БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 Интеграция
БОЙ ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА - КОМУНИСТИТЕ СА ПРОТИВ УКРАЙНА ДА ВЛЕЗЕ В СТО
На крайната левица не подейства дори това, че в СТО членуват 148 страни
Киев, 7 юли 2005.- Вчера и днес Върховната Рада се превърна в арена за ръкопашен бой. Комунистите и социалдемократите блокират трибуната и пречат Сбиване във Върховната Рада. Снимка "Украинска правда"мнозинството да приеме 14 закона, необходими за членството на Украйна в Световната търговска организация. Вече са счупени 7 микрофона на стойност 2 хил. евро и няколко стола. Цицините и синините не се броят. За подсилване на ефекта левицата прибегна към полицейските сирени и свирки. "Картинката" за масовото сбиване втори ден се върти по световните телеканали.
Комунистите дори попречиха от трибуната на парламента да се изкаже Рене ван дер Линден – президент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. "За мен това беше неочаквано събитие, - сподели той за видяното в Радата пред журналистите. – Не мога да си представя подобно нещо в холандския парламент".
Крайната левицата не се вразуми и след изказването на президента Виктор Юшченко. Според него, приемането на тези 14 законопроекта ще позволи Украйна да влезе в СТО, което, на свой ред, ще донесе нарастване на ВВП с 1,9% годишно. Износът ще се увеличи с $500 млн. всяка година. Президентът напомни, че делът на експорта в БВП на страната възлиза на 60%. Освен това, в резултат на отмяната на преференциите и разширяването на данъчната основа бюджетът ще получава допълнително по 2,3 млрд. грн. ($460 млн.).
На комунистите не подейства дори това, че в СТО членуват 148 страни и в момента още 30 чакат реда си и че през тази организация минава 95% от световната търговия.
Все пак между сбиванията депутатите от мнозинството успяха да приемат 4 законопроекта – за защитата интелектуалната собственост, за одиторската дейност, за вноса на транспортни средства и за развитието на автомобилната промишленост. Още три минаха на първо четене – за износа на семена на някои видове маслодайни култури, за отмяна на забраната за износа на скрап на черни метали и за промените към закона за банките и банковата дейност. Същевременно парламентът не успя да приеме закона за държавно регулиране на производството и реализацията на захар и редица други актове.
Според Сергий Осика – министър на външноикономическите връзки, действията на комунистите се ръководят от Москва. "Напоследък Русия много активно работи със СТО и най-вероятно иска да ни изпревари",- каза той. Министърът твърди, че Украйна трябва да приеме поне още два закона – за промяна на вносното мито на селскостопански стоки и за износното мито на цветни метали. Пан Осика е категоричен, че приетият закон за защита на интелектуалната собственост е много положителен знак за света и САЩ веднага са задействали процедурата за изваждане на Украйна от списъка на най-пиратските страни.
Върховната Рада ще продължи да приема нужните законопроекти и най-вероятно в края на тази или в началото на 2006 г. Украйна ще бъде член на СТО, смятат анализаторите. Това членство ще отвори украинската икономика към света и ще я накара да бъде по-конкурентоспособна. Комунистите пък са на мнение, че с влизането в СТО украинският стокопроизводител ще се разори.
Преговорите за членството си в СТО Киев започна още в началото на 90-те. Украйна е изпреварена от Молдова, Грузия, Армения.(БУВести) 

  НАКЪДЕ ВЪРВИ ИКОНОМИКАТА НА УКРАЙНА?>>>


ЕС ТРЯБВА ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА ЯСЕН СИГНАЛ, ЧЕ Я ИСКА
>>>