БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6


Избори'2004
ВИКТОР ЮШЧЕНКО ПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ С 52%
Върховният съд на Украйна отхвърли и четирите жалби на Виктор Янукович
Киев, 30 декември 2003.- Кандидатът от демократичната опозиция Виктор Юшченко печели прегласуването на втория тур с 52%. Той е подкрепен от 15,116 млн. избиратели. Това съобщиха вчера от ЦИК. Неговият опонент Виктор Янукович има 44,19% (12,848 млн.). Разликата между тях е 7,81% или над 2,267 млн. гласа.
"Това са междинните резултати, - сподели пред журналисти председателят на ЦИК Ярослав Давидович.- Окончателните данни ще бъдат обявени, след като обработим и "хартиените" протоколи с мокри печати, които вече получаваме". Според него обаче, ако ще има някакви промени в резултатите, то те ще бъдат незначителни.
Виктор Юшченко е подкрепен в 17 области на Украйна (Винницка, Волинска, Житомирска, Закарпатска, Ивано-Франкивска, Киевска, Кировоградска, Лвивска, Полтавска, Ривненска, Сумска, Тернополска, Хмелницка, Черкаска, Черниговска, Чернивецка) и град Киев.
Виктор Янукович е подкрепен в осем области (Днипропетровска, Донецка, Запорожка, Луганска, Миколаевска, Одеска, Харкивска, Херсонска), в автономната република Крим и град Севастопол.
В чужбина, т.е. там, където има украински граждани, също печели Виктор Юшченко.
Същевременно Виктор Янукович внесе във Върховния съд четири жалби. Но днес магистратите отхвърлиха всички тях като несъстоятелни. За да бъде легитимно избран, Юшченко трябва да изчака и обявяването от ЦИК на окончателните резултати. Предполага се, че встъпването му в длъжност ще се състои около 10 януари, тъй като 1, 2, 3 и 7, 8, 9 януари в Украйна са почивни дни.(БУВести)

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ОПРЕДЕЛИ СВОИ ПРИОРИТЕТИ
Киев, 30 декември 2004.- Основните приоритети за новия президент на Украйна ще бъдат борбата с корупцията, провеждането на социална политика и европейската интеграция. Същевременно, според Юшченко, в международната политика страната му няма да се придържа към крайности. "Западът ще ни приеме само тогава, когато нормализираме отношенията си със своите съседите,- смята Юшченко. - За нас Русия е вечен съсед, с когото трябва да имаме прекрасни контакти".
Цялата предизборна програма на Виктор Янукович - опонент на Юшченко, е била изградена върху уж антируските позиции на лидера на "Наша Украйна".
Според Юшченко, страната му трябва да преразгледа някои проекти с Русия и те да отговарят на националните интереси на украинците, включително на евроинтеграционните планове на Украйна.(БУВести)

РУСКИЯТ ПАТРИАРХ ПРИЗНА ЮШЧЕНКО ЗА ПРЕЗИДЕНТ
Киев, 30 декември 2004.- "Дано управлението на Виктор Юшченко да помири украинския народ",- това заяви днес руският патриарх Алексий ІІ. Той се надява, че новият държавен глава ще върви по пътя на единението, а не на конфронтацията. "Ние приветстваме всеки избор, щом той е волята на народа",- каза още Алексий ІІ.
Православните в Украйна са разделени на две: едните се подчиняват на Киевския Патриархат, който все още не е признат от православните църкви и Вселенския патриарх Вартоломей І, а другите - на московския патриарх.(БУВести) Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС