Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ'2006>>>
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
Юлия Тимошенко е в шок от неочаквания политически финт на социалистите
Олександър МорозКиев, 07 юли 2006.- Днес, неочаквано за "оранжевата" коалиция, с 238 гласа "за" Олександър Мороз е избран за председател на Върховната Рада. Неговата кандидатура е подкрепена от партията "Региони на Украйна", част от социалистите и комунистите. В гласуването не участваха "Наша Украйна" и блокът на Юлия Тимошенко. Според "оранжевите", това е политическо предателство. Чак такова още не е имало в съвременната Украйна!
Преди няколко дни след месеци трудни преговори "Наша Украйна", Юлия Тимошенко и социалистите (общо 239 депутати) се разбраха да създадат парламентарно мнозинство.Но, уви, в последния момент - в деня на избирането на ръководство на Върховната Рада, лидерът на Социалистическата партия Олександър Мороз, очевидно, в резултат на предварителни тайни преговори с партията на Виктор Янукович "Региони на Украйна", се е отметнал от "оранжевите". Според някои анализатори, личната амбиция на 62-годишния Мороз - непременно да стане шеф на парламента, е била умело изпозвана от "регионалите", в чиито редици е най-богатият човек в страната Ринат Ахметов (неговото състояние се оценява в $10 млрд.). Впрочем, твърди се, че, за да привлекат на своя страна, "Региони" са платили на социалистите и КПУ (общо те са 53 депутати) над $200 млн. или по $4 млн. на човек. Между другото, това не е прецедент в украинския парламентаризъм. По тази част особено си падат комунистите, но обикновено един "правилен" депутатски глас струва $1 млн. Както казват французите, l'argeant c'est tout, сиреч, парите са всичко.
И така, очаква се във Върховната Рада да се появи ново мнозинство, съставено от капиталистите + социалистите + комунистите (странна смес, нали!), което ще наброява 240 депутати от общо 450. Най-вероятно за премиер ще бъде издигнат Виктор Янукович - формален лидер на "Региони". Засега не е известна реакцията на станалато от страна на президента Виктор Юшченко, който е символ на "оранжевата" революция от 2004 г. и е ратувал за "оранжевата" коалиция. Според договореностите, председател на парламента трябваше да стане Петро Порошенко от "Наша Украйна", а премиер - Юлия Тимошенко. След злощастното гласуване последната е била направо шокирана. "Нямам думи", - можа да каже тя на журналистите.(УБВести)