БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментар - Украйна

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: ШОКОВА ТЕРАПИЯ НЯМА ДА ИМА
Украйна може да осъди "Газпром" в Стокхолмския арбитражен съд
Киев, 17 декември 2005.- "Цените на газа в комуналния сектор няма да се увеличават", - заяви украинският Виктор Юшченкопрезидент Виктор Юшченко. Но ако наистина искаме да бъдем независими, трябва да се откажем от бартера при получаване на руския газ, каза той.
През 2006 г. Украйна и Русия искат в газовия сектор да преминат към разплащане с пари. Досега за преминаване на суровината през украинската територия за Европа Киев е получавал около 25-27 млрд. куб. м газ като "натура". Руската компания "Газпром" няма нищо против да плаща пари за транзит, но същевременно иска да повиши цените на газа за Украйна от $50 до $230. Своите намерения руснаците обясняват с икономически причини. Но е повече от ясно, че по този начин Москва се стреми да накаже новата украинска власт, която води страната към НАТО и ЕС. Кремъл иска да предизвика срив в икономиката, която е много енергоемка, и народно недоволство тъкмо в навечерието на парламентарните избори (26 март 2006 г.). Смята се, че на този фон на власт може да дойде проруски настроеният Виктор Янукович.
Президентът Виктор Юшченко предлага да има преходен период при повишаване на цените на газа и отхвърля предлаганите от Москва $230 за 1000 куб. м. "Нужни са ни две-три години, за да се адаптираме", - казват в Киев. Експертите твърдят, че сега Украйна може да се съгласи да купува "синьото гориво" по цена, не по-висока от $90. В противен случай най-вече металургията, химическата и строителната промишленост няма да издържат и ще фалират.
Твърди се, обаче, че Киев може да издържи на руския шантаж. Например, той може да се обърне към Стокхолмския арбитражен съд и да осъди "Газпром" (договорът между двете страни за доставките на газ, сключен през 2002 г., е валиден до 2013 г и в него пише, че без съгласието на двете страни цените не могат да се променят). Освен това, Киев може да предложи на Москва да плаща за базирането на свой флот в Севастопол не около $100 млн., а поне $2 млрд. годишно. Плюс това, Киев може да обезточи две радио-локационни станции за ранно предупреждение (Мукачево и Севастопол), които обслужват изключително руските ракетни войски. Киев може и да вдигне цената за пренос през своя територия на руския петрол (петролопровод "Дружба") и руската електроенергия. С една дума, и двете страни имат достатъчно лостове, с които да вгорчат живота една на друга.(БУВести) 


  УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>