БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6

Избори'2004
ВЛАСТТА НЕ УСПЯ ДА ИЗЛЪЖЕ ОПОЗИЦИЯТА, ЗАСЕГА
Ако изборите се провеждат днес, Юшченко печели с разлика от 12%

Киев, 30 ноември 2004.- "Спираме да преговаряме с хората на конкурента ни", - заяви късно тази вечер Олександър Зинченко - шеф на предизборния щаб на опозицията. Според него, властта е използвала преговорния процес, започнат преди няколко дни, за да се съвземе и да печели време. "Искаха да ни баламосат",- каза Зинченко.
Вчера президентът Леонид Кучма преложи да се проведат нови избори. Но какви - баш нови, с нови кандидати, или между двамата претенденти, участвали в балотажа, не се разбра.
Днес пък и Виктор Янукович предложи на Виктор Юшченко няколко варианта за изход от политическата криза:
- аз, Янукович, ставам президент, ти, Юшченко, ставаш премиер. Приемаме закон за превръщане на страната от президентска в парламентарна република и ти, Юшченко, получаваш част от моите пълномощия и ставаш №1;
- да проведем нови избори за президент, но ние с теб няма да се кандидатираме.
Виктор Юшченко отказа. Той е съгласен да има само трети тур на изборите с участие на тях двамата и в присъствието на международни наблюдатели и при равен достъп до централните електронни медии. Освен това, Юшченко настоява Кучма да уволни премиера Янукович, за да не ползва административния ресурс в предизборния и изборния период.
Същевременно в парламента мнозинството, излязло от шока, направи днес опит с помощта на комунистите да обезсили решението, прието миналата събота. Тогава Върховната Рада обяви недоверие към ЦИК и изборния резултат. Според Юлия Тимошенко от опозицията, левицата се е продала. Утре, в сряда, заседанието на парламента се очаква да бъде доста бурно. Шефът му Володимир Литвин обеща, че съботното решение ще остане валидно.
Втори ден заседава и Върховният съд на Украйна, който разглежда жалбата на опозицията. Той ще продължи да заседава и в сряда, тъй като документите, уличаващи властта във фалшифициране на изборите, са много, включително и видеоматериали. Юлия Тимошенко твърди, че спрямо съдиите се извършва мощен натиск от страна на хората на Янукович. Но тя се надява, че съдът, въпреки всичко, ще бъде обективен. Най-вероятно в петък съдиите ще се произнесат.
В случай, че Върховната Рада и Върховният съд ще бъдат на едно мнение - ЦИК, меко казано, е сгрешила, обявавайки Виктор Янукович за победител, президентът Леонид Кучма ще бъде принуден да разпусне комисията и, както настоява опозицията, да назначи нова и да насрочи трети тур. В противен случай гражданското неподчинение в Киев застрашава да излезе извън контрол. Някои анализатори отбелязват, че Кучма едва ли иска да остане в украинската история с отрицателен знак. Той лека-полека се съвзема и дори миналата неделя се скара на губернаторите-разколници от Източна Украйна. С тях се зае и прокуратурата. Впрочем, опозицията поиска президентът да ги уволни. Според конституцията, именно държавният глава назначава и уволнява областните ръководители, ЦИК и премиера.
Как ще се развие ситуацията в Украйна, трудно може да се прогнозира.
Между другото, днес Центърът "Олександър Разумков" оповести своите социологически проучвания. Ако третият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе сега, Виктор Юшченко ще спечели 48% от гласовете, а Виктор Янукович - 36%. Бяха интервюирани над 2000 души в големи и малки градове и села на страната.(БУВести)


 
ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>


Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС