Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
 НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ЗА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 


 

 

УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ЗА ПРЕМИЕР ИЛИ ЯНУКОВИЧ, ИЛИ ТИМОШЕНКО
"Оранжевата" коалиция се подкрепя почти от 50% от анкетираните, казват социолозите
Киев, 14 май 2006.- Най–много за премиер на Украйна става Виктор Янукович и Юлия Тимошенко. Това сочат данните от социологическото проучване, направено от Фонда "Демократични инициативи" и Киевския институт по социология. Като премиер Янукович се подкрепя от 35,2%, а Тимошенко – от 31,6%.
Ще напомним, че на парламентарните избори, състояли се в края на март, партията "Региони на Украйна" на Янукович спечели 32,14%, а блокът на пани Юлия – 22,29%. Но досега новата Върховна Рада все още не работи, защото петте формации, прескочили 3% бариера, не могат да се разберат за мнозинство (никой няма 50%+1), а и ЦИК забави обявяването на крайните резултати поради съдебните искове, завадени от редица партии, изгубили изборите.
Социолозите твърдят обаче, че коалицията между победителката Партия "Региони на Украйна" и пропрезидентската коалиция "Наша Украйна", заела трето място (13,95%), се подкрепя от 38,5% анкетираните, докато "оранжевата" коалиция между "Наша Украйна", формацията на Юлия Тимошенко и социалистите – с 10% повече, от 47,1%. Заедно те формират едно стабилно мнозинство от 243 депутати. Но експертите твърдят, че кабинетът начело с пани Юлия едва ли ще се задължи дори шест месеца, тъй като Тимошенко повече ще залага върху популизма, отколкото върху рутинната работа, която трябва да върши на изпълнителната власт.
В разговор със студентите във Варшава украинският президент Виктор Юшченко заяви, че също "допуска правителството да оглави Тимошенко". Между другото, почти 70% от украинците смятат, че държавният глава трябва по-активно да участва във формирането на кабинета. Според поправките към Конституцията, от 1 януари тази година правомощията на президента са значително орязани, но все пак той има повече възможности, отколкото неговият български колега, да влияе върху вътрешната и външната политика на страната.
Според последните данни, Върховната Рада най-сетне трябва да се събере на 24 май, като за председател се сочи социалистът Олександър Мороз. Вече са регистрирани почти 400 депутати от всички 450. Най-вероятно Украйна ще има ново правителство в началото на юни.(УБВести)

 

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ'2006>>>