БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Шантаж

УКРАЙНА ОТКАЗВА ДА ВЗЕМЕ $3,6 МЛРД. КРЕДИТ ОТ ПУТИН
Българинът Иван Плачков брани украинските интереси на преговори с руснаците
Киев, 29 декември 2005.- "Ние не можем да приемем предложението на руската страна – да вземем от нея кредит Борис Тарасюк$3,6 млрд.",- заяви външният министър на Украйна Борис Тарасюк. Според него, ако Украйна се съгласи, то това ще означава, че тя приема поскъпването на газа от 1 януари 2006 г. от $50 на $230. Киев предлага на руснаците да се спазва договорът от 2003 г. и е съгласен с поетапното повишаване на руския газ до 2009 г. "При цена $90, за която ние пледираме, няма нужда от никакви кредити – нашата страна е в състояние да я плати", - каза Борис Тарасюк. Очевидно е, че днешното предложение на руският президент Владимир Путин да кредитира Украйна, ще бъде отхвърлено.
Вчера и днес в Москва се провежда поредният рунд преговори между "Нафтогаз на Украйна" и "Газпром" за износа на руския газ през украинската територия за Европа. Украинската делегация се води от министъра на енергетиката Иван Плачков – етнически българин. Досега за осигуряване на транзита Киев е Иван Плачковполучавал 25 млрд. куб. м газ. Сега пък руснаците настояват страните да се откажат от бартера. "Газпром" предлага Киев да купува суровината срещу $230 за 1000 куб. м и е готов да плаща за транзита по $1,75 за пренос на 1000 куб. м на 100 км. Украйна не е съгласна с такава схема и я смята за шантаж. "Газпром" заплашва, че от 1 януари ще спре доставките за украинците, Киев пък е готов да търси правата си в арбитражния съд на Стокхолмската търговска палата.
Същевременно от Европейския съюз заявиха, че няма да се месят в спора между Украйна и Русия. В Киев смятат, че по този начин Западна Европа, подкрепила Виктор Юшченко по време на "оранжевата" революция преди една година, сега дава заден ход и де-факто се съгласява с политическия и икономическия натиск от страна на Кремъл. Повече от очевидно е, че Владимир Путин, чийто фаворит Виктор Янукович е загубил президентската надпревара в края на 2004 г., сега търси реванш - да повлияе върху вътрешнополитическата ситуация в Украйна в навечерието на изборите за Върховна Рада през март 2006 г. И докато в Москва всички – президент, Дума, политически партии, масмедии, обществени организации, са се впрегнали да отстояват "националния интерес", в Киев такова единодействие няма. Но все повече се активизира "петата колона" в лицето на партията "Региони на Украйна" (Виктор Янукович), компартията, прогресивните социалисти на украинския Жириновскии – Наталия Витренко. Последните призовават за сближаване с Русия по примера на Беларус. Както е известно, Москва и Минск изграждат единна съюзна държава. А наскоро "Газпром" придоби 51% от акциите в беларуската компания "Белгрансгаз". Затова цената на "синьото гориво" за Александър Лукашенко е $46,5.
За разлика от Беларус, Украйна отказва да допусне "Газпром" до своята "тръба" – газовата инфраструктура, защото това би било национално предателство и загуба на суверенитет. Очевидно е, че Киев е застанал на пътя на геоикономическите интереси на Русия, която, според най-новата доктрина на Кремъл, трябва да играе в Европа и света ключова роля в областта на енергетиката (износ на газ, петрол, електроенергия). Заедно с Германия тя започна да изгражда газопровод по дъното на Балтийско море. Но той ще бъде готов едва след 4-5 години. А и капацитетът му е само 20 млрд. куб. м, сиреч, шест пъти по-малък от украинската "тръба". Затова Путин така се бори за промяната на властта в Украйна. Затова Русия погазва договора, който подписа с Киев, и дори чрез военния си министър заплашва да откъсне Крим.
Безспорно, украинците ги чака тежка зима, тъй като с 40 млрд. куб. м газ, договорени в Туркменистан, и около 18 млрд. от собствените находища няма да могат да "вържат" енергийния баланс (трябват още около 20 млрд.). Украинската икономика е много енергоемка, особено металургията и химическата промишленост, а за преминаване към съвременните технологии са нужни години и много пари. Засега правителството на Юрий Ехануров призовава към пестеливо използване на газа, преминаване към въглища, с които Украйна е богата. Очаква се природният газ за населението да поскъпне с 15%. С една дума, нацията прави опит да се мобилизира и да устои. И ако Киев успее, може да се смята, че Украйна наистина от бивша съветска република се е превърнала в суверенна държава.(БУВести)
Справка "БУВести": Газовата инфраструктура на Украйна е уникална. Тя включва 36,5 хил. км магистрални газопроводи и отклонения, 71 компресорни станции с обща мощност 5,4 млн. кВт, 12 подземни газохранилища, 1405 газоразпределителни станции, мрежа от газоизмервателни станции, 89 автогазонапоителни компресорни станции. Всяка година през украинската "тръба" преминават за Източна и Западна Европа и Балканите над 120 млрд. куб. м руски газ, което е 70% от износа на Русия на "синьо гориво". И ако предаде всичко това на "Газпром", цената на газа за Украйна ще бъде не повече от $50. 


  ВИКТОР ЮШЧЕНКО: ШОКОВА ТЕРАПИЯ НЯМА ДА ИМА>>>