БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6

Избори'2004
КРАЙ НА УКРАИНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ! ОПОЗИЦИЯТА СМЯТА, ЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛА
След една година Украйна от президентска става парламентарна република
Киев, 08 декември 2004.- Днес приключи украинската нежна революция. След две седмици улични и площадни протести с участието на милиони хора днес опозицията свиква в столицата последния митинг. На него най-вероятно Виктор Юшченко ще каже: "Ние победихме!" И ще бъде прав.
Защото президентът Леонид Кучма изпълни почти всички условия на опозицията:
- Върховният съд обяви втория тур за невалиден поради множество нарушения и фалшификации, и назначи дата за прегласуването - 26 декември, с участието на Виктор Юшченко и Виктор Янукович;
- ЦИК, допуснала, меко казано, драстични нарушения, е уволнена;
- премиерът и кандидат-президент Виктор Янукович е изпратен в отпуск (значи, няма да използва административния ресурс);
- Главният прокурор е подал оставка, която е приета от президента;
- Парламентът прие поправки към избирателния закон, които правят почти невъзможни нарушенията, характерни за първия и особено за втория тур - гласуване вкъщи, гласуване с т.н.удостоверения, преброяване без присъствието на представители на опозицията и т.н.
Опозицията още настояваше да бъде уволнен вътрешният министър. Говори се, че това е въпрос на ден-два. С една дума, хората на Виктор Юшченко имат повод да празнуват. Е, да, някак си се забрави, че площадът искаше да бъдат уволнени и губернаторите-сепаратисти от Харков, Донецк, Луганск, Одеса. Но нищо, и те ще си отидат - въпрос на седмици.
В замяна обаче опозицията трябваше да направи сериозен компромис. И тя го направи, за да сложи край на политическата криза в страната и шантажирането с разцепване на Украйна. Днес с 402 гласа от общо 450 Върховната Рада прие закон 4180, с който в Конституцията на Украйна се внасят промени и страната от президентска се превръща в парламентарна република. Украйна става почти като България. Почти, защото украинският президент ще има малко по-вече правомощия, отколкото има българският.
Този закон ще влезе в сила от 1 септември 2005 г. или от 1 януари 2006. Всичко зависи от това, дали дотогава депутатите ще приемат закон, с който Основният закон се променя и в частта за местното самоуправление. Но при всички положения от 1 януари 2006 г. Украйна ще бъде държава, в която първа цигулка ще играе парламентът.
Всъщност, новият президент ще има една година, през която ще действат същите правомощията, каквито е упражнявал Леонид Кучма от 1996 г. насам, сиреч "да беси и коли". Ако Виктор Юшченко спечели на 26 декември, то може да се очаква, че страната ще тръгне по пътя на демократизацията и консолидирането на нацията, по пътя на задълбочаване на икономическата реформа, създаването на нови работни места и насърчаване на предприемачеството и износа. Във външната политика Юшченко ще се стреми към по-тясно сближаване с ЕС и НАТО. Той ще иска да изгражда равноправни отношения с Русия, включително икономически, тъй като много предприятия в източната и южната част са ориентирани към руския пазар. Същевременно най-вероятно ще бъде замразен лелеяният от Владимир Путин проект за Единно икономическо пространство с участието на Украйна, Русия, Беларус и Казахстан. Вместо него Киев ще предложи по-активни двустранни отношения с тези страни.
Засега социологическите проучвания сочат, че Ющенко има преднина от 9-10% пред Янукович. Но последният не смята да се предава и дори разиграва ролята на опозиционер. Той твърди, че Юшченко ще продължи да води политиката на... Леонид Кучма. Доста странно твърдение, защото досега Янукович беше сочен за наследник на Кучма. С една дума, предизборната кампания до 26 декември обещава да бъде напрегната и доста интересна. Юшченко, например, вече предложи на Янукович заедно да говорят на митинг в източния град Донецк - цитаделата на Янукович, и в западния град Лвив - оплот на Юшченко.(БУВести)

КАКВИ ОЩЕ ПОПРАВКИ КЪМ КОНСТИТУЦИЯТА ГЛАСУВА ВЪРХОВНАТА РАДА ДНЕС?
Мандатът на Върховната Рада е 5 г. (досега е бил 4 г.). На депутатите се забранява да преминават от една група в друга.
Парламентарните избори са пропорционални (досега са били пропорционално-мажоритарни). В продължение на 1 месец след изборите депутатите трябва да сформират парламентарно мнозинство, което излъчва Министерският съвет.
Кандидатурата на премиера, излъчена от парламентарното мнозинство и съгласувана с президента, се назначава от парламента. Премиерът представя своя кабинет, освен министъра на външните работи и министъра на отбраната, и го внася за одобрение в парламента. Кандидатурата на външния и военния министър се предлага от президента, но се одобрява от парламента.
Върховната Рада ще назначава председателя на Антимонополния комитет (Комисия за защита на конкуренцията), на Държавния комитет за телевизия и радио, на Фонд "Държавно имущество" (Агенцията за приватизация). По препоръка на президента депутатите ще назначават председателя на Службата за сигурност на Украйна, банкер №1 и половината от състава на Съвета на Националната банка, председателя и състава на ЦИК, Генералния прокурор и 1/3 от Конституционния съд.
Президентът запазва правото си на законодателна инициатива. Ако пълномощията на държавния глава се прекратят предсрочно, неговите задължения ще изпълнява председателят на Върховната Рада.
Президентът запазва правото си да назначава и уволнява областните управители (губернатори).


 
УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ>>>Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС