БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментар - Украйна

ГАЗОВАТА СПОГОДБА С РУСИЯ ВКАРА УКРАЙНА В ПЪЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ХАОС
Парламентът свали правителството, президентът лети за Казахстан, Конституционният съд не е сформиран
Киев, 10 януари 2006.- Днес с 250 гласа при 226 необходими опозицията във Върховната Рада свали правителството на Юрий Ехануров. Заседанието беше посветено на газовата спогодба с "Газпром" от 4 януари. Комунистите, обединените социалдемократи, партията "Региони на Украйна" на Виктор Янукович, Народната партия на Володимир Литвин и групата на Юлия Тимошенко обвиниха кабинета за неправилното водене на преговорите с руския монополист и погрешната политика спрямо Русия като цяло. По време на бурните дебати президентът Виктор Юшченко е бил във въздуха на път за Казахстан, където Нурсултан Назарбаев встъпва в длъжност за пореден мандат като държавен глава.
С това решение парламентът вкара страната в пълен хаос. Според новите разпоредби на Конституцията, от 1 януари Украйна вече е парламентарна република и Върховната Рада има права до сваля правителства. Но право да го назначават депутатите ще получат едва след 1 април, т.е. след парламентарните избори на 26 март. Същевременно Конституционният съд не е сформиран, защото страните, които трябва да го сторят, не могат да се споразумеят.
Според Сергий Головатий – правосъден министър (вече в оставка), това, което се е случило в парламента, е юридически абсурд, затова сегашното правителство ще продължи да работи, докато новият парламент не избере новия кабинет след изборите.
Ръководството на управляващата партия "Наша Украйна" обвини формациите, подкрепили оставката на правителството, че са останали верни на режима Кучма-Янукович и дестабилизират страната. То призова Виктор Юшченко да въведе в страната президентско управление.
Същевременно, социолозите от няколко института в Украйна разпространиха
Виктор Янукович Юлия Тимошенко Юрий Ехануров
данните от последните си проучвания. Според тях, 26% от украинците искат за премиер Виктор Янукович. Той се подкрепя в девет области от Източна и Южна Украйна, като най-голямата поддръжка има в Луганска и Донецка области (71% и 52%), Крим (50%) и Севастопол (48%). Неговата партия "Региони на Украйна" обещава федерализацията на страната, въвеждането на руски език като втори официален, по-тесни връзки с Русия и е против НАТО.
На второ място е Юлия Тимошенко – 21%. Тя се подкрепя в 16 "оранжени" области от Западна и Централна Украйна и столицата Киев. Най-много за премиер я искат във Волинска – 51%, Лвивска – 48%, Ивано-Франкивска – 41%, Киевска област – 33% и Киев – 32%.
Сегашният премиер Юрий Ехануров се подкрепя на този пост едва от 6,6% анкетираните.
Коментаторите в Украйна са категорични, че станалото днес във Върховната Рада много добре се вписва в предизборната тактика на опозицията. Те също така отбелязват, че след една година власт Виктор Юшченко така и не съумя да създаде парламентарното мнозинство за правителството на Юрий Ехануров, който е №1 в списъка на партията на Юшченко "Наша Украйна" за изборите.(БУВести)

 


 

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: ДА АНУЛИРАМЕ ДОГОВОРА С "ГАЗПРОМ">>>

УКРАИНСКИЯТ "НАФТОГАЗ" И РУСКИЯТ "ГАЗПРОМ" СЕ РАЗБРАХА
>>>

ВЕЛИКА ГАЗОВА КРИЗА: УКРАЙНА КАТО ПОЛИГОН ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА РУСИЯ В "ЕВРОАЗИАТСКА НИГЕРИЯ"
>>>