БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6

Избори'2004
ЛЕОНИД КУЧМА: УКРАИНЦИ, ПОДКРЕПЕТЕ НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ!
Киев, 31 декември 2004.- В последното си новогодишно обръщение към украинския народ президентът Леонид Кучма призова всички да подкрепят новия държавен глава. "Обръщам се към вас, жителите на Западна, Източна, Южна, Северна и Централна Украйна, обръщам се към целия украински народ: През 2005 г. ще имаме нов президент. И цялата страна, всеки регион и отделен гражданин трябва да приемат този демократичен избор като свой. Защото новият президент ще се нуждае от вашата подкрепа".
Според Кучма, Украйна преодоля своя "исторически Рубикон" и е доказала, че има право да бъде независима, свободна и демократична държава. "Заложихме здрави основи за уверено движение напред",- каза още президентът.
Леонид Кучма управлява Украйна над десет години - от 1994 досега като президент, а през 1993 г. - като премиер.(БУВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ НАЙ-СЕТНЕ СИ ОТИВА
Киев, 31 декември 2001.- Премиерът и провалилият се кандидат-президент Виктор Янукович най-сетне подаде оставка. За това свое решение той съобщи в интервю пред ТВ "Украйна" в Донецк. "При създалата се ситуация аз не мога да оставам премиер",- заяви Янукович. Както "БУВести" съобщиха, Върховният съд и ЦИК са отхвърлили вички жалби на Янукович като несъстоятелни.
"Но оставам в политиката",- каза още бившият премиер. Той е лидер на партията "Региони на Украйна", която има в парламента 60 депутати. Общо Върховната Рада наброява 450 народни представители.(БУВести)

ГЕНЕРАЛНАТА ПРОКУРАТУРА НА УКРАЙНА РАЗПИТА СЕПАРАТИСТИТЕ
Следователите също така проверяват как Янукович е разходвал бюджетните средства
Киев, 31 декември 2004.- Генералната прокуратура на Украйна разпита губернаторите на Донецка и Луганска област, кмета на Одеса и бившия губернатор на Харкивска област. Те са обвиняеми "за действия, целящи по насилствен начин да се промени конституционният строй в страната", и дават многочасови показания, съобщиха от пресслужбата на Генералната прокуратура.
Както "БУВести" информираха, тези лица в разгара на политическата криза в Украйна след 21 ноември са призовавали към сепаратизъм: да се създаде т.н. Южно-Източна автономна република, която после да се откъсне от Украйна и да се присъедини към съседна Русия.
Според наказателния кодекс на Украйна, призоваването към сепаратизъм се наказва най-малко с 5 г. затвор.
Опозицията също така призовава Генералната прокуратура да се заеме с Виктор Медведчук - шеф на админстрацията на президента Леонид Кучма, Сергий Кивалов - бивш председател на ЦИК, и някои други длъжности лица. Те трябва да отговарят за фалшифициране на втория тур на президентските избори на 21 ноември.
Същевременно, следователите от Генералната прокуратура започнаха да проверяват дейността на правителството на Виктор Янукович. Те се интересуват, защо не е изпълнен бюджет'2004 и как кабинетът е разходвал държавните средства. Както стана известно, на фирмите от Донецка област - цитаделата на екс-премиера Виктор Янукович, държавата е върнала ДДС в размер на 3,2 млрд., което представлява 30% от целия обем на ДДС, който трябва да бъде върнат на фирмите в Украйна. Възниква въпросът: а защо този данък не е компенсиран и на други компании в Украйна?
Проверката продължава.(БУВести)
 
УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>


Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС