БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6

Избори'2004
КУЧМА Е ЗА НОВИ ИЗБОРИ, ЮШЧЕНКО - САМО ЗА ПРЕГЛАСУВАНЕ НА ВТОРИЯ ТУР
Решението на Върховния съд на Украйна ще има важно значение за страната

Киев, 2 ноември 2004.- Действащият президент Леонид Кучма се стреми на всяка цена да натрапи на страната нови президентски избори, отбелязват анализаторите. Това становище той потвърди и днес, след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.
Но опозицията настоява да има само прегласуване на втория тур с участието на двамата Викторовци - Юшченко и Янукович.
Позицията на Кучма е ясна: вместо Янукович се издига нов кандидат с чисто минало и приемлив не само за източния електорат, но и харесван в централните региони, където сега е популярен Юшченко. Говори се, че такъв Сергий Тигипкокандидат може да бъде Сергий Тигипко - довчера банкер №1 и ексръководител на предизборната кампания на Янукович. През последните дни Тигипко настоятелно се дистанцира от бившия си шеф и е съгласен да се пробва за държавен глава. Той самият заяви това на пресконференция в Киев.
Като лансира идеята за нови избори, Леонид Кучма се надява този път представителят на властта да спечели убедително, с което да се съхрани приемствеността в политиката на официален Киев (вариране между Изтока и Запада). Освен това, Кучма се стреми да осигури собственото си бъдеще и бъдещето на семейството си. Известно е, че зет му Виктор Пинчук - един от олигарсите в Украйна с $2,5 млрд. състояние (според "Впрост"), се притеснява от реприватизацията на металургичния комбинат "Криворожсталь". Преди няколко месеца именно той, заедно с най-богатия човек в Украйна Ригат Ахметов (според "Впрост", с $3,5 млрд.) и спонсор на кандидат-президента Виктор Янукович, при много спорен търг купи този завод за символична цена - 800 млн. грн. ($150 млн.). Опозицията смята, че "Криворожсталь" струва поне четири пъти по-скъпо. Така че украинските новобогаташи, подкрепяли Янукович, имат от какво да се притесняват в случай, че властта премине не към техния човек.
Опозицията пък е категорична - да се прегласува втория тур. Разбира се, при положение,че Върховният съд признае балотажа за нелегитимен. Виктор Юшченко твърди, че веднага след решението на ВС юристите от двете страни трябва да съберат и от правна гледна точка да подготвят прегласуването. Друг въпрос е, дали те ще успеят, защото в конституцията и в закона за президентските избори такъв казус не е предвиден. Но опозицията има подкрепата на Европейския парламент, който също настоява да има прегласуване със същите участници. За това пледира и известният политолог Збигнев Бжежински. Според него, Янукович - след като Върховната Рада с 239 гласа му гласува недоверие, се намира в губеща позиция.
Същевременно, някои украински анализатори си задават следния въпрос: ако вторият тур е фалшифициран, кой ще отговаря? Тъй като това деяние е противозаконно и е наказуемо, съгласно наказателния кодекс. Или отговор на този въпрос няма да се търси? Предполага се, че към фалшифицирането е причастен Янукович като премиер и Виктор Медведчук - шеф на канцеларията на президента Кучма, наричан "сивия кардинал".
Опозицията разбира, че освен подкрепата на Върховната Рада се нуждае и от такова решение на Върховния съд, което да бъде в полза на Юшченко. Тогава Леонид Кучма ще бъде принуден да се съобрази както с постановлението на парламента - да уволни премиера Янукович, но и да се вслуша в решението на съда - да насрочи или нови избори, или прегласуване, като уволни сегашната ЦИК и назначи нова. Така е по конституцията на Украйна - президентът е №1 в страната и има огромни правомощия. Тъкмо затова се води такава битка за този лаком пост!
Впрочем, съвсем скоро Украйна ще се превърне в парламентарна република. Във Върховната Рада вече е внесен законопроект №4180, с приемането на който президентът се лишава от доста функции. Вчера председателят на Върховната Рада заяви, че този документ може да се приеме за няколко дни. Опозицията ще го подкрепи, но, очевидно, при условие, че действието му започне от 1 януари 2006 г. Всъщност, не е сигурно, дали хората на Виктор Юшченко ще могат да прокарат това свое условие. Защото за промени в Основния закон са нужни 3/4 от депутатите. Опозицията може да събере най-много 50%. Най-вероятно тя ще се нуждае от гласовете на комунистите, които ще се постараят да изтъргуват някой друг пост в коалиционното правителство.
В същото време разликата в рейтингите на двамата претенденти за президент става "неприлична", според допитване, проведено от авторитетния социологичен център" Олександър Розумков" от 25-30 ноември. На въпроса "За кого бихте гласували при повторение на втория тур на президентските избори?" за Юшченко отговарят утвърдително 48%, а за Янукович - 36% от запитаните.(БУВести) Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС