Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
  НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ЗА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: ДА БЪДЕШ УКРАИНЕЦ Е МОДЕРНО, НО ТРЯБВА ДА БЪДЕ И ИНТЕРЕСНО, И ИЗГОДНО
Украинският президент се обърна към нацията и парламента с годишно послание
Киев, 9 февруари 2006.- "Често можем да чуем, че да бъдеш украинец сега е модерно, но това е малко – Виктор Юшченкотрябва да направим всичко възможно, това да бъде и изгодно, и интересно, всеки украинец да се гордее с Родината си". Това каза украинският президент Виктор Юшченко, който днес от трибуната на Върховната Рада се обърна с годишно послание към нацията.
Държавният глава засегна въпроси от вътрешната и външната политика на страната и очерта задачите, които трябва да се решават. Той призова политическия елит да престане да се кара, а да се консолидира пред предизвикателствата, които стоят пред страната. Престанете да разделяте народа по езиков, етнически, религиозен и друг признак, заяви президентът. Той подкани депутатите от квотата на Върховната Рада най-сетне да изберат конституционните съдии, защото страната не може вече няколко месеца да няма КС. В този контекст държавният глава намекна, че преди парламентарните избори (26 март) няма да сезира висшите магистрати за конституционните промени, едни от които са влезли в сила на 1 януари, а другите ще бъдат валидни от 1 април тази година. Но пък предложи да се сформира конституционна комисия, която внимателно да огледа действащата Конституция.
Според държавния глава, пътят, който Европа е минала за 100 г., Украйна трябва да измине за 5-7 г., максимум 10 г. "Украйна може да се състои като пълноценна държава само, ако извърши икономически скок. Това е задачата на нашия политически елит", - смята президентът. Той е категоричен, че тъкмо Украйна исторически трябва да стане основата на интеграционните процеси в Централна и Източна Европа. "Украинците ще станат нацията, която ще предложи високи световни духовни ценности, нови образци на демократична култура, на международното единство и международен диалог, - подчерта Юшченко. – Това е нашият политически проект и нашата мисия".
Държавният глава заяви, че външнополитически приоритет на страната остава ЕС. Според него, през 2005 г. на този път Украйна е направила много повече, отколкото през целия период на независимост от 1991 г. Украйна получила е статут на страна с пазарна икономика, започна преговори за опростяване на визовия режим, достигна прогрес при изпълнение на Плана за действия "Украйна-ЕС", сключи с Брюксел шест спогодби (сигурност, транспорт, енергетика, космос и др.). Следващите крачки на Киев в посока ЕС ще бъдат създаване на свободна зона през 2007 г., подписване на спогодба за асоциирано членство през 2008 г. "После, като изпълни Копенхагенските критерии за влизане в ЕС, ще получим и пълноправно членство в Съюза", смята Юшченко. Той не спомена конкретно за НАТО, но Украйна интензивно работи по въпроса, за да стане член на Алианса през 2008 г. До 2010 г. украинската армия изцяло ще бъде професионална.
В посланието си президентът особено се спря върху диаспората. "Не искам да деля украинците на свои и чуждестранни, - каза той. – Нито една цивилизована държава няма такова отношение към съотечествениците си". Всички сме украинци – деца на една земя. Нашите хора живеят на всички континенти – а това са десетки милиони души. "Но как ние браним техните интереси? – риторично попита президентът. – Нужна е нова концепция за обединяване на световното украинство, необходимо е да се разработят начини и механизми, с които да напълним тази концепция".
Според украинските анализатори, посланието на Виктор Юшченко е много съдържателно. То очертава проблеми и задачи, върху които трябва да работят украинците и техният елит. Но, се твърди, че в условията на предизборна борба (парламентарните избори са на 26 март) същият този елит не се интересува от стратегията и вижданията за бъдещето на нацията, а от тактиката – как да влезе във Върховната Рада.(УБВести)

 


ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ НА ГОДИШНОТО ПОСЛАНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ВИКТОР ЮШЧЕНКО
(на украински език)