чийто лидер Олександър Мороз заради креслото на шефа на Радата предаде "оранжевата" идея, преметна се на страна на вчерашните си политически опоненти и срина рейтинга на партията.
Данните от проучването сочат и съкращаване на електората на "оранжевите" – "Наша Украйна" и блока на Юлия Тимошенко. Очевидно, част от техните избиратели, излезли на улицата в края на 2004 г., се смята за предадена или се разочарова от неспособността на екипа на Юшченко-Тимошенко да реализират идеите на "Майдан". Нещо повече, неспособността на Юшченко да укроти лидерските амбиции на хората от своето най-близко обкръжение рязко намали популярността му. Ако президентските избори бяха днес, той ще получи едва 14,4%, докато за лидера на "Региони на Украйна" Виктор Янукович биха гласували 36,2%, а за Тимошенко – 20,1%.
Попитани, какво става във Върховната Рада, почти 43% от украинците, отговарят с думи "бардак, хаос". За 18,7% ставащото там е борба за власт между олигарсите и финансово-политическите групи.(УБВести)

Още по темата:
ВИКТОР ЮШЧЕНКО: БЕЗ РАБОТЕЩ КС НЯМА ДА ПРЕДЛОЖА ПРЕМИЕР
Предателството на социалистите отваря път на проруските сили в Украйна
>>>

МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
Юлия Тимошенко е в шок от неочаквания политически финт на социалистите
>>>