БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 
КОМЕНТАР

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: УБИЙЦИТЕ НА ЖУРНАЛИСТА ГОНГАДЗЕ СА АРЕСТУВАНИ
В Украйна се създава Националното бюро за разследвания, за да "поеме" най-нашумелите убийства
Киев, 1 март 2005.- "Убийците на журналиста Георгий Гонгадзе Георги Гонгадзеса арестувани и дават показания",- заяви днес украинският президент Виктор Юшченко. Пред журналистите той сподели, че е бил шокиран от фактите около зверското убийство на главния редактор на опозиционното интернет-издание "Українська правда". "Дори през средновековието не е имало такива ужаси",- каза президентът. Той добави, че убийците са били покровителствани от предишната власт. "Сега задачата е да се открият поръчителите на това злодеяние", - категоричен е държавният глава.
Виктор Юшченко заяви, че в Украйна се създава Националното бюро за разследвания, което ще продължи следствените действия по делата за неразкрити поръчкови убийства (банкер Гетман, журналист Олександров, лидер на Рух Чорновил и други) и ще се бори с корупцията.
Същевременно, днес вътрешният министър Юрий Луценко заяви, че е намерен и автомобилът, в който е превозван Гонгадзе от мястото на отвличането му в Киев до мястото на убийството.
Георгий Гонгадзе изчезва през септември 2000 г. и два месеца по-късно в гората край Киев е намерено обезглавено тяло, което уж е било на журналиста. Майка му Леся Гонгадзе и жена му отказват да признаят, че става дума за Георгий.
От тайните записи, направени от Микола Мелниченко в кабинета на бившия президент Леонид Кучма, се разбира, че държавният глава е разпоредил на опозиционния "журналист да се даде добър урок". Това послужи като основание демократичната опозиция в Украйна да обвини Кучма в причастност към убийството. По този повод Западът отказа да контактува с бившия президент на Украйна и той изпадна в международната изолация.
Понастоящем майката на Гонгадзе живее в Лвив, а жена му с двете деца момичета-близначки получиха политическото убежище в САЩ. Електронното издание "Украинска правда" е едно от най-влиятелните в Украйна и се финансира от посолството на САЩ в Киев.(БУВести)


 

  СКАНДАЛ С УЧАСТИЕТО НА ВИСШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ТРЕСЕ УКРАЙНА

СКАНДАЛНАТА КАСЕТА

КОМПРОМАТНАТА АКАТА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА