БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6

Избори'2004
ВИКТОР ЮШЧЕНКО: ПЪРВОТО МИ ПОСЕЩЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ В МОСКВА
Киев, 23 декември 2004.- Ако стана президент, първото ми посещение ще бъде в Москва. Това заяви опозиционният кандидат Виктор Юшченко пред руските журналисти. Според него Украйна ще има с Русия отлични отношения, но същевременно ще се движи в посока Европа. "Едното не пречи на другото",- каза Юшченко. Киев е за сътрудничество с Русия, но то не трябва да ни пречи да реализираме своите интереси на други световни пазари. "Над 55% от руския стокообмен се пада върху европейския пазар, - подчерта Юшченко. - Тогава защо и Украйна да не работи там?"
Виктор Юшченко смята, че броят на руските училища в Украйна трябва да се запази на ниво 1 януари 2005 г. А как да се използва руският език, да решат местните органи на властта. Според Конституцията, държавен език в Украйна е само украинският, но тя също така гарантира свободното развитие на руския и други езици на малцинствата, включително на българския.
Опонентът на Юшченко - Виктор Янукович, беше предложил руският да стане втори държавен език. Това е възможно само след промени в Основния закон, което на този етап е доста проблематично.(БУВести)

ИЗБОРИТЕ НА 26 ДЕКЕМВРИ ЩЕ СЕ НАБЛЮДАВАТ ОТ НАД 12 ХИЛ. ДУШИ
Киев, 23 декември 2004.- Прегласуването на втория тур на президентските избори в Украйна ще наблюдава рекорден брой международни наблюдатели - над 12 хил. Според бившия премиер на Канада Джон Търнър, откакто същуствува ОССЕ, за първи път тази организация изпраща толкова много свои представители да контролират избирателния процес. От Канада пристигнаха 400 души, от САЩ - над 1000, от Германия - 100. Русия делегира 30 депутати, Япония - 26 души, а Швейцария - 13. България също изпрати в Украйна група свои депутати.
По време на първия тур в Украйна е имало 5000 наблюдатели от 26 страни и 31 организации, а на втория - почти същият брой, съобщиха от ЦИК.(БУВести)

ДОПИТВАНЕ: ВИКТОР ЮШЧЕНКО ВОДИ С 11%
Киев, 22 декември 2004.- Опозиционният кандидат Виктор Юшченко изпреварва конкурента си Виктор Янкович с 11%. Това показва социологическото допитване, направено от Центъра "Олександър Разумков". За Юшченко са готови да гласуват 53% от украинците, а за Янукович - 42%. Грешката не надвишава 2,3%.
На 20 декември се проведоха теледебати между двамата кандидати. Според повечето наблюдатели, по-убедително се представи Юшченко.(БУВести) 
УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ>>>
Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС