Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ФИРМИ ЗА ПРЕВОД НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: БЕЗ РАБОТЕЩ КС НЯМА ДА ПРЕДЛОЖА ПРЕМИЕР
Предателството на социалистите отваря път на проруските сили в Украйна
Киев, 10 юли 2006.- Ако парламентът не попълни състава на Конституционния съд, няма да предложа кандидатура за премиер. С такъв ултиматум президентът Виктор Юшченко се обърна към Върховната Рада, в която в края на миналата седмица станаха драматични събития. Вместо да заработи "оранжевата" коалиция, Мороз предаде милиони украинци, излезли наМайдан в края на 2004 г.изведнъж най-слабото звено в нея – социалистите, се преметна на страната на "врага", което "оранжевият" електорат окачестви като предателство на идеите и ценностите на Майдана (революционните събития в Киев от края на 2004 г.). Пропрезидентската "Наша Украйна" и блокът на Юлия Тимошенко, които трябваше да издигнат съответно кандидатурите за председател на парламента и премиера, според коалиционния договор от 120 страници, останаха като гръмнати и с пръст в устата. Миналия четвъртък лидерът на социалистите неочаквано се съюзи с проруската партия "Региони на Украйна" и комунистите и за шеф на Върховната Рада беше избран социалист №1 Олександър Мороз. Руската Дума побърза да го поздрави. Но Виктор Юшченко все още изчаква с приветствията. "Приемам този факт само за сведение", - каза той в събота в традиционното си седмично радиообръщение към народа.
Според анализаторите, държавният глава се нуждае от Конституционния съд, за да разбере, дали избирането на Мороз е легитимно. Според поправената украинска Конституция, председател на парламента се избира от мнозинството, което преди това трябва да представи коалиционен договор и да го регистрира в канцеларията на Върховната Рада. Но тук се получи обратното: "регионалите" и социалистите (очевидно, след тайни преговори) заедно с комунистите най-напред избират Мороз, а после устно обявяват, че създават коалиция. Това е нарушение на конституцията, за чийто "ремонт" толкова е ратувал самият Мороз. Впрочем, съгласно Основния закон, парламентът има още само три седмици (до 25 юни), за да излъчи правителство. В противен случай след тази дата държавният глава има право да разпусне Радата и да насрочи нови парламентарни избори.
Безусловно, Украйна се озова в много сложна политическа ситуация. В продължение на три месеца (от 26 март), минали след парламентарните избори, "оранжевите" така и не можаха да озаптят личните си амбиции и да направят взаимен компромис. Юлия Тимошенко на всяка цена искаше да стане премиер. "Наша Украйна" настояваше за креслото на шефа на Върховната Рада. За същия пост ламтеше и социалистът Олександър Мороз. За него това беше болезнена амбиция. Но пани Юлия и "нашоукраинците" го накараха да приеме заместник-председателския пост. Мороз публично се съгласи и положи подписа си на всяка от 120-те страници на коалиционния договор. И в деня на гласуването на ръководните органи на парламента (6 юли) изведнъж се отметна от ангажиментите си. "Наша Украйна" и пани Юлия останаха като попарени.
Украинската история познава предателства със съдбовно значение за страната. Кой знае как щеше да се развие Украйна, ако, например, след разгрома на московската войска край Конотоп през 1658 г. украинският хетман Иван Виговский заедно с полските си съюзници беше тръгнал към Москва. Но предателството на няколко полка (тръгна слух, разпространяван от московците, че Полша отново ще превземе Украйна, сиреч, НАТО ще настани своите бази в Украйна) осуетява плана на Виговский. Кой знае къде щеше да бъде Украйна, ако не беше предателството на част от запорожките полковници по време на Полтавската битка през 1709 г., в която шведският крал Карл ХІІ и хетманът Иван Мазепа губят от московската войска на Петър І. Кой знае каква щеше да бъде Украйна, ако част от нейния елит не се е продавал периодично на Москва срещу повече или по-малко от 30 сребърника? Украйна можеше да бъде независима още в началото на ХХ в., ако нейните управници бяха потиснали личните си амбиции и бяха избрали за свой приоритет националните интереси. За това красноречиво пише в своя дневник Иван Шишманов – посланик на Царство България в Киев през 1918 г.
Но в съботното си радиообръщение Виктор Юшченко заяви, че "реванш на кучмизма няма да има, страната ще се движи към Европейския съюз, избраният вътрешно- и външнополитически курс остава неизменен". Да, според Конституцията, право на държавния глава е да предлага кандидатурите на министрите на вътрешните и външните работи и на отбраната. Но къде е гаранцията, че парламентарното мнозинство, съставено от капиталистите, социалистите и комунистите, ще иска, например, за дипломат №1 човек, ратуващ за членството на Украйна в НАТО. Защото засега общото, което обединява тази странен коалиционен миш-маш, е анти-НАТО.
Някои западни анализатори твърдят, че неспособността на "оранжевите", получили подкрепа от Запада, да се задържат на власт може да бъде пагубна не само за страната. Идването на власт на проруските сили, дори при прозападен президент, какъвто е Юшченко, връща Украйна десет години назад и слага край на "оранжевата" революция и демократичните промени. Сега САЩ и Западът могат с пълно право да се отдръпнат от Киев, оказал се неспособен да извършва реформите и недостоен да бъде част от западното общество (ЕС, НАТО). Идването на власт на проруските сили слага край на Украйна като регионален лидер и поставя в много сложна ситуация правителствата на Молдова и Грузия, които са елемент от демократичния пояс на постсъветското пространство. Крахът на "оранжевите" е огромен успех за Москва, която радикално се противопостави на т.н. "цветни" революции на територията на бившия СССР. Провалът на украинската революция означава и демотивиране на опозицията в Беларус, например. Но, очевидно, лидерите на Майдана, както и президентът Виктор Юшченко не са осъзнали докрай отговорността и примера на Украйна в демократизацията на екссъветските републики. Жалко!
"Оранжевият ужас най-сетне приключи", - заяви един от водачите на проруската партия "Региони на Украйна". Ако е така, жалко за милионите украинци, стояли през студения декември 2004 г. по мегданите на Украйна и мечтали за свобода, върховенство на закона, за истинска демокрация. Странно беше да се наблюдава, как бившият председател на ЦИК, фалшифицирал резултатите от първия и втория тур на президентските избори през 2004 г., сега като депутат от "Региони" и останал ненаказан, поздравява Мороз с избирането му за парламентарен шеф. Този факт сочи още едно неизпълнено обещание на "оранжевите": "Затвор за бандитите!"
Впрочем, украинската политическа класа, показала колко е непредсказуема тя, може да продължи с изненадите си. Например, "Наша Украйна" да се коалира с "врага си" – "Региони на Украйна". Този вариант се обсъжда от време на време в публичното пространство и се нарича "широка коалиция", чиято цел е да се обединят двете части на Украйна – Запад и Изток. Заедно със социалистите този съюз ще наброява около 300 депутати от общо 450. В резултат ще се получи нещо като в България – според анализаторите движението на Симеон ІІ не се понася със социалистите и лидерите на Движението за права и свободи, но заради националния интерес – членството в ЕС, се жертва. Както е известно, тази жертвоготовност е сринала рейтинга на "царистите" до санитарния минимум. Същата участ ще сполети и "Наша Украйна", и нейния почетен председател президента Виктор Юшченко. Надали той ще спечели втори мандат, защото опозицията в лицето на Юлия Тимошенко, която категорично отказва сътрудничество с "Регионите", ще му вземе целия електорат.
При т.н. "широка коалиция" интеграцията на Украйна в НАТО рязко ще се забави, а интеграцията в ЕС ще продължи, но с много бавни темпове. Отново ще бъде изваден от нафталина проектът за Единно икономическо пространство с участието на Русия, Казахстан и Беларус.
А при вариант "Регионите" на власт заедно със социалистите и комунистите (240 депутати), а "Наша Украйна" и блокът на Тимошенко – в опозиция (210 депутати), интеграцията на Украйна в западно направление рязко ще се забави, а Киев отново ще се обърне към Москва.
Но как ще се развие политическата ситуация в Украйна след парламентарния шок от миналата седмица, наистина е трудно да се предвиди. Възможни са всякакви поврати, включително, обявяване за нелегитимно избирането на Мороз. Но със сигурност може да се каже, че случилото се в страната е лош знак в навечерието на срещата на Г-8 в Санкт-Петербург, посветена на енергийните проблеми на планетата. Американският президент Джордж Буш е трябвало след това да се отбие в Киев. Но е предпочел Будапеща.(УБВести)
Нашата справка: Изборите за Върховна Рада се проведоха на 26 март 2006 г. В парламента влязоха пет партии: "Региони на Украйна" – 181 депутати, блокът на Юлия Тимошенко – 129, "Наша Украйна" – 81, Социалистическата партия – 33, Комунистическата партия – 21.

 МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
>>>

ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА СЕ ПОЯВИ "ОРАНЖЕВО" МНОЗИНСТВО
>>>

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО – ПРЕМИЕР, ПЕТРО ПОРОШЕНКО – ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТА?>>>


ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ'2006
>>>