БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 
КОМЕНТАР

НАМЕРЕН Е МЪРТЪВ БИВШИЯТ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР НА УКРАЙНА
Днес Юрий Кравченко трябваше да се яви на разпит по делото "Гонгадзе"
Киев, 4 март 2005.- Тази сутрин във вилата си около Киев е намерен мъртъв ексминистърът на МВР на Украйна Юрий Кравченко. Днес той трябваше да се яви на разпит по делото на убития през 2000 г. опозиционен украински журналист Георги Гонгадзе - издател на Интернет-вестник "Українська правда". От Генералната прокуратура на страната заявиха, че най-вероятно ексминистърът се е самоубил. Води се следствие.
Както "БУВести" съобщиха, на 1 март в Киев бяха задържани физическите извършители на злодеянието спрямо Гонгадзе. "Те дават показания", - заяви президентът Виктор Юшченко. Според непотвърдена информация, става дума за двама или трима служители на МВР, като двама от тях са полковници. Сега се търсят организаторите и поръчителите на убийството на журналиста.
Преди няколко дни майор Микола Мелниченко - бивш бодигард на експрезидента Леонид Кучма, заяви, че по това дело трябва да бъдат разпитани Леонид Кучма, сегашният шеф на парламента, а през 2000 г. - началник на президентската канцелария, Володимир Литвин, ексвътрешният министър Юрий Кравченко и някои други.
Между другото, вчера депутатът Григорий Омелченко, който се слави в Украйна като борец за истината и против корупцията, предложи Кравченко да бъде задържан. "Така ще е по-добре за самия него",- каза пан Григорий.
Същевременно днес лявата опозиция настоя новата власт да арестува бившия държавен глава Леонид Кучма, който от 16 февруари е на почивка в Чехия и не бърза да се прибира в родината си. В противен случай основните свидетели по делото "Гонгадзе" могат да изчезнат един по един, твърди Петро Симоненко - лидер на компартията.
От записите на Микола Мелниченко, направени през 2000 г. в кабинета на Кучма, излиза, че президентът де-факто се е разпоредил Кравченко да организира отвличането на Георгий Гонгадзе, "за да му се даде урок". Кравченко отговори, че разполага с "група орли", готови на всичко. Сега коментаторите отбелязват, че в структурите на МВР е имало специална група за "мокри поръчки".
Най-вероятно разкриването на делото "Гонгадзе" ще размести политическите пластове в страната, казват наблюдателите. Не е изключено сътресения да има и сред новата власт. Например, при разговорите, когато Кучма се заканва да "даде урок" на Гонгадзе, е присъствал и Володимир Литвин. Днес той заяви, че е готов да даде показания.
Генерал Юрий Кравченко ръководи МВР през 1995-2001 гг. През 2004 г. е губернатор на Херсонска област. За последно е видян преди няколко дни на форума на партията "Региони на Украйна" (лидер - Виктор Янукович) в Крим. Кравченко е женен, има две дъщери.
Смъртта на Кравченко е вторият трагичен случай сред министрите от предишната власт. На 27 декември 2004 г., т.е. веднага след победата на опозиционния кандидат-президент Виктор Юшченко, се самоубива Георги Кирпа - министър на транспорта в правителството на Виктор Янукович. Твърди се, че транспортното ведомство е финансирало предизборната кампания на Янукович.(БУВести) 

  СКАНДАЛ С УЧАСТИЕТО НА ВИСШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ТРЕСЕ УКРАЙНА

СКАНДАЛНАТА КАСЕТА

КОМПРОМАТНАТА АКАТА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА