БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментар - Украйна

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО ПРОЩАВА НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА НЕСПРАВЕДЛИВО УВОЛНЕНИЕ
Разкол з лагера на "оранжевите" - към парламентарните избори през пролетта на 2006 г. пани Юлия поема самостоятелно, без "Наша Украйна" на Виктор Юшченко
Киев, 10 септември 2005.- "Уволнена съм несправедливо, но прощавам на президента", - това заяви вчера в едночасовото предаване на живо по ТВ "Интер" Юлия Тимошенко.
Юлия ТимошенкоПреди два дни тя заедно с кабинета си беше уволнена от Виктор Юшченко за неспособността да работи в екип със Съвета на националната сигурност и отбрана на Украйна и Секретариата на държавния глава. Същевременно Юшченко уволни и Петро Порошенко – секретар на този съвет. Отстранен е и Олександър Третяков – шеф на Секретариата. В началото на седмицата двамата – Порошенко и Третяков, бяха обвинени от вицепремиера Олександър Зинченко в корупция. Впрочем, експремиерът твърди, че нейното уволнение трябваше да свали от информационното пространство тъкмо новината за обвиненията за корупцията хората от екипа на президента.
Обвинения
Впрочем, за уволнението си Юлия Тимошенко обвинява не президента, а именно обкръжението му – Порошенко, Третяков и други. Но, според нея, Юшченко направи така, че в страната се появи още един (неконституционен) център на изпълнителната власт – Съвет на националната сигурност и отбрана. "Две правителства в една държава не може да има", - заяви Тимошенко. Тя каза, че хората от Съвета са давали нарежданията на министрите й, пречели са на правителството да се пребори с петролната и захарната криза, правели са спънки при реприватизацията на някои крупни предприятия, лобирали са интересите на редица бизнесмени. Секретариатът на президента пък е ограничавал достъп до държавния глава не само на отделни висши чиновници, но и обективна информация.
Успехи
Юлия Тимошенко твърди, че правителството й е било успешно и се е ръководите от идеалите на Майдана – сиреч, от заръките на милионите привържениците на "оранжевата" революция да се подобри стандартът на хората, да няма корупция, да има прозрачна приватизация. Пред първото шестмесечие БВП се увеличи с 4%, в страната, въпреки всичко, се запазва макроикономическата стабилност, реалните доходи на хората са се увеличи с 26,8%, с 10% е намалял броят на украинците, които по-рано са се смятали за бедни. Пенсиите са се увеличили средно с 21%, заплатата в бюджетната сфера – с 44% (средната заплата е 823 грн. или $165). От приватизацията в хазната е постъпил $1 млрд. От "сенчестата" икономика на светло са извадени 22,5 млрд. грн. ($4,5 млрд.). "Моето правителство намали контрабандата, прекъсна редица престъпни икономически схеми", - каза Тимошенко.
Бъдеще
"Аз ще работя в следващото правителство и няма да предам идеалите на Майдана", - заяви уволненият премиер. По този начин тя даде да се разбере, че не се отказва от политическите си амбициите – да спечели парламентарните избори през март 2006 г. и то самостоятелно или в коалиция с редица формации в центъра и вдясно (например, РУХ, ПОРА). Но Тимошенко няма да се обединява с "Наша Украйна" на Виктор Юшченко. "Оттук-нататък ние ще вървим успоредно, ала без политически войни", - обеща тя.
Юлия Тимошенко е била върл противник на политическата реформа в Украйна – превръщането й от президентска в парламентарна република, за която настоява левицата, особено Социалистическата партия (Олександър Мороз) и Народната партия (Володимир Литвин – шеф на парламента). Но при новите реалности тя не изключва такава възможност. Според нея, обкръжението на Виктор Юшченко е опасно за Украйна и затова трябва да бъде елиминирано чрез ограничаване на президентските пълномощия. "Сега ние трябва да избираме между лошото – политическата реформа, и много лошо – това, което става около президента", - каза експремиерът.
Рейтинг
По време на телевизионното предаване на Юлия Тимошенко организаторите се обърнаха към зрителите с молба за съвет – какво тя да прави: да търси компромис с президента, да премина в опозицията или да се обърне към Майдана. Оказа се, че 38,1% настояват за компромис, 37,8% искат Тимошенко да премине в опозицията, а 24,1% са готови да я подкрепят с уличните протести.
Социолозите твърдят, че през юни популярността на Юлия Тимошенко е била 52%, а на президента Виктор Юшченко – 50%. Същевременно, от новите управници, дошли на власт след "оранжевата" революция, са разочаровани 41% от украинците, 31% са доволни, а 18% казват, че са нямали никакви илюзии.
Ако парламентарните избори бяха през септември (проучването е правено преди уволнението на Тимошенко), партията "Наша Украйна" на Виктор Юшченко би могла да спечели 18%. Второ място се отрежда на партията "Региони на Украйна" (Виктор Янукович) – 14,6%, а трето – на партията "Баткившчина" (Юлия Тимошенко) с 11,3%, следвани от комунистите – 7,3%, социалистите – 6,5%, и Народната партия – 3,1%. Над 80% от украинците вече заявяват, че ще гласуват на изборите. Независимостта на Украйна се подкрепя от 79% от хората.(БУВести)

 


 

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>