БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментар - Украйна

КРИЗАТА В УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ
Виктор Юшченко може да пробва да сформира многопартиен коалиционен кабинет
Киев, 20 септември 2005.- Днес Върховната Рада отказа да подкрепи кандидатурата на Юрий Ехануров за нов премиер на Украйна. Той получи 223 гласа вместо необходимите 226. "За" бяха 8 парламентарни групи, а от опозицията категорично против гласуваха комунистите и социалдемократите (обединени). Другите опозиционни групи гласуваха "по съвест", като от хората на Юлия Тимошенко само един даде вота си за кандидат-премиера.
Виктор ЮшченкоКоментаторите отбелязват, че за този провал в парламента е виновен най-вече президентът Виктор Юшченко. Първо, той не съумя предварително да се договори с опозицията – както със старата, така и с новата (Юлия Тимошенко), не успя да убеди партийните лидери в необходимостта тъкмо от такава кандидатура, като Ехануров – прагматик, който няма да се занимава с политиката, а само ще стабилизира икономиката и ще докара страната до парламентарните избори през март 2006 г. Второ, държавният глава лично се яви във Върховната Рада, но с обърканата си реч още повече настрои против себе си и кандидат-премиера част от залата. Президентът е говорил така, както във време оно към партийно-стопанския актив се е обръщал страшният Владимир Шчербицкий – първият секретар на ЦК на КПУ.
Оттук-нататък Виктор Юшченко има две възможности. Първата – още веднъж, без да се консултира с Върховната Рада, да предложи същата кандидатура за премиер. Твърди се, че повторно тя все пак може да мине, защото днес депутати просто са искали да демонстрират на държавния глава, че и от тях много неща зависят. И втората – президентът да влезе в диалог с част от парламентарно представените партии, които могат да сформират мнозинство, и заедно, по пътя на компромиса да се опитат да създадат коалиционен Юлия Тимошенкомногопартиен кабинет. Това ще бъде репетицията за това, как догодина – след като от 1 януари 2006 г. Украйна от президентската ще се превърне в парламентарната република, ще функционира държавната власт. Не е изключено, че това мнозинство може да предложи за нов премиер… Юлия Тимошенко. И ако това се случи, президентът ще трябва да я приеме. Също така Юшченко е длъжен да представи на депутатите не само кандидатурата за председател на правителството, но и състава на Министерския съвет. Може би днес Върховната Рада отказа да подкрепи Ехануров и за това, че президентът, който по Конституцията внася предложението си за премиер, не е длъжен да представи и министрите.
Безусловно, след днешното гласуване Виктор Юшченко се намира в още по-губеща позиция, а Юлия Тимошенко пък може да се смята за морален победител. Ако тези две ярки фигури на украинската политическа сцена ще продължат, макар засега и фино, да конфронтират, кризата в страната ще се задълбочава. Още повече, че днес оставката си подаде премиер на Автономната република Крим Анатолий Матвиенко.(БУВести)


 


  ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО ПРОЩАВА НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА НЕСПРАВЕДЛИВО УВОЛНЕНИЕ>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>